door Linda Toolsema

In het interview maken we deze maand kennis met Evelien Weijmer, die niet alleen tekent als hobby maar van de kunst haar werk heeft gemaakt.

Evelien in actie tijdens de Sketch Day in Middelburg

Evelien Weijmer (1966) is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Ze woont met haar man en jongste zoon in Vijfhuizen, bij Haarlem. Na de middelbare school bezocht Evelien de HEAO. Met dat diploma op zak ging ze werken als belastingconsulente bij accountants- en administratiekantoren. Daarnaast studeerde ze in de avonduren rechten. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en uiteindelijk besloot ze op haar veertigste om haar hobby te professionaliseren. Ze ging naar de Wackers Academie en sloot deze studie in 2012 met een expositie op de academie af.

Tijdens haar studie aan de academie heeft Evelien het roer volledig omgegooid. “Al ruim tien jaar geef ik nu teken- en schilderles aan kinderen en volwassenen. Dat doe ik op locatie of in mijn eigen atelier in Vijfhuizen.” Naast de twaalf vaste groepen geeft Evelien ook workshops, korte cursussen of kunstlessen op scholen. Helaas moest ze vanwege de coronamaatregelen in december voor de derde keer haar deuren sluiten. “Dit gaf mij wel weer meer tijd om eigen werk te maken.”

Molen de Adriaan, Haarlem. “Haarlem kent veel unieke plekken en molen De Adriaan aan het Spaarne is daar één van. Het Spaarne is één en al bedrijvigheid en het is echt genieten om aan de kade te tekenen.”


Samen tekenen

Hoewel Evelien al tijdens haar opleiding aan de Wackers Academie verschillende opdrachten kreeg om op locatie te tekenen of schilderen, heeft ze zich pas in 2017, na enthousiaste verhalen van Anne Rose Oosterbaan, bij de Urban Sketchers aangesloten. Sinds die tijd schetst ze zeer regelmatig op locatie, alleen of met andere urban sketchers. “Er zit nu altijd een schetsboekje met tekenmateriaal in mijn tas. Dit geeft mij ieder moment van de dag de gelegenheid om waar dan ook even een paar snelle schetsjes of een meer uitgewerkte tekening te maken.”

Het samen tekenen ervaart Evelien als heel waardevol. Ze zegt daarover: “Niets weerhoudt mij ervan om er alleen op uit te trekken. Maar doordat veel sketchcrawls het afgelopen jaar werden geannuleerd besef ik dat ik het samen tekenen ben gaan missen. De bijeenkomsten zijn niet alleen gezellig en leuk, maar ook leerzaam. Door aan te sluiten bij de verschillende groepen kom je ook nog eens op plekken die je van tevoren nooit had kunnen bedenken. Mijn mooiste ervaring was het Symposium in Amsterdam in 2019. Om daar als vrijwilliger aan deel te mogen nemen was heel bijzonder en ik denk er nog steeds met veel genoegen aan terug.”

Vrouw in de trein. “Op weg naar de Sketch Day in Middelburg had ik ruimschoots de tijd om medepassagiers te tekenen. Ik vind het heel leuk om mensen te observeren en te tekenen.”

Materialen

Welke materialen Evelien gebruikt, maakt haar niet zoveel uit. Wel werkt ze graag in een zelfgemaakt schetsboekje, gebaseerd op de workshop van Gertie van der Weiden bij de Sketch Day in Middelburg (maak zelf zo’n schetsboekje met deze handleiding van Gertie). Eveliens schetsboekjes bestaan uit verschillende soorten papier. Onderweg heeft ze zo voldoende keuze. Tekenen doe ze met wat ze bij zich heeft: balpen, (kleur)potlood, aquarelkrijt, fineliners enzovoort. Als ze kleur toevoegt dan gebruikt ze daarvoor aquarelverf of kleurpotlood. Een waterpenseel behoort wel standaard tot de tekenuitrusting. Als ze wat meer tijd heeft, maakt ze graag met pen en aquarelverf tekeningen op losse vellen papier. En wanneer ze verslag wil doen van een dagje weg of een korte vakantie gebruikt ze ook vaak een zelfgemaakte leporello (zigzag boekje).

De nieuwe Bavo in Haarlem. “Een zeer complex gebouw om te tekenen. Maar juist door de concentratie die je moet opbrengen kom je helemaal tot rust.”

Schaduw

Het leuke van op locatie tekenen vindt Evelien de interactie met de mensen die langslopen en vol bewondering een praatje aangaan. Elke tekening die op locatie gemaakt is krijgt meerwaarde door alle zintuiglijke ervaringen. “Wanneer ik mijn schetsboek doorblader en mijn tekeningen bekijk weet ik nog precies wat voor weer het was, welke geluiden ik hoorde, wat voor gedachten er bij mij opkwamen en met wie ik een praatje heb gemaakt.”

Evelien heeft vrijwel uitsluitend positieve ervaringen met het tekenen op locatie. Maar één keer ging het mis. “Ik zat in de schaduw op een vrijwel lege parkeerplaats de plaatselijke kerk te tekenen. Een mevrouw die aan kwam rijden stond erop dat ik ergens anders ging zitten, zodat zij haar auto in de schaduw kon zetten. Omdat er genoeg plek was weigerde ik dat. Vervolgens parkeerde zij haar auto binnen een halve meter bij mij vandaan. Mijn zicht op de toren was weg en mijn plezier ook.” Dat het meestal veel leuker is, illustreert de volgende tekening.

Stadhuis Haarlem. Terwijl een groepje jongelui een muziekvoorstelling gaven heb ik heerlijk in het zonnetje mijn zicht op het stadhuis getekend.

Gelukkig liet Evelien zich door die ervaring niet weerhouden. Ze tekent heel wat af, en waar dat precies is, maakt niet zo heel veel uit. “Overal zie ik wel iets om te tekenen. Gebouwen, mensen of een combinatie ervan. Ik geniet enorm van locaties waar veel te doen is. Voorbeelden daarvan zijn Schiphol Plaza en Artis.” Op het moment zijn dat soort locaties natuurlijk geen optie om te tekenen. We hopen allemaal dat dat in de loop van dit jaar weer mogelijk is!

Kamelenverblijf Artis. “Als ik in Artis ga tekenen dan stort ik mij niet alleen op de dieren, maar juist ook op de architectuur. Er is zo’n verscheidenheid aan onderwerpen te vinden in Artis.”