Scroll down for english version

Op 2 oktober organiseren we weer een National Sketch Day, deze keer in het prachtige Delft. Het wordt een dag vol Hollandse, pittoreske stadgezichten: de Markt met het prachtige stadhuis en de Nieuwe Kerk, de statige grachten van de Oude Delft en Koornmarkt-Wijnhaven en veel knusse plekken aan de kleinere grachten en pleinen.

Het Delfts Brouwhuis is de centrale plek van de dag: daar komen we ’s ochtends bij elkaar, daar hebben we de hele dag een ‘hotspot’ en we verzamelen ons aan het eind van de dag ook weer op het pleintje bij het café (dat dan natuurlijk ook open is voor de liefhebbers). Wie dat wil, kan ook lunchen of dineren bij het Delfts Brouwhuis – zelf reserveren.

Corona
Op dit moment hebben we nog te maken met de maatregelen rond Covid-19. We volgen de richtlijnen van het RIVM. Voor nu betekent het dat we een maximaal aantal van 75 deelnemers kunnen toelaten. Als er versoepelingen mogelijk zijn, zullen we extra tickets beschikbaar stellen.

Livestream

De National Sketch Day begint al een paar dagen voor 2 oktober met een livestream, verzorgd door Winsor & Newton. Marlon Doomen zal ons daar iets gaan leren over het gebruik van gouache in urban sketches.

Meer informatie over datum, tijdstip en waar je de livestream kunt vinden volgt later.

Programma

Tekening: Peer Wolkers

10.30 – inloop bij het Delfts Brouwhuis

11.00 – Start van de dag

Aansluitend:

 • deelname aan een workshop of een Sketchwalk.
 • bezoek onze hotspot
 • ga lekker tekenen

16.30 – Show & Tell op het pleintje bij de Oude Kerk (en bij het Delfts Brouwhuis)

Workshops

We zijn blij te kunnen aankondigen dat Jesamine Totañes en Ruud Otten workshops gaan verzorgen voor beginnende en iets ervaren urban sketchers. Voor beide workshops geldt: neem je eigen tekenspullen mee!

Workshop 1: Freedom of Sketch

Jesamine Totañes ken je misschien van haar tekeningen en video’s op haar instagram @jesamine_creates. Sinds een paar maanden is zij ook één van de mensen achter het instagram account van Urban Sketchers Nederland.

In haar workshop gaat Jesamine het volgende behandelen:

 • Wat heb je nodig om te starten met urban sketching
 • Zie objecten als vormen, niet als details
 • kleur is belangrijks!
 • Overwin de angst voor het witte papier door met kleur te beginnen en later pas lijnen
 • Freedom of Sketch: maak je tekening af door fijne details toe te voegen met brushpennen en inkt

Deze workshop is speciaal gericht op beginnende schetsers.

Workshop 2: Urban Sketching met lef

Ruud Otten is de oprichter van Urban Sketchers Nederland. Sinds hij zijn voorzittersschap van de Stichting neerlegde, deelt hij zijn ervaringen als urban sketcher in zijn ‘Neverending Workshop‘. Hij maakt zijn eigen verf, maar in Delft leert hij jullie ‘Urban Sketching met lef’

Zou jij af en toe met meer lef willen schetsen?
Ruud laat je in deze workshop zien hoe je in minder tijd en met meer kracht een schets kunt maken. Je zult zien dat het ook voor jou weggelegd is om vol vertrouwen te schetsen.

In deze workshop wordt onder andere ingegaan op:

 • Materialen
 • Krachtig lijnwerk met minder details. (Ja, je leest het goed: minder details!)
 • Kleurgebruik en aquarel mengen op het papier
 • Contrast: dat maakt je schets levendig

Deze workshop is prima geschikt voor beginnende en iets gevorderde schetsers.

