door Roger Klaassen

De afgelopen drie dagen mochten we naar de stembus. Bij veel stembureaus mochten de kiezers het rode stempotlood meenemen. Verschillende urban sketchers konden de verleiding niet weerstaan om het rode potlood niet alleen te gebruiken voor het inkleuren van een stemvakje.

Christiaan Afman had het plannetje kennelijk al van te voren bedacht, want hij liep niet naar het dichtsbijzijnde, maar naar het mooiste stemlokaal bij hem in de buurt: de Martinikerk in Groningen. De regen hield hem niet tegen om een schets met het rode potlood te maken.

Dineke Romeijn tekende de Sint Jozefkerk in Heelsum, waar ook een stembureau in was ingericht.

Marijke Zweed-Koning tekende het stembureau in het Dorpshuis van Abbekerk vanuit de keuken bij haar dochter. Over de kwaliteit van het potlood: “Na ‘het vakje rood maken’ was het beste er wel af!”

Dat ondervond ook Letty van Drie. Zij tekende de Bierfabriek in Almere, waar ook een stemlokaal was gevestigd. Ze tekende het gebouw op de kandidatenlijst – het potlood en het gladde papier waren niet de beste combinatie, gelukkig had ze ook een zwarte marker op zak.

Marlon Doomen tekende een prachtige stemlocatie in Amsterdam, Theater De Krakeling op het Westergasterrein.

Namens Urban Sketchers Nederland wil ik de Kiesraad en de Nederlandse gemeenten bedanken voor het mooie cadeau. Tip voor de volgende verkiezingen: een potlood van iets betere kwaliteit en een kandidatenlijst op wat zwaarder papier met een lichte textuur.