In het kader van ‘The Journey‘ – de grote zomeractie van onze partnersWinsor & Newton en Gerstaecker – verzorgt Julia Henze deze zomer een aantal tutorials voor ons. Deze keer gaat ze aan het werk met de splinternieuwe metallic aquarelverf van Cotman/Winsor & Newton. Een nieuw soort verf met bijzondere eigenschappen, die weer nieuwe mogelijkheden biedt voor urban sketchers.

English edition of this tutorial: see Julia’s website.

Let op! Op 4 augustus, van 19.30 tot 20.30 uur, zal Julia een livestream verzorgen over het gebruik van Cotman Metallic Aqurel op het instagram-kanaal van Gerstaecker.

door Julia Henze

Als je aan urban sketching denkt, komen de woorden als glans, glitter en schittering niet snel in je op. Maar daar ga ik vandaag verandering in brengen! In dit artikel laat ik je een mixed media techniek zien die jouw schetsen leuker, levendiger en opvallender zal maken – een collage waarin de schittering van nieuwe Winsor & Newton Cotman Metallics, helderheid van de reguliere aquarelverf, zwart mixed media papier en aquarelpapier worden gecombineerd tot een prachtig kunstwerk. We gaan knippen, plakken, tekenen en lekker verven!

In dit artikel ga ik gebruik maken van de volgende materialen van Winsor & Newton:

 • Cotman Metallic Watercolours (verschillende kleuren)
 • Professional Watercolour
 • Classic Aquarelpapier (Cold pressed)
 • Mixed Media Black Pad A4 (200 gram)
 • Cotman en Professional Synthetic watercolour brushes
 • Fineliners (0.3mm en 0.8mm)
 • 2B potlood en een gum
 • Wit potlood (White Charcoal)

Andere materialen die ik ga gebruiken:

 • Klein schaartje
 • Papierlijm
 • Masking Tape

Waarom zou je de nieuwe Cotman Metallic Watercolours proberen?

Reden 1: Het is heel leuk! Spelen met een nieuwe aquarelset is ontzettend inspirerend, vermakelijk en nooit saai, toch? Je merkt al snel dat het mengen van de metallics met jouw gebruikelijke aquarelkleuren onverwachte en ontzettend toffe resultaten oplevert.

Reden 2: Het is heel leerzaam! Het is goed maar ook heel belangrijk voor iedere sketcher om zijn of haar gebruikelijke materialen even opzij te leggen en iets nieuws uit te proberen. Door middel van experimenteren met nieuwe materialen krijg je een bredere palet aan technieken waardoor je sketches veel expressiever, interessanter en spannender worden. Daarom moedig ik mijn studenten altijd aan om gouache, aquarel, markers en zelfs digitale producten te verkennen.

Reden 3: Meer plezier! Met metallic kleuren kun je niet zomaar gaan inkleuren zoals je vaak met aquarel doet. Je wordt gedwongen om na te denken over de manier waarop je deze glimmende verf kan toepassen en dus anders naar je schetstafereel te kijken. Je gaat nieuwe objecten en details opmerken, zoals glinstering op de natte stoep en in het water die je misschien niet eerder hebt gezien. Het spel van licht en schaduw krijgt een nieuwe betekenis. Loop rond in je omgeving en probeer je voor te stellen waar je deze nieuwe kleuren zou kunnen toepassen. Een extra uitdaging dus, maar ook meer plezier!

Winsor & Newton Metallic Watercolours: belangrijke kenmerken.

Toen ik deze verf in verschillende kleuren binnen kreeg, ben ik meteen aan de slag gegaan met experimenteren en kijken wat je daar allemaal mee kunt. Dit is wat ik tot dusver heb ontdekt:

 1. Kleuren mengen: de metallics mengen niet alleen met elkaar heel erg goed, maar ook met de gewone Winsor & Newton aquarelverf. De gemengde kleuren zijn helder, stralend en vol licht.
 2. Textuur: de metallics zijn een geweldige manier om textuur aan je schetsen toe te voegen. Net als sommige reguliere aquarelkleuren zijn deze glimmende kleuren granulerend (met een mooi vlokkerig effect). Als je ze met niet-granulerende kleuren mengt, wordt de gemixte kleur granulerend, en als je ze met andere granulerende kleuren mengt, wordt dat effect versterkt en krijg je veel textuur in je schets. Ik vind het prachtig!
 3. Droogtijd: geef de verf meer tijd om te drogen dan voor je reguliere aquarelverf. Metallic kleuren hebben de neiging om wat langer te drogen waarschijnlijk omdat je een dikkere laag moet aanbrengen om ze te laten stralen.
 4. Papier: deze prachtige kleuren werken heel goed op zwart papier, maar ze zijn ook geweldig om je schetsen op wit papier een subtiele glans te geven.
 5. Combinaties van kleuren: “Experiment” is hier absoluut het sleutelwoord! Probeer verschillende combinaties uit en kijk wat voor jou het beste werkt. Hier is een aantal combinaties die ik heb geprobeerd:

Wat ik ook heel leuk en leerzaam vind, is om abstracte landschappen of skynelines te tekenen. Dit kan je op hele mooie ideeën voor je urban schetsen brengen. Verzamel ze in een speciaal schetsboek of ergens anders zodat je ze niet kwijt raakt en later op het juiste moment kan toepassen.

