door Roger Klaassen

Afgelopen zaterdag verzamelden bijna 100 urban sketchers zich in Delft, voor een National Sketch Day. Ondanks de corona-check vooraf, leek het weer verdacht veel op een ‘gewone’ schetsdag. Het was geweldig om veel nieuwe gezichten welkom te heten, maar het was fantastisch om ook veel oude gezichten na lange tijd weer te mogen zien!

Hieronder weer een verslag zoals jullie dat van mij gewend zijn: een overzicht van de activiteiten van de dag, geïllustreerd met tekeningen en foto’s die jullie deelden op sociale media.

De hotspot

Voor het eerst hadden we deze National Sketch Day een ‘hotspot’, een vaste plek waar mensen terecht konden met hun vragen en voor het gezelschap. Gerstaecker was hier met twee mensen aanwezig om jullie kennis te laten maken met mooie tekenmaterialen. Tijdens de sketchwalks en de workshops was het rustig, maar in de loop van de middag werd het gezellig druk.

Links: een rustig moment; rechts: werk aan de winkel voor de mensen van Gerstaecker
(foto links: Ruud Otten; foto rechts: Annet van den Oord)


Workshop ‘Freedom of Sketch’

Jesamine Totañes gaf de workshop ‘Freedom of Sketch’. Ze was van tevoren behoorlijk nerveus of het wel goed zou gaan, maar dat bleek nergens voor nodig – de deelnemers (beginnende urban sketchers) waren vaak zelf nog zenuwachtiger. De reacties die ik hoorde waren uitsluitend positief en de resultaten die ik zag waren prachtig.

Jesamine (links, in de gele jas) met haar deelnemers aan de slag op de Markt in Delft (Foto: Letty van Drie)


Lucy Schouten deed mee aan de Jesamines workshop. Ze leerde er werken met nieuwe technieken en materialen. Het resultaat mag er zijn!


De tekening van Jilleke Rouwert mag er ook wezen! Een prachtige tekening met veel fijne details, zoals de witte strepen en stenen in het metselwerk.


Workshop ‘Urban Sketching met lef’

Ruud Otten ging voor zijn workshop ‘Urban Sketching met lef’ aan de slag vlak achter de Oude Kerk.

Anita Hooning-Droog tekende met haar mede-cursisten Pottenbakkerij ‘De Witte Ezel’. De artistieke activiteit viel ook de eigenaresse van de winkel op, en zij loofde een prijs uit voor de mooiste tekening. Ik weet niet wie de prijs won, maar de tekening van Anita had best een prijsje verdiend.


Wilma Termeer maakte deze tekening van de potten en planten naast de pottenbakkerij. Ik ben altijd enigszins jaloers op mensen die lettering combineren met hun tekening, zoals Wilma hier doet. Links op haar tekening zien we een aantal tekenaars die een droog plekje vonden in het Delfts Brouwhuis, nadat de buien losbarstten rond twee uur.


Sketchwalk ‘Hofjes’

Beatriz Montero ging met een forse groep urban sketchers tekenen in een aantal Delftse Hofjes, typisch van die mooie plekjes die vaak lastig te vinden zijn.

Het mooie van een Sketchwalk bij Urban Sketchers is dat je ook mag blijven zitten op plekken die je mooi vindt en waar je wat meer tijd wilt besteden aan je tekening. Anke van Doorne deed dat in het Bagijnhof, waar ze dit zonnige pandje aantrof.


Op de tekening van Gertie van der Weiden zien we links het Prinsenhof (met de Oude Kerk daarachter) en rechts – in het Delfts Blauw een stelletje studentikoos geparkeerde fietsen in het Bagijnhof.


Sketchwalk ‘Vermeer’

Srikkanth Iyer wandelde met zijn groep urban sketchers langs het Delft van Vermeer, althans, van wat daar nog van over is gebleven.

