door Roger Klaassen

Urban Sketchers Nederland bestaat dit jaar 10 jaar. Ik probeer elke maand in het archief te duiken en even terug te kijken. Deze keer: de oprichter.

Op 2 januari 2013, om 0.40 uur, plaatste Ruud Otten de allereerste schets op de Facebook-groep ‘Urban Sketchers Netherlands’. Ik stel me voor dat hij een paar minuten eerder deze Facebook-groep oprichtte.

Want het oprichten van een nieuwe groep op Facebook is een kwestie van minuten. Veel groepen worden dan ook in een opwelling van enthousiasme opgericht en sterven vervolgens al snel een stille dood. Dat dat voor de urban sketchers-groep ‘Urban Sketchers Netherlands’ niet gebeurde, is voor een groot deel toe te schrijven aan Ruud.

Ruud Otten


Ik denk dat Ruud in eerste instantie zijn initiatief gepromoot heeft bij zijn Limburgse collega-schetsers, want vrijwel alle bijdragen in de groep komen in 2013 van tekenaars in Limburg: Ruud zelf, Rene Fijten en Robert Muts. In maart 2013 begint Ruud ook het blog ‘Urban Sketchers NL’, waaruit uiteindelijk onze website zal ontstaan. De eerste bijdrager van buiten Limburg is Arnold Vermeeren, die we ook nu nog regelmatig zien opduiken op onze Sketch Days, vaak samen met zijn zus. In juni verschijnt mijn eerste schets in de Facebookgroep.

Een klein groepje vormt als snel de aanvoerders van Urban Sketchers Nederland: Ruud, Rene Fijten en Wiltfried Pathuis als kern, met mensen als Anne Rose Oosterbaan, Richard Venema en ikzelf daar omheen. Mijn excuses aan iedereen die ik nu oversla – het is moeilijk om het verleden goed te reconstrueren uit ons ‘archief’.

De eerste schets die Ruud op onze website plaatste, op 20 maart 2013: hij laat zijn Cotman aquarelset zien. Inmiddels maakt Ruud zijn eigen aquarelverf.


In 2016 heeft de Facebookgroep 550 leden. De eerste National Sketch Day wordt dat jaar georganiseerd in Utrecht (ik kom hier in een volgend artikel op terug). Er volgen er meer in een vast ritme van 3 of vier per jaar.

In 2017 wordt de Stichting Urban Sketchers Nederland (kom ik ook nog op terug) opgericht, met Ruud als logische voorzitter. Vrijwel meteen moeten we aan de slag met de organisatie van het 10de International Urban Sketchers Symposium in Amsterdam (kom ik ook nog op terug), waar Ruud de drijvende kracht is van het lokale team en heel wat klappen en tegenslagen voor ons opvangt.

Een andere vroege schets van Ruud op onze website. Omdat de weersvoorspellingen niet goed waren, zocht Ruud een onderwerp dicht bij huis: het kippenhok in zijn tuin.


Eind 2019 stopt Ruud met zijn voorzitterschap na een aantal spannende jaren die veel energie hebben gekost. Maar hij blijft actief voor ons: in 2020 (helaas afgelast wegens corona), 2021 (helaas ook afgelast wegens corna) en 2022 organiseert hij met de Maastricht Urban Sketchers het National Sketch Weekend in Maastricht – doorzettingsvermogen heeft hij, dat valt niet te ontkennen. We kunnen nog op Ruud rekenen in ons Social Media Team, en in geval van nood kunnen we altijd een beroep op hem doen.