door Roger Klaassen

Urban Sketchers Nederland bestaat dit jaar 10 jaar. Op 2 januari 2013 startte Ruud Otten de Facebook-groep. Ons voornemen is om elke maand terug te kijken in het blog-archief van onze website. Het allereerste bericht brengt ons bij Rene Fijten – nog altijd actief in het bestuur van Stichting Urban Sketchers Nederland.

In het oudste bericht (15 februari 2013) op onze website plaatste Rene een oproep om mee te doen aan een Sketchcrawl in Heerlen, de 39e bijeenkomst van de groep ‘Sketchcrawl Limburg’. Sketchcrawl was een soort voorloper van Urban Sketchers: onder de noemer Sketchcrawl kwamen ook groepen tekenaars bij elkaar om samen te tekenen. Op de een of andere manier is deze groep later helemaal overvleugeld door Urban Sketchers – misschien wel omdat de naam ‘Sketchcrawl’ werd deponeerd als handelsmerk, wat natuurlijk een zekere drempel opwerpt.

Hoe dan ook: Rene Fijten was dus al lang actief in het organiseren van Sketchcrawls – op zijn eigen blog stammen de eerste berichten uit februari 2007, maar Rene is architect en tekende al veel langer. Onder andere organiseerde hij schetsreizen naar Volterra voor bouwkundestudenten. Via de Sketchcrawls in Limburg leerde hij weer Ruud Otten kennen, dus dan ben je bij de oudste kern van USK-NL.

Drie dagen na zijn eerste bericht plaatste Rene zijn eerste schets op de website. Geen schets uit de aangekondigde Sketchcrawl 39 in Heerlen, maar een winters tafereel. Rene maakte een tekening van twee palmbomen, ingepakt tegen de winterse kou in Oirsbeek. Winterse omstandigheden in maart – we kunnen ons nauwelijks winterse omstandigheden in januari meer voorstellen!

Tien jaar later. Rene Fijten is nog altijd actief als urban sketcher. Zoals gezegd is hij nog altijd actief in ons bestuur dus hij maakte de hele geschiedenis van Urban Sketchers Nederland van heel dichtbij mee. In onze laatste bestuursvergadering vatte hij de afgelopen tien jaar bondig samen: “Nooit hadden we verwacht dat het zo groot zou worden.”