Beste urban sketchers,

Het is weer tijd om even terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar.

In 2021 hadden we helaas nog steeds te maken met corona. Het schetsweekend in Maastricht moesten we hierdoor afgelasten – net als in 2020. In maart hadden we een ‘Virtual Sketch Meeting’, om het coronaleed enigszins te verzachten. Gelukkig konden onze Sketch Days in Almere en Delft wel doorgaan – georganiseerd in samenwerking met lokale teams die het na de annuleringen van 2020 nog eens wilden proberen.

Al met al dus nog een redelijk geslaagd jaar, wat urban sketching betreft.

We doen natuurlijk nog meer aan urban sketching dan het organiseren van Sketch Days. Dit jaar ging het Social Media Team van start dat ervoor zorgde dat we op Instagram een stuk actiever zijn geworden. Help het team door jullie urban sketches te delen op Instagram met de hashtag #usknl.

Op onze website konden jullie dit jaar zes keer genieten van Anne Rose Oosterbaans inspiratierubriek ‘Zo kan het ook’. Linda Toolsema en ik maakten vrijwel elke maand weer een interview met een urban sketcher, met haar of zijn verhalen bij hun tekeningen. Verder maakten we onder andere artikelen over het maken van een schetsboekje (met Gertie van der Weiden) en over het gebruik van gouache in urban sketches. Handig om te weten: deze artikelen zijn makkelijker terug te vinden op onze speciale vind-pagina.

Onze partner Winsor & Newton verzorgde rond de Sketch Days een aantal livestreams, die goed bekeken en teruggekeken werden. De opdrachten (of liever uitdagingen) waarmee we op pad werden gestuurd werden verrassend vaak opgevolgd door jullie. Voor het komende jaar willen we dit samen met Winsor & Newton voortzetten: laat ons weten welke onderwerpen voor jou interessant zijn in de opmerkingen onder onze oproep op Facebook (of onder het bericht op Instagram).

Onze partner Gerstaecker zorgde ook in 2021 weer voor fijne kortingen rond de Sketch Days. In Delft waren ze zelf aanwezig om ons met verschillende tekenmaterialen kennis te laten maken, iets wat we in het komende jaar ook weer willen doen. Goed nieuws: Gerstaecker en Urban Sketchers Nederland hebben hun partnerschap verlengd tot en met 2026.

Dan naar het komende jaar 2022. Op het programma staan twee Sketch Days, in Eindhoven op 21 mei en Leeuwarden op 1 oktober, en één Sketch Weekend, in Maastricht op 2 en 3 juli. De mensen in Maastricht gaan het na twee corona-annuleringen voor de derde keer proberen – hulde aan het lokale team!

We werken nog aan een vierde Sketch Day – waarschijnlijk ergens in april – we laten jullie meer weten zodra alles duidelijk is (met name de corona-beprekingen spelen hier mee).

Voor alle Sketch Days en Weekends werken we samen met lokale urban sketchers-groepen. Alle groepen hebben de afgelopen jaren last gehad van de corona-regels, maar de meeste groepen zijn deze zomer en najaar weer enthousiast aan de slag gegaan. We hopen dat het ook dit voorjaar allemaal weer kan starten en dan zorgen deze groepen er voor dat je praktisch elk weekend wel ergens met een groep kunt gaan tekenen.

In 2022 nemen we afscheid van Judith Spijk als bestuurslid van de Stichting Urban Sketchers Nederland. Zij werkte mee aan diverse Sketch Days, het Symposium in Amsterdam, een meeeting van lokale USK-organisatoren, organiseerde de eerste ‘Virtual Sketch Meeting’ en maakte de opzet voor een nieuwe werkomgeving voor het bestuur in Teams. Bedankt voor je inzet en samenwerking, Judith!

In 2022 gaan we als bestuur dus op zoek naar een nieuw bestuurslid. Heb je daarvoor interesse, stuur dan een mail naar onze voorzitter, Roger Klaassen.

Ook het komende jaar zullen we te maken hebben met de wispelturigheden van het corona-virus. We hopen dat alle mooie plannen door kunnen gaan en dat we jullie dan weer zien – bij onze Sketch Days of bij de bijeenkomsten van de lokale groepen!

Vriendelijke groet,

Roger Klaassen
namens mijn mede-bestuursleden van Stichting Urban Sketchers Nederland:
Christien van Driel
Annet van den Oord
Rene Fijten

Speciale dank
Onze speciale dank aan al deze mensen – Team Almere: Zita Christie & Letty van Drie & de zes stadsgidsen – Team Delft: Erin Taylor & Beatriz Montero & Srikkanth Iyer & workshopinstructeurs Jesamine Totañes & Ruud Otten – Team Maastricht: Ruud Otten & Rene Fijten – Social Media Team: Zita Christie & Jesamine Totañes & Annet van Oord & Ruud Otten – Voor hun bijdragen en medewerking aan artikelen op de website: Linda Toolsema & Anne Rose Oosterbaan & Gertie van der Weiden & Dineke Romeijn & Zita Christie & Marlon Doomen & Annet van den Oord & Arthur Oster & Saskia Huijzendveld & Evelien Weijmer & Arian van Dijk & Nathalia van Eijsden & Lia Schäfer & Herman van Bolhuis & Anke van Doorne & Sidone Korse – Winsor & Newton: Robert Rost & Astrid Everaard – Gerstaecker: Marijn van der Leden & Manouk Venema – USK Bestuur: Rene Fijten & Judith Spijk & Annet van den Oord & Christien van Driel (en ook Tom) & mijzelf (mag wel toch?) – alle organisatoren van lokale urban sketchersgroepen & alle enthousiaste urban sketchers