We krijgen bij Urban Sketchers Nederland met enige regelmaat vragen over het gebruik van gouache in urban sketches. Een aantal maanden geleden vroeg ik een aantal urban sketchers om hun ervaringen met gouache op papier te zetten. Binnenkort zal Marlon Doomen ons in een livestream haar ervaringen vertellen (lees hier meer over deze livestream).
Vandaag: Zita Christie.

door Zita Christie & Roger Klaassen

Zita Christie werkt al een tijdje met gouache, vaak in combinatie met andere tekenmaterialen als kleurpotloden en crayons (denk aan vetkrijtjes).

Het werken met gouache heeft een heel rijtje positieve kanten, volgens Zita:

  • Gouache droogt snel en het is dekkend.
  • De kleuren komen krachtiger uit op foto, video of scan (dan aquarel). Ik kan daardoor ook sneller foto’s van mijn tekeningen maken zonder teveel na te denken over de belichting.
  • Gouache is makkelijk te combineren met andere media zoals kleurpotloden of crayons.
  • Zita werkt op mixed media papier. Dit is meestal een stukje goedkoper dan aquarel papier (dit hangt natuurlijk ook af van kwaliteit en merk).

Gouache heeft ook wat nadelen, zeker voor urban sketchers die al hun materialen mee willen nemen om buiten te tekenen. Voor Zita werkt gouache werkt het best vers uit de tubes – ze zijn dus minder compact om mee te nemen dan een aquarelsetje. Om te mengen heb je een groter palet nodig dan bij aquarel (een grotere oppervlak om te mengen), gouache is namelijk dikker dan aquarel.

Vandaar dat Zita twee soorten gouache gebruikt voor urban sketching, afhankelijk van de plek waar ze heen gaat: “Als ik van te voren al weet dat er tafels of grotere zitplaatsen beschikbaar zij op de locatie, dan neem ik wat tubes van Winsor & Newton mee. Is de locatie beperkter, dan neem ik mijn blikje gouache-napjes van Caran d’Ache mee.”

Zita’s uitrusting voor urban sketches

Thuis is Zita’s tekenplek van alle gemakken voorzien en heeft ze alle tijd, en dan werkt ze met painters’ gouache van Japanse merk Nicker, met betere kleurpigmenten.

Gouache heeft minder water nodig in gebruik dus Zita neemt meestal platte penselen mee.

Let op het palet met grote vakken om te mengen.

Zita vertelt nog wat over het verschil tussen het werken met aquarel en gouache: “Met aquarel meng ik mijn kleuren meestal nat op papier, maar met gouache moet ik echt wachten totdat het droog is voordat ik een nieuwe laag aanbreng. Daarom vind ik het makkelijker en sneller om te werken met één laagje gouache als basis en daar met kleurpotloden of crayons overheen te werken.”

“Met Caran d’Ache Neo Color 2 (wateroplosbare sticks/krijtjes) kan je crayon en ook aquareltexturen aanbrengen. Om grotere oppervlakken te dekken gebruik ik ook af en toe Faber Castell Gelatos (wateroplosbaar sticks). Zo zijn mijn tekeningen vaak een mix van aquarel-, gouache- en pasteltexturen. Ik vind het leuk om meerdere texturen te krijgen in mijn tekening.”