door Roger Klaassen

Afgelopen zaterdag deden zo’n vijftig urban sketchers mee aan onze Virtual Sketch Meeting. Om half twee kwamen we bij elkaar achter de pc, tablet of telefoon, waarna Rene Fijten iedereen met een opdracht op pad stuurde.

De opdracht was om eens uit te gaan van kleur, met een uitnodiging om de vrijheid op te zoeken. Rene had deze opdracht samen met Winsor & Newtons Robert Rost bedacht. Een aantal dagen voor de Virtual Sketch Meeting had Robert via Facebook een demonstratie- en inspiratievideo verzorgd (die hier nog te bekijken is).

Tegen vieren kwamen we weer online bij elkaar, en daar bleek dat jullie enthousiast met de opdracht aan de slag waren gegaan. Ondanks het vaak grijze weer – sommigen van ons trotseerden zelfs regen en hagel – zagen we veel kleurrijke tekeningen voorbijkomen. Ik pikte er weer een paar uit.


Letty Van Drie liet al een paar dagen voor 27 maart zien dat ze stevig aan de slag was gegaan na de livestream van Robert. Ze had veel ‘achtergronden’ voorbereid voor haar tekendag in Almere. Ze maakte een flink aantal vlot getekende stadsgezichten: ze bekeek het uitzicht dat voor haar lag en zocht er dan de geschikte achtergrond bij.


Van verschillende deelnemers hoorde ik dat ze het soms lastig vonden af te wijken van de kleuren ‘in de werkelijkheid’. Ik denk dat dat vrij logisch is voor urban sketchers – we zijn juist urban sketchers omdat we ‘op locatie, naar observatie’ tekenen. Maar de meesten van ons overwonnen onze schroom – in elk geval voor deze ene dag – en dat leverde vrolijke, kleurrijke tekeningen op. Zoals deze, in Amsterdam gemaakt door Robert Huls.


De meesten van ons sloten vanuit de huiskamer of studeerkamer aan bij de online meeting, maar toen Patricia Coors zich meldde, hoorden we allemaal het fluiten van de felle wind die over het Limburgse land joeg. Patricia tekende bij de kasteelruïne in Swalmen. Ik moest bij haar tekeningen denken aan de kleurscheiding in primaire kleuren zoals ik die ken uit de drukwerkwereld.


Deze tekening van Evelien Weijmer is naar mijn mening een van de mooiste van afgelopen zaterdag. Op een van te voren gemaakte achtergrond (gouache) tekende zij met aquarelkrijt de Expohal in Vijfhuizen. Kou, wind en regen – het leverde een tekening op die doet denken aan de kalme stilte van een zwoele zomeravond.


Een Virtual Sketch Meeting is ten opzichte van ‘normale’ urban sketchers-bijeenkomsten natuurlijk toch een beetje behelpen – het wordt al een stuk beter als je in gezelschap op pad gaat. Marianne van Boekel ging met twee andere dames op pad (waaronder misschien wel de jongste deelneemster van afgelopen zaterdag) om het NS-station van Best te tekenen. Het spoor verdwijnt daar onder de grond en daarom staat er een mol voor het station. Ik zag Mariannes groepje in de ‘break-out-room’, en mijn indruk was dat de sfeer er goed in zat in Best en dat de dames al weer aardig opgewarmd waren na hun koude tekenuurtje.


Carla van der Kroef ging samen met haar zus Els op pad. Ze maakten kleurrijke tekeningen van ‘Duin en Kruidberg’ in Santpoort. Ondanks de kou genoten ze van de middag. Wie van de zussen welke tekening heeft gemaakt weet ik niet, maar allebei zetten ze ‘Duin en Kruidberg’ in de zon.


Marlon Doomen tekende samen met Deborah Rosered op het Prinseneiland in Amsterdam. Marlon was haar kwasten vergeten maar – tip voor urban sketchers – ze bracht de rose lucht rechtstreeks uit de tube aan met haar rijbewijs. Verder tekende ze met gouache-sticks en kleurpotlood.


Zo werd er zaterdag driftig geëxperimenteerd met kleur en materiaal – ik ben benieuwd of we de ervaringen die we hebben opgedaan met deze experimenten zullen gaan terugzien in de urban sketches die we de komende tijd gaan maken.

Ik wil alle deelnemers bedanken – jullie enthousiasme is aanstekelijk. Ik bedank Winsor & Newton en Robert Rost voor het verzorgen van de livestream, die veel urban sketchers heeft geïnspireerd. Ten slotte bedank ik Rene Fijten, die de techniek regelde via een nieuw medium – ook in die zin was deze Virtual Sketch Meeting een experiment.