Sketchwalks

Vanaf het Delfts Brouwhuis vertrekken twee Sketch Walks: onder begeleiding word je naar een paar mooie plekken van Delft gebracht, waar tijd wordt vrijgemaakt om te tekenen.

Beatriz Montero leidt jullie langs een aantal Delftse Hofjes. De bekendste daarvan is het Prinsenhof – waar Willem van Oranje werd vermoord. Het Bagijnhof en het Hofje van Pauw zijn twee onbekendere hofjes.

Srikkanth Iyer treedt met jullie in de sporen van Delfts bekendste schilder, Johannes Vermeer. Op zijn route ligt de plek van Vermeers bekende ‘Straatje’, maar jullie zullen je tijd vooral nodig hebben voor de 21e eeuwse versie van Vermeers ‘Zicht op Delft’. Deze wandeling is vrij lang, dus let op als je niet goed ter been bent. Srikkanth spreekt Engels.

De USK-hotspot

Op het terras van het Delfts Brouwhuis hebben we hele dag een ‘hotspot’.

Op deze plek kunnen jullie diverse tekenmaterialen uitproberen. Gerstaecker en Winsor & Newton zullen een aantal tekenmaterialen beschikbaar stellen: de gelegenheid om eens iets nieuws uit te proberen. Deskundigen van Gerstaecker zullen de hele dag aanwezig zijn om jullie vragen over tekenmaterialen te beantwoorden.

Verder zijn er ook de hele dag ervaren urban sketchers aanwezig om je te helpen met tekentips en hun ervaringen als urban sketchers.

Natuurlijk kun je er ook voor de gezelligheid terecht.

actiecode

In de periode rond de National Sketch Day zal er een actiecode beschikbaar worden gesteld door Gerstaecker. Misschien word je geïnspireerd door de livestream van Winsor & Newton of door de materialen die je op de Sketch Day kunt testen.

De actiecode is voor iedereen beschikbaar, of je nu naar Delft kunt komen of niet: USKDELFT21

De actiecode is geldig vanaf nu en kan worden gebruikt tot en met 31 oktober.

Er gelden natuurlijk enkele voorwaarden:
Actiecode is geldig t/m 31 oktober 2021 bij besteding van € 49,- of meer in onze webshop (exclusief verzendkosten) of in één van onze filialen. Per klant en aankoop slechts éénmaal te gebruiken tijdens het bestelproces in het winkelmandje of aan de kassa in één van onze winkels. Niet geldig op reeds afgeprijsde artikelen. Niet combineerbaar met andere acties en kortingscodes. Uitgezonderd van deze actie: maatwerk, verzendkosten, cadeaubonnen en uitverkoop. Typ- en schrijffouten voorbehouden. Het achteraf verrekenen of uitbetalen van deze korting is niet mogelijk.

Inschrijvingen

Om deel te nemen aan de National Sketch Day moet je je inschrijven via deze link. Inschrijven kan vanaf maandag 6 september 19.00 uur. Je kunt dan ook inschrijven voor de workshops of de Sketchwalks. Voor de workshops geldt een maximaal aantal van 12 deelnemers.

Tot ziens op 2 oktober!

Team Delft: Beatriz Montero, Erin Taylor & Srikkanth
USK Nederland: Annet van den Oord & Roger Klaassen

English version

National Sketch Day Delft

On October 2nd, we will organise a National Sketch Day, this time in beatiful Delft. It will be a day full of ducth picturesque city views: the Markt square with its great city hall and the Nieuwe Kerk (New Church), the stately canals of the Oude Delft and Koornmarkt-Wijnhaven en lots of cosy spots on the smaller canals and squares.

The Delfts Brouwhuis is the central spot of the day: we meet each other there in the morning, we have a ‘hotspot’there the entire day and at the end of the come together at the square in front of the café (which is open to everyone, of course). If you want, you can lunch or dine at the Delfts Brouwhuis – make your own reservations.

