door Roger Klaassen – met foto’s van Tom Hoekstra

Afgelopen zaterdag verzamelden ruim 90 urban sketchers zich in het Archeon voor een Extra National Sketch Day. We zagen een flink aantal tekenaars die voor het eerst meededen aan een National Sketch Day, maar we zagen ook opvallend veel oude bekenden. Iedereen had er zin in!

Zoals jullie gewend zijn van de verslagen van onze Sketch Days, heb ik weer een aantal tekeningen opgepikt die jullie deelden op de sociale media, die een beeld geven van de dag in het Archeon. We hadden zaterdag ook een hoffotograaf, Tom Hoekstra, die meer dan 900 foto’s maakte. Hij stuurde mij een selectie van ongeveer 70 foto’s, waar ik er hier slechts een stuk of tien gebruik… Toms volledige selectie kun je hier vinden .


Het Archeon bood veel mogelijkheden om binnen of overdekt te tekenen tijdens de zware hagelbuien aan het begin van de dag. Alma Mekking tekende in het Weefhuis in het middeleeuwse deel van het park.


Christien van Driel zocht een warmere plek en belandde in de Romeinse sauna. De felgekleurde Romeinse beelden inspireerden tot kleurrijke pagina’s in haar schetsboek.


Martijn van Dam tekende op de binnenplaats van het Romeinse badhuis. De scherpe schaduwen op zijn tekening doen verlangen naar het warme zuiden.


Nino van Vuuren tekende in een middeleeuwse huisje. De geur van het strodak, hout en vuur bracht haar terug naar het huis van haar oma. Ik was erbij toen Nino dit interieur tekende en ik kan je vertellen dat het steenkoud was in dit huisje. De kleuren van Nino maken het een stuk warmer!


Arnold Vermeeren deed wat heel veel tekenaars deden tijdens de buien: schuilen in een huisje en in de deuropening of achter het raam het uitzicht naar buiten tekenen. De lente breekt al door op deze tekening van Arnold.


De eerste contacten met het Archeon kwamen tot stand via Anke van Doorne. Het Archeon is één van haar favoriete tekenplekken, en zij werd daar afgelopen zomer ‘op heterdaad betrapt’ door Archeon-vrijwilliger Jan. Jan zag een Sketch Day in het Archeon wel zitten en dat leidde uiteindelijk tot de National Sketch Day van afgelopen zaterdag. en daar maakte Anke bovenstaande tekening.


Er is één plek aan te wijzen die gold als dé hotspot van de dag: de plek waar vandaan je een uitzicht had op een rij middeleeuwse huisjes aan de overkant van een vijver. In verschillende vissershuisjes en onder het afdak van een botenhuis werd er geschuild en getekend tijdens de buien, toen de zon scheen zat het grasveldje vol met tekenaars, zoals je hierboven ziet.

En dit tekenden die tekenaars allemaal… Van linksboven naar rechtsonder zie je tekeningen van Marlon Doomen, Johan Gunter, Robert Huls, Patricia Coors, Gertjan Velthuizen, Daphne Jonkers, Roger Klaassen, Zita Christie, Saskia Huijzendveld en Peter Flohr.


Speciale attractie in een park als het Archeon zijn de prachtig aangeklede figuranten. Ze namen de tijd om nu en dan voor ons te poseren. Op de tekeningen van Gertie van der Weiden zien we een paar Romeinen en ook nog twee moderne urban sketchers.

En zoals je hier ziet, trok Gertie zelf ook de aandacht van bezoekers van het Archeon. Zij en Bianca Berndsen leggen hier de beginselen van het urban sketching uit aan twee jonge heren. Wie weet zien we ze nog eens terug op een Sketch Day.


De vrijwilligers in het Archeon hadden zelf ook veel belangstelling voor onze tekeningen. Hier zie je Jan in zijn middeleeuwse outfit, die een kijkje komt nemen bij Jettie van Aartsen. Dit bankje bij het middeleeuwse klooster was in de zon misschien wel het fijnste plekje van het hele park…

Het uitzicht vanaf het bankje, met een stukje van de tekening van Jettie.


Misschien wel de mooist aangeklede figurant was… een urban sketcher! De dochter van Linda Toolsema is een fan van het Archeon. Met nadruk is hier gezegd dat zij haar prachtige jurk helemaal zelf maakte. Geen wonder dat ze heel wat aandacht trok en aan tekenen bijna niet toekwam!


Geconcentreerde blikken tijdens de Gladiatorenshow. Van linksboven naar rechtsonder: Andie Wieringa en Minny Timmer; Nino van Vuuren; Ingrid Vermeeren; Martijn van Dam, Marlon Doomen en Deborah Cuiper.


Gerstaecker had een stand ingericht in de Romeinse herberg. Bij Marijn en Manouk konden we terecht om verschillende materialen uit te proberen en aan te schaffen. De kortingscode van Gerstaecker is nog tot eind april geldig.


Deze pagina’s uit het schetsboek van Jacqueline van Vugt vatten de dag in het Archeon mooi samen: huisjes, ambachten, figuranten en oude voorwerpen.


Het was een dag waarop april spreekwoordelijk deed wat ze wil, of wat de Engelsen zo mooi ‘four seasons in one day’ noemen. Regen, hagel, sneeuw, maar daarna een zonovergoten middag: ik denk dat het steeds mooiere weer het lente-gevoel onder ons deed oplaaien en dat is ook terug te zien in deze geweldige groepsfoto!


Ten slotte wil ik een aantal mensen bedanken. Allereerst Anke van Doorne voor het leggen van het eerste contact: bedankt voor de goede tip! Ik wil alle mensen van het Archeon bedanken voor de gastvrijheid, in het bijzonder Jan de Frankrijker die het idee had voor een tekendag en die mij een privé-rondleiding gaf in maart en Monique Veldman, directrice van het Archeon. Marijn en Manouk van Gerstaecker: jullie aanwezigheid wordt zeer gewaardeerd! USK-NL bestuurslid Annet miste onze verkenning van het Archeon vanwege corona, maar verder werkte ze mee aan de hele voorbereiding van de Sketch Day: dank je wel! Onze mede-bestuursleden Christien en Rene doen hun werk wat meer op de achtergrond, maar zijn daarom niet minder belangrijk. Christien zorgde niet alleen voor het budget, maar stelde ook haar man beschikbaar als hoffotograaf. Bedankt voor de foto’s, Tom!

En last but not least: bedankt aan alle urban sketchers voor jullie enthousiasme en gezelligheid!

Tot ziens in Eindhoven op 21 mei!