door Dineke Romeijn

Hebben jullie dat ook, van die momenten dat je zin hebt om erop uit te gaan om te schetsen maar geen inspiratie hebt waarheen? En dat je dan van die vaste plekken hebt waar je altijd weer terecht komt en die inspiratie terugvindt? Voor mij zijn twee van die plekken het kasteel Doorwerth en het Belmonte Arboretum in Wageningen. Over die laatste gaat dit stukje.

Het Belmonte arboretum in Wageningen is een prachtig park vooral in het voorjaar, wanneer de fruitbomen, magnolia’s, azalea’s en rododendrons uitbundig bloeien. Naast de genoemde soorten vind je er nog veel meer bijzondere bomen. Toen mijn man en ik eens een mooie boom zochten voor onze tuin hebben we hier de nodige inspiratie opgedaan.

Het arboretum was oorspronkelijk een landgoed, vervolgens werd het na de tweede wereldoorlog een arboretum van de landbouwuniversiteit en tegenwoordig wordt het beheerd door een stichting. Meer over de bewogen geschiedenis kun je lezen op de website van het arboretum.

Het arboretum in 2018

Al jarenlang kom ik er een aantal keer per jaar, dus ook in het voorjaar van 2018, toen ik net een half jaar begonnen was met tekenen en net voor het eerst mee was geweest met The Gelderland Urban Sketchers. Natuurlijk had ik nu een schetsboek bij me en ik koos voor een bankje met een mooi doorkijkje. Eigenlijk net te vroeg in het jaar. Op 7 april bloeide er nog maar één rododendron. Pfff… wat een ingewikkeld plaatje vond ik het!

Het arboretum in 2019

Een jaar later, 2019, was ik er weer, nu op 14 mei en ja bingo, rododendrons vol in bloei, ook bij dat doorkijkje. Zou het niet leuk zijn om…… en ja daar zat ik weer, op hetzelfde bankje. Ook de boom in het midden, een Anna Paulowniaboom, bloeide met prachtige lila toeters. Deze keer koos ik voor alleen aquarel i.p.v. inkt en aquarel. Net als het jaar ervoor worstelde ik met de vele details en het lastige perspectief, dat er nu al wel wat beter uit kwam. Het bankje in het midden liet ik voor het gemak maar weg.

Het arboretum in 2020

In 2020 wist ik het zeker, natuurlijk ga ik weer schetsen vanaf dat bankje! Het werd bijna dezelfde dag, 15 mei. De rododendrons waren ongeveer even ver, de boom in het midden bloeide niet. Op het bankje zaten wel mensen, dus die mochten er ook op. Perspectivisch zitten ze iets te hoog in de tekening. Ik vond het contrast in het jaar ervoor wat mat, dus dat werd een aandachtspunt. Dat sloeg uiteindelijk een beetje door, het midden is nu wel erg donker.

Het arboretum in 2021

En dit jaar wilde ik natuurlijk weer. Het werd 3 mei, eigenlijk nog een beetje vroeg, zeker dit jaar, waarin de natuur hoe dan ook een beetje achter loopt. Links en rechtsvoor heb ik er dan ook maar een paar bloemen bij gesmokkeld. Perspectief heb ik de laatste maanden als aandachtspunt en dat klopt in deze schets het beste. Een paar spelende kindertjes hielpen. Ik had niet zoveel zin in detailgepriegel, dus het geheel ging wat sneller en grover dan voorgaande jaren. En in echte USk stijl mezelf getrakteerd op thee met een brownie, die moesten er natuurlijk ook bij!

Dank je wel voor je verhaal, Dineke! Heb jij als urban sketcher ook een leuk verhaal of heb je zin om stukjes te schrijven voor onze website, stuur dan een mail naar roger@urbansketchers.nl!