Nu de coronamaatregelen versoepeld worden, is het voor urban sketchersgroepen weer mogelijk om samen te komen in kleine groepjes. We zagen het al aan de toegenomen activiteit in onze Facebook-groep. Jolanda Huiberts, Penny Setyowati en Linda Toolsema maakten voor ons een verslag van hun schetsdag in het Groningse Garnwerd.

Garnwerd is een klein dorpje op het Groningse platteland, zo ongeveer halverwege de stad Groningen en de Waddenzee. Het ligt aan het Reitdiep, dat begin 17e eeuw door kanalisatie dichter bij het dorp kwam te liggen, waarop een veerhuis werd gebouwd van waaruit overtochten werden verzorgd naar aan de andere kant van het water gelegen boerderijen en gehuchten. Tegenwoordig lijkt het vreemd dat er langs het Reitdiep dijken liggen, maar tot het eind van de 18e eeuw was er een open verbinding met de zee en daarmee dus de invloed van het getij, helemaal tot in de stad Groningen.

Door de ligging aan het water en de historische panden is Garnwerd een prachtige plek om te gaan tekenen. Met drie schetsers die elkaar kennen via de groep Urban Sketchers Groningen spraken we hier samen af. We troffen het – het was prachtig weer en zou ’s middags een graad of 25 worden. ’s Ochtends zagen we al een enkeling zwemmen in het Reitdiep, voortdurend kwamen er wandelaars (Garnwerd ligt aan het Pieterpad) en fietsers voorbij en met enige regelmaat klonk de bel van de brug en ging deze omhoog om weer een bootje te laten passeren. We kregen er al snel een vakantiegevoel van!

Bij aankomst bleek het bankje met het beste uitzicht van Garnwerd nog vrij: aan de overkant van de brug, bovenop de dijk, half in de schaduw van het zogenaamde schotbalkhuisje. Dit huisje dient voor de opslag van de balken voor het sluiten van de coupure, het dijkgat, waar de weg door loopt. Hier vandaan keken we uit op café ‘Bij Hammingh’, het oude veerhuis uit 1876. Penny en Linda volgden het voorbeeld van De Ploeg-schilders, die dit ook al een interessant onderwerp voor hun schilderijen vonden. De landschap-model schetsboeken van Jolanda en Linda kwamen goed van pas, want links van het café zagen we nog een woning en natuurlijk de brug. Nog verder naar links staan de molen en de modernere horecagelegenheid Garnwerd aan Zee, waar een prachtige tjalk met gehesen (nep, winddoorlatende) zeilen de aandacht trekt – zie de tekening van Jolanda.

Uitzicht op Garnwerd vanaf de overkant van het Reitdiep. Helemaal links restaurant Garnwerd aan Zee (met boot), dan de brug, een woning en uiterst rechts café Bij Hammingh. Van links naar rechts, van boven naar beneden de schetsen van Penny, Jolanda en Linda.

Voor de lunch hadden we onze eigen picknick meegenomen en verhuisden we naar een zonneweide voorbij restaurant Garnwerd aan Zee. We zochten een plekje op in de schaduw, want het was inmiddels behoorlijk warm geworden. Al gauw kwamen de eerste badgasten aan bij de zonneweide. Een piepklein strandje bij de zonneweide geeft zwemmers hier toegang tot het Reitdiep. De naam Garnwerd aan Zee is dan misschien iets overdreven, het bracht ons wel op het idee om zwemkleding mee te nemen. Na de lunch besloten Jolanda en Linda eerst te gaan zwemmen, terwijl Penny fanatiek de badgasten vastlegde in haar schetsboek. Natuurlijk konden de andere schetsers niet achterblijven, en uiteindelijk brachten we daarom het grootste deel van de middag door met het tekenen van zwemmers en zonners. Na schooltijd werd het steeds drukker. De in het water spelende kinderen werden vooral enthousiast als er weer een bootje voorbij kwam. Dan riepen ze heel beleefd aan de schipper: ‘Meneer, menéééééér! Kunt u hárder?’ en daarna was het ‘golven, golven!’. Dolle pret.

Na een paar uur werd het wat té druk met badgasten in de beperkte schaduw en was ons verfwater volledig groen geworden. Dat was een goed moment om het terras van Garnwerd aan Zee van dichtbij te ervaren. We sloten deze heerlijke schetsdag af met een drankje en een lekker gebakje. Waarschijnlijk zijn we binnenkort weer in Garnwerd te vinden!

Badgasten aan en in het Reitdiep. Van boven naar beneden de schetsen van Linda, Penny en Jolanda.

Jolanda Huiberts
Penny Setyowati
Linda Toolsema