En natuurlijk kun je deze prachtige kleuren testen door middel van kleine snelle schetsjes. Het kost niet al te veel tijd, maar het levert mooie en verrassende effecten op. Zo kun je bijvoorbeeld zwart met Yellow Gold combineren om het licht in een donkere straat extra te laten stralen.

METALLICS GEBRUIKEN IN URBAN SKETCHING: TUTORIAL

Stap 1

Maak een kleine voorbereidende schets (thumbnail). TIP: ik adviseer altijd om meerder varianten te maken en daar de beste uit te kiezen. Door een paar kleine schetsjes te maken wordt jouw hand losser en jijzelf creatiever. Hiervoor kun je voor de snelheid en het gemak beter zwarte verf gebruiken in plaats van zwart papier (ik gebruik Payne’s Grey). Bepaal welke delen van je schets op het zwarte papier komen, welke delen fel en kleurrijk zullen zijn en welke delen je laat schitteren.

Stap 2

Kies een skyline-referentie voor je collage of probeer iets moois te verzinnen (bv. silhouetten van verschillende bezienswaardigheden van een stad of land). Dit kun je in principe ook op locatie proberen. Vergeet alleen niet een schaartje en lijm mee te nemen. TIP: het is leuk om wat water, gebouwen en de lucht in je tafereel te hebben (de werkelijke kleuren hoeven niet fel te zijn, gebruik je creativiteit om ze fel te maken!).

Stap 3

Zet je aquarelpapier vast met masking tape om bobbels te voorkomen.

Stap 4

Teken het silhouet van de skyline op zwart papier. Een zacht wit potlood maakt het gemakkelijker om de lijnen te zien en later uit te wissen.

Stap 5

Knip het silhouet voorzichtig uit het papier met een klein schaartje. Leg het even op het papier om te kijken hoe het staat en leg het voorlopig opzij.

Stap 6

Verf de lucht met verschillende tinten geel en rood. Ook roze is een prachtige kleur om toe te voegen. Ik doe slechts een paar penseelstreken hier en daar. Verf het water met een donkere kleur zodat de glimmende metallics daar mooi op kunnen schijnen. Ik gebruik een vrij dikke laag Payne’s Grey en een beetje goudkleurige verf voor de oever. Hier kun je zien hoe mooi deze kleuren met elkaar mengen. Voor de brug gebruik ik goud met een beetje brons om het wat spannender te maken.

Stap 7

Laat de verf een tijdje drogen (zoals ik al zei, het duurt even voordat metallic verf volledig droog is);

Stap 8

Lijm het silhouet van de stad op het witte papier;

Stap 9

Teken de details (ramen, kolommen, huizen, enz.) met Yellow Gold, Bronze en Red Copper verf en voeg wat wit potlood toe voor de fijnere lijnen. Zo creëer je verschillende texturen en lijnen in je schets wat voor een bijzondere uitstraling zorgt. Werk van groot naar klein (teken eerst gebouwen, dan pas zuilen en ramen).

Maak wat abstracte plekken met dezelfde metallic kleuren op het water om samenhang in je schets te creëren.

Stap 10

Teken de details op de brug, de oever en op achtergrond met een zwarte fineliner. Voeg wat contrast en schaduwen toe met wat dikkere en dunnere fineliners.

Stap 11

Voeg meer schittering op het water en schaduwen op de brug toe met de bronzen verf.

En… voila! We zijn klaar! Onze schets ziet er mooi, glanzend en spectaculair uit! Vergeet alleen niet voorzichtig de masking tape te verwijderen 😉

Ik hoop dat je deze tutorial leuk en leerzaam vond en dat ik je heb geïnspireerd om je eigen urban sketches te maken met Cotman Metallic Watercolours. Laat maar weten als je deze nieuwe kleuren in je schetsen hebt gebruikt. Ik zou graag jouw kunstwerk zien! Je kunt mij op Instagram taggen (@julia_henze), een privé bericht sturen of hier een reactie achterlaten.

Cotman metallics

Cotman Metallics zijn verkrijgbaar in setjes met napjes (8 kleuren) en in tubes (6 kleuren). Onder andere te koop bij onze partner Gerstaecker.

Wil je meer van Julia’s artikelen en tutorials lezen?
Neem dan een kijkje op haar blog waar iedere vrijdag een nieuwe leerzame en inspirerende post verschijnt.
Wil je nog meer van haar leren? Kijk dan voor één van haar cursussen op Skillshare .