Natasha Maurits maakte een piepkleine schets van het ‘Zicht op Delft’ anno 2021: de kerktoren is er nog altijd, maar de huizen zijn volledig vervangen of verbouwd. Ik mocht de tekening zelf even in handen hebben, en dan lijkt het nog kleine dan op de foto: Natasha moet beschikken over een heel vaste hand.


Vermeers ‘Zicht op Delft’ laat een zonovergoten Delft zien, maar dat was zaterdag wel even heel andre koek. Op deze tekening van Judith Spijk is te zien dat de herfst al was aangerboken in Delft – en dan moest de regen nog beginnen. Een roeiboot met Delftse studenten, daar kon Vermeer in 1660 ook nog geen vermoeden van hebben.

Nog een paar tekeningen…

Marlon Doomen verzorgde in aanloop naar de Sketch day een livestream over het werken met gouache. Zoals ze daar al uitlegde, werkt ze graag met zelfsamengestelde paletten met kleuren die ze mooi bij elkaar vindt passen. Deze blauwe kleuren passen bijzonder goed bij Delft.


Ik vind het altijd leuk als familieleden er samen op uit trekken. Ingrid en Arnold Vermeeren zijn broer en zus. Ze maakten deze tekeningen in het Prinsenhof. De blauwe tekening van Ingrid maakt nieuwsgierig: hoe heeft ze dat gedaan?


Waar veel urban sketchers één of twee tekeningen maken op een Sketch Day, daar maakt Letty van Drie een heel oeuvre. Hier zie je een typische tekening van haar: met snelle, vlotte streken zet ze haar onderwerp op papier. En hup – dan snel weer verder!


Het was een grijze dag in delft, maar daar is op deze tekening van Juan Alonso niets van te zien. Wat een vrolijk spektakel – je moet het maar durven!


Het regent, het regent

We hebben wel eens Sketch days gehad met een enkele bui of wat miezer, maar zoals het weer zich vanaf twee uur gedroeg in Delft – dat hadden we de afgelopen vijf jaar niet gehad op onze Sketch Days… Gelukkig wisten de meesten van ons de weg naar het Delfts Brouwhuis terug te vinden.

In plaats van de traditionele groepsfoto op een plein, ging Annet van Oord met haar camera rond in het café – overal werd er getekend!


Bedankt

Ik wil alle mensen uit Delft bedanken die hebben meegewerkt aan de National Sketch Day. Vorig jaar moesten we de Sketch day in Delft afgelasten en dit jaar begonnen we aan de organisatie in een onzekere corona-periode. Heel fijn dat jullie de moed niet lieten zakken: Erin Taylor, Beatriz Montero en Srikkanth Iyer: hartelijk dank!

Team Delft, van links naar rechts: Roger Klaassen, Annet van den Oord, Beatriz Montero, Erin Taylor en Srikkanth Iyer


Ik wil op deze plek ook Miryam van Es noemen. Zij was vorig jaar initiatiefneemster voor de Delftse Sketch Day. Die wewrd afgelast, en ze kon er deze keer niet bij zijn vanwege agenda-problemen. Ze tekende het logo met haar versie van Vermeers ‘Meisje met de parel’. Dank je wel, Miryam!

We zijn ook heel blij met Jesamine Totañes en Ruud Otten voor het verzorgen van hun workshops. Het is een groot voorrecht om te mogen werken met enthousiaste vrijwilligers die dit belangeloos doen. Hartelijk dank!

Zonder Gerstaecker en Winsor & Newton kunnen we dit soort Sketch Days lang niet zo mooi en gratis toegankelijk maken. Bedankt W&N en Marlon Doomen voor het verzorgen van de livestream! Bedankt aan Manouk Venema en Marijn van der Leden van Gerstaecker voor de goodies, de tafel met tekenmaterialen en voor het bemannen van de try-out tafel!

Ten slotte wil ik mijn mede-bestuursleden van Urban Sketchers Nederland bedanken, in het bijzonder Annet van den Oord. En natuurlijk alle deelnemers: bedankt voor jullie enthousiasme! Door de regen liep het een beetje anders dan we gehoopt hadden, maar de sfeer heeft er niet onder geleden.