Corona
At the moment, we still have to cope with anti-covid measures. We follow directives of the RIVM. For the moment, this means that we can only admit 75 participants. If measures will be relaxed, we will add extra tickets.

Livestream

The National Sketch Day will start a few days before October 2nd with a livestream, brought to you by Winsor & Newton. Marlon Doomen will teach us how to use gouache paint in urban sketches.

More information about the date, the time and where to find the livestream will follow.

Program

10.30 – come together at the Delfts Brouwhuis
11.00 – Start of the day

Next:

 • participate in a workshop or a Sketchwalk
 • visit our ‘hotspot
 • have fun and sketch

16.30 – Show & Tell at the square in front of the Oude Kerk (and in front of the Delfts Brouwhuis)

Workshops

We are happy to announce that Jesamine Totañes and Ruud Otten will give workshops to people that are new to urban sketching and of an intermediate level. For both workshops: bring you own drawing materials!

Workshop 1: Freedom of Sketch

You might know Jesamine Totañes from her drawings and videos on het instagram account @jesamine_creates. Since a few months, she is one of the volunteers behind the instagram account of Urban Sketchers Netherlands

 • In my workshop let’s tackle the basic needs to start urbansketching
 • See things as shapes and not details
 • COLORS MATTER!
 • Dare to face the fear of white page by applying watercolor first before lines.
 • FREEDOM OF SKETCH: Finish it up by adding playful details with brushpens and ink.

This workshop is aimed at beginning urban sketchers.

Workshop 2: Urban Sketching with guts

Ruud Otten is founder of Urban Sketchers Netherlands. Since he laid down his presidency of our Foundation, he shares his experiences as an urban sketcher in his ‘Neverending Workshop‘. He makes his own paints, but in Delft he will teach you ‘Urban Sketching with guts’.

Would you like to sketch with guts?
Ruud will show you how you can make a sketch in a shorter time and with more power. You will se that you too can sketch with more confidence.

Subjects that will be addressed:

 • materials
 • powerful linework with less details (yes, you red it well: less details)
 • use of colours and mixing watercolours on paper
 • contrast: it makes your sketch vivid

The workshop is aimed at beginners and sketchers with just a little more experience.

Sketchwalks

From the Delfts Brouwhuis will depart two Sketch Walks: a guide will lead you to some beautiful spots in Delft, where you can make a sketch.

Beatriz Montero will lead you to a few Delft ‘Hofjes’ or courts. Best known of these is the Prinsenhof – where William of Orange was killed. The Bagijnhof en the Hofje of Pauw are two less known ‘hofjes’.

Srikkanth Iyer and you will step in the shoes of the most famous painter of Delft, Johannes Vermeer. On his route will be the spot known from his ‘Vermeer Street’, but you will need most of your time for a 21st century version of Vermeers ‘View on Delft’. This walk is quite long, so take care if you have problems walking. Srikkanth speaks english.

The USK-hotspot

On the terrace of the Delfts Brouwhuis we have a ‘hotspot’ the entire day.

On this hotspot, you can try out different drawing materials. Gerstaecker and Winsor & Newton will make these materials available for testing: the perfect occasion to try something new. Exoerst of Gerstaecker will be ready to answer any questions you have about drawing materials.

You will also find experienced urban sketchers on the hotspot. They can help you with drawing tips & tricks and share their experiences.

Of course, you are welcome just for good company!

Discount code

In the period around the National Sketch Day, a Gerstaecker discount code is available. Maybe you get inspiration from the Winsor & Newton livestream or from the materials you have been testing at our hotspot. More information about this discount code will be announced soon.

Registration

To participate in the National Sketch Day, you have to register via this link. Registration starts at Spetmber 6th, at 19.00. You can also register for a workshops or a sketchwalk. For workshops, we have a maximum of 12 participants per workshop.

See you on October 2nd!

Team Delft: Beatriz Montero, Erin Taylor & Srikkanth
USK Nederland: Annet van den Oord & Roger Klaassen