Zoals jullie weten zijn er in ons land al veel lokale en regionale urban sketchers-groepen. Veel daarvan kun je vinden op onze pagina ‘Lokaal‘.
Vandaag stelt een nieuwe groep zich voor, Urban Sketchers Zaanstad!

door José den Toom en Marit Heitlager

Het was een berichtje op Facebook om 22 juli 2020 ’s avonds te gaan tekenen op de Zaanse Schans dat Margit Heitlager en José den Toom samenbracht.

José had zin in een zomer avondje tekenen en had de stoute schoenen aangetrokken en een berichtje geplaatst.
Gertie van der Weiden, Saskia Pathuis, Anne Rose Oosterbaan, José den Toom en Margit Heitlager kwamen op de uitnodiging af en dat maakte de setting heel intiem.

Margit liep al enige tijd rond met het idee om een lokale Zaanstad groep op te richten en had al eens een ‘visje’ uitgegooid bij Anne Rose met de vraag “hoe doe je dat?”

Drie schetsers op de Zaanse Schans: José den Toom liggend op de molensteen, Margit Heitlager met de oranje sjaal en Anne Rose Oosterbaan in het rose.

Een van de eerste adviezen van Anne Rose was “doe het samen” zoek iemand met dezelfde passie en start gewoon met een oproep op facebook en wees niet teleurgesteld dat er maar een paar mensen op af komen. ”Misschien kun je het samen doen met José?” Ha! Gelijk op José afgestapt en de vraag gesteld.

En… denk er eerst maar rustig over na.

Weken gingen voorbij waar Covid-19 natuurlijk ook zijn/haar aandeel in had.

Nu kennen José en Margit elkaar ook nog eens uit een ver, ver verleden. Samen toen lid van de Zaanse Golf Club in Wijdewormer en hebben ook samen gegolfd.

Dus… afgesproken op het terras van de Golfclub en daar de plannen gesmeed voor het optuigen van de Urban Sketchers Zaanstad groep. Proost!!!

Huisje op de Zaanse Schans, door José den Toom

Nu hebben we nog iets gemeen en dat is de lol die we beleven aan een stempel onder je tekening zetten zoals die van Anne Rose Oosterbaan als we deelnemen aan een Sketchcrawl georganiseerd door Haarlem Urban Sketchers.

Nippend aan een wit wijntje en uitkijkend op de vlaggen van de Zaanse was het onderwerp snel gevonden: een walvis.

De walvis staat op het wapen van Zaanstad, of preciezer: twee walvissen zijn de schildhouders van het wapen. De walvis is belangrijk voor Zaanstad omdat de stad groot is geworden van de walvisvangst in de 17de en 18de eeuw.

José stelt voor het ontwerp van ons logo te maken en voor de stempel te zorgen. Het tekenen van een gezellige walvis was op een middag gepiept, maar daar dan een Urban Sketchers stempel van te maken. Nou… dat is niet zo gezegd zo gedaan; weer hadden we hulp nodig van Anne Rose om een werkbaar ontwerp te creëren. DANK daarvoor!

Nu kunnen we van start, uhhhh… Covid-19 gooit wederom roet in het eten door de maatregelen die groepsgrootte beperken. Op 4 november 2020 konden we nog net met z’n drieën de nieuwe stempel inwijden op locatie en hebben de walvis vernoemd naar Trijn Jans, de vrouw die in 1647 op de hoorns werd genomen door haar eigen stier en het niet overleefde. De stier is vernoemd in de Bullekerk te Zaandam.

Een tekening van een huis op de Zaanse Schans van Margit Heitlager

Op het plein voor de kerk staat een beeld van de stier en Trijn. Overigens was ook Trijn’s man Jacob Eg aangevallen en gedood en was Trijn zwanger van een jongetje dat door de stier als bij een keizersnede ter wereld werd gebracht. Hij heeft nog enkele maanden geleefd.

We zetten onze plannen voort en gaan zodra het kan in kleine groepjes starten met tekenen op locatie. Deze periode gebruiken wij om alles goed voor te bereiden zodat we een vliegende start kunnen maken in 2021. Hou de website in de gaten.
Onze missie?

Op mooie locaties in de Zaanstreek laagdrempelige tekenbijeenkomst organiseren om vooral te genieten van het moment en van elkaar!

Iedereen is welkom, het maakt niet uit of je veel of weinig tekenervaring hebt. Tot ziens in Zaanstad!

José den Toom
en
Margit Heitlager

Bezoek de Facebookpagina van Urban Sketchers Zaanstad: klik hier!