Vuurwerk in Maastricht, door Ber Theunissen

Beste Urban Sketchers,

Aan het begin van het nieuwe jaar is het goed om even vooruit te kijken naar wat 2023 voor ons in petto heeft.

Maar er is eerst alle reden om terug te kijken… vandaag is het namelijk precies tien jaar geleden dat Ruud Otten de Facebook-groep ‘Urban Sketchers Nederland’ oprichtte en er het eerste bericht in plaatste: een schets van twee van zijn dames op de bank. In maart 2013 volgde een website, met als een van de eerste bijdragen een bericht van Rene Fijten (die al langer actief was met Sketchcrawls in Limburg) met een schets van palmbomen in de sneeuw – we hadden toen nog winters.

Helemaal in lijn met de enorme groei van urban sketching in de wereld, groeide ook Urban Sketchers Nederland snel tot een flinke groep van tekenaars die elkaar vonden dankzij Facebook. Wat er ook gezegd mag worden over sociale media, het heeft ook veel positiefs gebracht.

De allereerste schets in onze FB-Groep, door Ruud Otten

Een heel korte geschiedschrijving: in 2016 hadden we onze eerste National Sketch Day in Utrecht; in 2017 werd de Stichting Urban Sketchers Nederland opgericht; in 2019 waren we het lokale organisatieteam voor het 10de International Urban Sketchers Symposium in Amsterdam; in 2020 – coronatijden – organiseerden we virtuele sketchdagen. In 2022 organiseerden we alweer onze 22e National Sketch Day.

Er vormden zich ook veel lokale urban sketchersgroepen door heel Nederland, zodat je nu vrijwel elk weekend wel ergens in Nederland kunt meedoen aan urban sketchersactiviteiten.

In de loop van de jaren heeft zich een hechte gemeenschap van tekenaars gevormd. Sketch Days hebben daardoor altijd iets van een reünie, maar gelukkig worden nieuwkomers gemakkelijk in ons midden opgenomen – iedereen is en blijft welkom.

Ik bedank alle vrijwilligers, organisatoren, deelnemers en onze partners Winsor & Newton en Gerstaecker voor jullie steun en enthousiasme!

De eerste schets op onze website, door Rene Fijten

2023…

We hebben drie National Sketch Days op het programma. De eerste zal op 22 april zijn in Amsterdam, waar we in de voetsporen gaan treden van niemand minder dan Rembrandt. Het eerste weekend van juli komen we bij elkaar in Den Bosch en in september hebben we, als alles volgens plan gaat verlopen, onze 25e Sketch Day in Assen.

Natuurlijk mogen jullie in 2023 weer leuke artikelen verwachten op onze website – interviews, tutorials en inspiratie.

Om jullie aan te moedigen om ook in de koude dagen buiten te gaan tekenen, zullen we elke twee weken een thema aankondigen op Instagram en Facebook. Doe vooral mee!

We hopen jullie vaak terug te zien!

Een goed 2023!

Roger Klaassen & bestuur Urban Sketchers Nederland

Oproep
Heb jij ideeën voor een interessant artikel voor de website of wil je zelf eens een artikel schrijven: laat het ons weten! Het kan gaan om een bijzonder verhaal bij een tekening, een goede tekentip of een verslag van een schetsdag met jouw lokale USK-groep.
In 2023 willen we graag weer workshops gaan verzorgen op onze National Sketch Days: heb je een idee of heb je zelf ervaring met het geven workshops – stuur ons een mail: info@urbansketchers.nl. Het gaat niet per se om ingewikkelde workshops (mag ook!), maar ook om eenvoudige workshops waarin nieuwkomers op gang worden geholpen met praktische tips en aanmoedigingen.