door Roger Klaassen

Driemaal is scheepsrecht, en dat geldt ook voor de mensen van Urban Sketchers Maastricht. Na twee annuleringen vanwege corona was het de derde keer wel raak en kon het Sketch Weekend het afgelopen weekend eindelijk doorgaan. En… het was ook het derde nationale USK-evenement in Maastricht na twee winterse schetsdagen in 2016 en 2017. Op naar de tekeningen en de foto’s!

Tekenaars aan de oever van de Maas op vrijdagmiddag (foto: Ruud Otten)

Het weekend begon voor zo’n 30-40 tekenaars op vrijdagmiddag. Aan de oever van de Maas kwamen ze bij elkaar voor de eerste tekeningen van het weekend.


Arian van Dijk was één van die tekenaars en hij tekende het zicht op de Maas en Maastricht. Veel mensen die erbij waren op vrijdag zullen een schets in hun boekje hebben die hier erg op lijkt.


Veel urban sketchers verliezen zich in de details van huizen, bomen, bruggen, mensen, verkeersborden, enzovoorts. We kunnen allemaal een voorbeeld nemen aan deze tekening van Annet van den Oord. Een paar lijnen, maar het is helemaal Maastricht.


Edwin Perdijk zat aan de ander kant van de Servaasbrug en trof daar de heilige Servaas zelf aan. De patroonheilige van de stad Maastricht had kennelijk het beste voor met ons en zorgde voor prachtig zomerweer.


Robert Rost en Julia Henze (foto: Jacqueline van Vugt)

Op zaterdag begon het Sketch Weekend dan officieel. In de winkel van Gerstaecker stond koffie met Limburgse vlaai voor ons klaar. In de winkel konden we twee dagen lang demo’s meemaken en kennis maken met verschillende materialen, verzorgd door Julia Henze en Robert Rost, namens Winsor & Newton. Met name de nieuwe metallic aquarelverf van Cotman opent nieuwe mogelijkheden – ik denk aan ‘sketching by night’.

Niet alleen vlaai, maar ook goodies bij Gerstaecker!

Op de markt…

Op de verschillende plekken in Maastricht waren er vrijwilligers aanwezig om tekenaars op te vangen. Vanwege de felle zon waren sommige plekken meer geschikt om urban sketchers te roosteren dan om er te tekenen. Veel tekenaars vluchtten richting de schaduw onder parasols. De Markt was zo’n plek en heel veel tekenaars gingen er aan de slag.

Nathalia van Eijsden was één van de vrijwilligers. Ze hield in de brandende zon op de Markt dapper stand om tekenaars op te vangen, zo zagen mijn vrouw en ik zelf vanaf een schaduwrijk terras (we gingen wel bij haar tekenen toen ons drankje op was, hoor). Ze maakte deze tekeningen aan twee kanten van de markt.


Claudia Wegh tekende ook op de Markt. Van het stadhuis koos ze het mooiste stuk om te tekenen.


Op de tekening van de markt van Annette Vlasveld voel je de zomer. De lantaarnpaal op de voorgrond voor de huizen geeft de tekening een sterk gevoel van diepte.


Zowel op zaterdag als zondag zorgden fanfares voor een zekere sfeer op de Markt. Aan de grafische weergave daarvan op de tekening van Jenny Lee kan ik niet afzien of ze de muziek waardeerde…


We blijven nog even op de Markt – het was een plek die heel veel tekenaars hebben bezocht. Mireille van Zomeren maakte deze prachtige schets van een mooi rijtje panden.


Sjoukje Ganzevoort kwam vanuit Groningen naar Maastricht. Met een rollator in de trein valt al niet mee, en dan onderweg ook nog je telefoon met pasjes kwijtraken… dan is het bewonderenswaardig dat ze de moed nog kon opbrengen om deze tekening te maken. Op zondag vertrok ze vroeg weer naar huis en met die telefoon liep het goed af: ze kon hem ophalen in Utrecht.


Een prachtige tekening van Zoi Tokoutsi, ook één van de vrijwilligers. De blauwe lijnen en schaduwen vormen een mooi contrast met de groene massa van de bladeren: eenvoudig en effectief.

