door Roger Klaassen

Ook in 2023 willen we weer een aantal National Sketch Days organiseren. Dit zijn de data die je moet onthouden voor 2023:

  • 22 april 2023 – Amsterdam
  • 1 en 2 juli – Den Bosch
  • 30 september – Assen

Natuurlijk zijn er nog veel meer gelegenheden om samen te tekenen in 2023, namelijk bij één van de lokale USk-groepen. Volg de groepen bij jou in de buurt en help ze om mooie plekken te vinden.

22 april 2023: Amsterdam

Op de laatste dag van het internationale Urban Sketchers Symposium in Auckland, keren wij terug naar de plaats van het Symposium van 2019: Amsterdam. We treden die dag in de sporen van Rembrandt, die een aantal schetsen maakte in het centrum van Amsterdam.

Deze Sketch Day organiseren we samen met Museum Rembrandthuis en met Urban Sketchers Amsterdam.

Oudeschans door Robert Huls

Robert Huls van USk Amsterdam trad zonder het te weten al in de voetsporen van Rembrandt, toen hij deze schets maakte. Op bijna dezelfde plek als Rembrandt tekende hij het uitzicht op de Oudeschans met de Montelbaanstoren.

Oudeschans door Rembrandt

1 en 2 juli 2023: Den Bosch

In het eerste weekend van juli hebben we een Sketch Weekend in Den Bosch. Dus dat wordt tekenen tussen de Bossche Bollen en de worstenbroodjes.

Bijna een thuiswedstrijd voor ons bestuurslid Annet van den Oord, die Den Bosch op haar duimpje kent.

Annet maakte ook de onderstaande schets van het drakenbeeld in Den Bosch: wie met de trein aankomt in Den Bosch en naar het centrum loopt kan het niet missen.

De draak door Annet van den Oord

Het verhaal van de Bossche draak

Den Bosch, 1881: De heer Bosch van Drakestein, Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, kreeg te maken met een enorm drama. Hij had twee dochters, een tweeling van 16 jaar. Op 19 november stierf de ene dochter. Een dag later, op 20 november, overleed ook zijn andere dochter.

Drie jaar later werd hij weer door het noodlot getroffen. Zijn vrouw overleed. Hoe zijn vrouw en dochters zijn gestorven, is niet bekend. Toen hij in 1894 zelf stierf, liet hij de gemeente Den Bosch een erfenis na van 10.000 gulden. Dit geld was bestemd voor de oprichting van een fonteinmonument ter herinnering aan zijn overleden dochters en vrouw.

Generaties later is het beeld nog steeds in Den Bosch te vinden. De Bosschenaren, een volk vol humor, gaven haar een nieuwe naam: ‘de schoonmoeder’.

Er is zelfs een versje voor gemaakt:

Onze eigen draak
Als ik me niet vergis
Zie ik bij m’n schôônmoeder
redelijk wé gelijkenis


30 september 2023: Assen

Ook volgend jaar gaan we op bezoek in het noorden van het land. Samen met Urban Sketchers Assen gaan we de hoofdstad van Drente ontdekken.

Zonnig Assen door Jesamine Totañes

Jesamine Totañes maakte deze zonnige schets in het hartje van Assen – hopelijk is het weer in september net zo goed.

Workshops

We willen dit jaar weer workshops gaan verzorgen op onze Sketch Days. We zijn daarom op zoek naar mensen die dit zouden willen en kunnen. Het kan dan gaan om workshops om beginnende tekenaars op gang te helpen of om workshops met specifieke onderwerpen, gericht op de tekenaars met meer ervaring. Heb je hier belangstelling voor, stuur ons dan een mail: info@urbansketchers.nl

Workshopinstructeurs is vrijwilligerswerk: je kunt van ons een reiskostenvergoeding verwachten, maar verder zijn onze mogelijkheden beperkt.

Praktisch

Zoals jullie gewend zijn, moet je voor de National Sketch Days en Weekend inschrijven. Ongeveer een maand voor een evenement kondigen we het programma aan op onze website (je ziet het dan ook langskomen op Facebook en Instagram), een paar dagen daarna openen we de inschrijvingen.