door Linda Toolsema

Deze maand interviewen we Marike Stokker, die naast beeldend kunstenaar ook urban sketcher is. Hoe komt iemand die al actief is in de kunst ertoe om met een schetsboek en een pennetje op straat te gaan zitten tekenen? En in hoeverre lopen die twee benaderingen van kunst (als we urban sketching daar ook onder mogen scharen, dus in brede zin) in elkaar over?

Marike in actie

Marike Stokker (72 ) woont in Utrecht en beschrijft zichzelf als een beeldend kunstenaar, of meer specifiek schilder, die in olie- en acrylverf werkt. Zij werkt ook vaak in opdracht. Een voorbeeld van werk in opdracht staat hieronder: een groot schilderij van een binnentuin in Utrecht dat Marike recent heeft opgeleverd.

Panorama Utrecht (werk in opdracht)

In 2016 had Marike tijd om als ‘artist in residence’ naar Callosa d’en Sarria in Spanje te gaan – dat houdt in dat ze als kunstenaar op een tijdelijke woon- en werkplek verbleef om daar inspiratie op te doen en nieuw werk te creëren. Marike was al gewend om op locatie te werken omdat ze zeven jaar eerder al was overgestapt van het werken in de studio naar ‘en plein air’ (buiten schilderen). Ze vertelt: “Mijn plan was om het hele dorp uit te tekenen en verhalen te verzamelen en van het resultaat een boekje te maken. Ik ging per vliegtuig naar Spanje, dus ik kon niet veel materiaal meenemen. Tekenen was dus de oplossing. Dat gaat sneller en papier, aquarelverf en pennen nemen niet veel plaats in.” En zo werd ze urban sketcher.

Callosa d’en Sarria, Spanje

Gevraagd naar haar materialen geeft Marike een lange opsomming: aquarel (van Daniel Smith vanwege de goede dekking), Lamy Safari vulpennen met verschillende kleuren watervaste inkt (van De Atramentis), een vulpen met een gebogen punt voor lijnvariatie (Sailor de Mannen), rietpen, Oost-Indische inkt, bister (een geelbruin kleurpigment vervaardigd uit roet), grafiet, markers op alcoholbasis, Ecolinestiften en Ecoline uit een potje, soms pastelpotloden om later nog accenten te zetten, Posca acrylverfstiften, … “Kortom alles wat me voorhanden komt of wat ik geschikt vind voor het onderwerp.” Op sketchcrawls neemt Marike trouwens meestal alleen aquarelverf en pennen mee in haar schetstas – een Field Easel Art Bag – passen.

Sindsdien tekent Marike graag en veel buiten, waaronder natuurlijk in haar woonplaats Utrecht. Marike woont vlakbij de singel die om de binnenstad loopt en had zich voorgenomen om vanaf de buitenkant het Zocherpark te tekenen. Dit park is ontstaan op de plek van de middeleeuwse vestingwallen. De plek is rond 1850 door Zocher tot park gemaakt met veel bijzondere bomen. “In mijn tijd als grafisch ontwerper voor het Milieucentrum had ik al eens een boekje gemaakt dat speciaal over die bomen ging en ik had daar veel rondgezworven om foto’s te maken. Door dat boekje wist ik dat er een litho uit 1860 bestond, waar dat hele park op afgebeeld was. Ik wilde een boekje maken over de situatie nu. Dus in het voorjaar en najaar (als er niet teveel blaadjes waren en je een beter zicht op de overkant had) zat en zit ik aan de overkant te tekenen. De tekeningen die af zijn, zijn gepubliceerd in de Nuk (Nieuwe Utrechtse Krant), maar er ontbreken nog een aantal, dus het boekje moer er nog komen!”

En als je zo op pad bent met je schetsboek, dan maak je wel eens wat mee… “Op een dag liep ik weer rond om een goede plek te vinden, gefixeerd op de overkant. Ik had het gevonden, krukje uitgeklapt, schetsboek op schoot, tekenen…. totdat er ineens een poepgeur mijn neus indrong. Ik keek om me heen en toen bleek dat ik midden in een hondentoilet zat, die je hier en daar ook hebt op de strook gras die rondom de singel loopt.” Oeps! Van omstanders krijgt Marike gelukkig altijd leuke reacties op haar werk. “Als mensen mij aanspreken maak ik een praatje, leg ze uit wat urban sketching is en nodig ze uit om eens mee te gaan op een sketchcrawl.”

Singel, Utrecht

Tot slot heeft Marike nog een paar tips voor ons voor mooie locaties en zelfs voor het tijdstip waarop je kunt gaan tekenen: “Ik teken graag aan het water, de weerspiegeling interesseert me en ik gebruik die schetsen vaak om er later een schilderij van te maken. En als ik in een stedelijke omgeving zit, teken ik graag in de namiddag, omdat de schaduwen dan mooi vallen.”

Wil je nog meer lezen over Marike, bezoek dan haar website www.stokker.nl en/of bekijk de schetsen hieronder.

Bedankt voor het interview Marike, en we kijken uit naar je boek over het Zocherpark!


Onderweg op de Highway bij Syracuse (VS)

Weerdsluis, Utrecht

Wilhelminapark, Utrecht

Chicago

Hofvijver, Den Haag

Maliebrug, Utrecht