… en op andere plaatsen in Maastricht

Een andere plek waar we veel schetsers aantroffen was rond de ingang van de Sint Servaaskerk. Gerard Beekman maakte deze tekening van de ingang van de kerk. Gerard is aan het herstellen van een ernstige ziekte en had een paar maanden geleden niet kunnen denken dat hij er een dagje bij kon zijn in Maastricht. Zijn tekenkunst heeft niet geleden onder de ziekte, zoveel is zeker.


Linda Toolsema tekende de ingang tot de Sint Servaas van de zijkant. Trefzekere lijnen en een lekker donkere schaduw onder de toren van de Sint Jan.


Op beide dagen leidde Rene Fijten een groepje urban sketchers langs geheime plekken van Maastricht – op zaterdag en zondag een andere route. Op zaterdag mochten we tekenen in het Kruisherenhotel. Een prachtige locatie in een oude kloosterkerk. Het was er ook nog eens heerlijk koel zodat we even op adem en op temperatuur konden komen. Ik probeerde de hoogte van de kerk te vangen in mijn tekening.


Jolanda Huiberts tekende op zondag dit mooie hoekje waar een huis over het riviertje de Jeker is gebouwd. Het plekje lag op de route naar ons hotel en ik nam me telkens weer voor om het te tekenen, maar het kwam er niet van. Gelukkig liet Jolanda de kans niet voorbij gaan.


Desiree Dirix was één van de vrijwilligers en ze bemande een post in het Frontenpark. Hier zie je het koffiekraampje daar – gerund door een enthousiaste barrista. Een levendige, vlotte tekening waarvan je zin krijgt in een kopje koffie.


Mika Hell tekende hetzelfde koffie-barretje. Expressief en energiek – ik vermoed dat hij net een sterke espresso achter de kiezen had.


Gelukkig vond ik ook een tekening van de Limburgse specialiteit, de vlaai. Hij ziet er smakelijk uit op de tekening van Gertie van der Weiden.


Halewijn Geerts tekende een flinke leporello aan twee kanten helemaal vol. Je ziet hem zelf rechts op de foto (door Ruud Otten), met de paarse trui. De leporello staat vol met stukjes Maastricht – van kerken tot graffiti en alles daartussen, afgewisseld met tekeningen van eten en drinken en portretten van collega-tekenaars. Een prestatie!


Aan het begin van dit verslag schreef ik iets over urban sketchers die zich in details verliezen en het overzicht wat kwijt kunnen raken. Misschien kunnen zij de aanpak van Anja van den Berg volgen: zij vulde een bladzijde in haar schetsboek met alleen Maastrichtse details.


Rinske Meutstege tekende de Martinuskerk, gelegen aan de oever van de Maas. Een mooie, heldere tekening waarbij je je makkelijk een koel zomerbriesje kunt voorstellen.


Bij het Bassin vonden we ook veel tekenaars. Marike Stokker zocht een plekje in het gras onder de bomen. De fikse contrasten in de tekening laten de zon fel schijnen.


Minny Timmer tekende de pakhuizen in het andere deel van het Bassin. Ze schrok niet terug van de vele ramen en luikjes.

De groepsfoto’s

De groepsfoto’s van zaterdag 2 juli en zondag 3 juli. Op zondag was de groep wat kleiner dan op zaterdag: waarschijnlijk zijn er in de tussentijd wat urban sketchers gesmolten of verdampt.

Bedankt!

Aan elke Sketch Day gaat een flinke voorbereiding vooraf. De mensen achter dit Maastrichtse weekend durfden het na twee annuleringen de afgelopen jaren toch weer aan om voor een derde keer tijd en energie te steken in de organisatie van een Sketch Weekend: hulde! Ik bedank Urban Sketchers Maastricht: Ruud, Desiree, Nathalia, Zoi, Ber, Mathy en Rene. Ik bedank Marijn en Manouk en het personeel van de de Gerstaecker-winkel in Maastricht voor de ontvangst – de vlaai was heerlijk! Natuurlijk ook hartelijk dank aan Julia Henze en Robert Rost van Winsor & Newton voor hun demo’s en praktische tips. Dank ook aan mijn collega-bestuursleden. Dank aan alle deelnemers voor jullie enthousiasme en gezelligheid, en ten slotte dank ik Sint Servaas voor het mooie weer!

Op 1 oktober hopen we jullie te zien helemaal aan de andere kant van ons land – in Leeuwarden!