Op de laatste dag van het Internationale Urban Sketchers Symposium in Auckland, keren wij terug naar de plaats waar we zelf het vorige symposium mochten organiseren: Amsterdam. In samenwerking met leden van de Amsterdam Urban Sketchers en Museum Rembrandthuis treden we in de sporen van Rembrandt.

Rembrandt ging geregeld de stad in met zijn schetsboek. Meestal tekende hij mensen als kooplieden, zwervers, spelende kinderen en pannenkoeken bakkende vrouwen. Helaas ontbreekt op die tekeningen de omgeving, dus is het niet vast te stellen waar Rembrandt de tekeningen maakte. Maar gelukkig voor ons zijn er een stuk of elf tekeningen bekend die Rembrandt van de stad maakte en die we ‘urban sketches’ zouden kunnen noemen. Kenmerkend voor Rembrandts schetsen is dat hij ze snel maakte en zich niet met details bezighield. Veel plekken die Rembrandt tekende zijn enorm veranderd, maar andere plekken zijn best herkenbaar gebleven. Jullie gaan het zien op 22 april.

Keizersgracht

PROGRAMMA

 • vanaf 10.30 inloop bij café Three Sisters (Rembrandtplein 19) – op ongeveer 20 minuten lopen Amsterdam Centraal (of neem de tram of metro)
 • 11.00 start van de dag
  • Aansluitend gaan we tekenen. In de omgeving van de Three Sisters en het Museum Rembrandthuis zijn op een aantal plaatsen ‘posten’ waar de hele dag vrijwilligers aanwezig zijn. Ze kunnen je helpen, iets over de plek vertellen of je simpelweg gezelschap houden. Op de plattegrond die je zult krijgen, staan die plekken aangegeven waar Rembrandt ook tekende, met zijn tekeningen erbij.
  • Er zijn twee workshops. Museum Rembrandthuis laat jullie kennismaken met de 17e -eeuwse tekenmaterialen waar ook Rembrandt mee werkte. Letty van Drie zal in haar workshop laten zien hoe je het grafische vernuft van Rembrandt (denk aan zijn etsen) kunt gebruiken als uitgangspunt voor je tekening. Zie hieronder voor meer informatie over de workshops.
  • Museum Rembrandthuis biedt een klein aantal tekenaars de mogelijkheid om te tekenen ‘op zaal’ in het museum. Zie hieronder voor meer informatie.
  • Er is gelegenheid het Museum Rembrandthuis te bezoeken. Gratis voor Museumjaarkaarthouders of met een mooi gereduceerd tarief voor urban sketchers zonder Museumjaarkaart. Zie hieronder voor meer informatie.
 • 16.00 – we verzamelen voor Museum Rembrandthuis voor de groepsfoto en daar wordt de dag afgesloten, waarschijnlijk op en om de caféterrassen in de buurt.

WORKSHOPS

Je kunt aan slechts één workshop deelnemen.

WORKSHOP 17e EEUWS TEKENMATERIALEN

Als je in de 17de eeuw kunstenaar wilde worden, moest je eerst leren tekenen. Tekenen was ‘de gulle voedster van alle kunsten’, zoals het in het belangrijkste 17de-eeuwse handboek voor kunstenaars staat omschreven. Rembrandt was niet alleen een meesterlijk schilder en etser, ook maakte hij wel 700 weergaloze tekeningen.

Materialen die tekenaars in Rembrandts tijd gebruikten, zijn anders dan die we nu kennen. Tekenaars werkten met inkt van roet en galnoten, met penseel, rietpen, en met bijzondere krijtsoorten, maar ook met bijvoorbeeld stiften van zilver! Museum Rembrandthuis heeft van verzamelaar Jaap den Hollander een schenking gekregen van tekenmaterialen zoals die in de 17de eeuw werden gebruikt. Een selectie hieruit zal permanent worden getoond in het leerlingenatelier in Rembrandts huis.
In de workshopruimte van het Rembrandthuis, met uitzicht op de skyline van Amsterdam, krijg je een demonstratie van deze materialen. Je maakt een tekening met deze materialen, van het uitzicht op Amsterdam.

De workshop wordt gegeven op drie tijdstippen en duurt ongeveer een uur, waar elk 15 personen aan mee kunnen doen. Zorg dat je een kwartier voor aanvang aanwezig bent: je wordt door iemand van USK-NL opgevangen.

De workshop wordt gehouden in de workshopruimte van het Rembrandthuis. Let op: toegang tot de workshop geeft geen toegang tot het museum. Je moet voor deze workshop inschrijven en je tijd kiezen als je via Eventbrite inschrijft voor de Sketch Day.

Deelname is gratis, de workshop wordt aangeboden door het Rembrandthuis.

WORKSHOP ARCEREN ALS REMBRANDT

Letty van Drie is een kunstenares in hart en nieren met een passie voor grafiek: het werken in series, het procesmatige en technische aspect. Ze had met een collega onder andere een grafisch atelier waar ze etsen, droge naald, hoogdrukken en monoprints maakte. Als urban sketcher gebruikt ze veel principes uit de grafiek. Wie de Sketch Day in Almere (2021) bezocht, zal Letty kennen als één van de organisatoren van de dag.

Letty van Drie

Rembrandt was een meester in grafiek. Zoals veel grafiekkunstenaars keek hij naar anderen, maar ontwikkelde ook zijn eigen technieken. In de grote platen, maar vooral in de wat kleinere zie je lijnen en vlakken die het werk nu, eeuwen later, nog steeds bijzonder maken en inspiratie zijn voor vele kunstenaars.

Deze workshop laat je kennismaken met de droge naald techniek en wat je daaruit kunt leren en toepassen op papier. Na een korte introductie van het gereedschap en materiaal, kun je zelf voelen hoe het krassen in een plaat werkt, en wat voor soort lijnen en vlakken je kunt maken. En vooral met welke principes je rekening moet houden. Daarna gaan we oefenen met de vertaling van deze principes op papier met een tekenpen.

De nadruk van de workshop ligt op oefenen en niet op een afgeronde tekening. De rest van de schets-dag kun je verder tekenen en het geleerde toepassen.

Grafische werken van Letty van Drie

Wat je mee moet nemen:

 • stevig papier (liefst 300 grams), met een middelgrove structuur – bijvoorbeeld: aquarelpapier.
 • een tekenpen met een harde punt en zwarte inkt (vulpennen, fineliners, inktpennen zijn prima)

Dit soort pennen kun je allemaal gebruiken in de workshop van Letty

Praktische informatie:

 • De workshop duurt 2 uur – Letty neemt je mee vanaf de ontvangst bij de Three Sisters
 • Maximaal aantal deelnemers: 10
 • Deelname is gratis – inschrijven via Eventbrite
 • Niveau: iedereen met een avontuurlijke instelling kan meedoen

Je moet je inschrijven voor deze workshop, wanneer je via Eventbrite inschrijft voor de Sketch Day.

TEKENEN OP ZAAL

Museum Rembrandthuis heeft kamers waar de ruimte beperkt is, zeker bij de verwachte drukte op een zaterdag. Een zeer beperkt aantal urban sketchers mag tekenen in het museum.

Om te tekenen in het museum moet je je inschrijven, er zijn drie tijdstippen beschikbaar. Per tijdstip is er slechts plaats voor drie tekenaars, dus negen mensen in totaal.

Zorg dat je een kwartier voor aanvang aanwezig bent bij het Rembrandthuis. Iemand van USK-NL zal je daar opvangen. Als je je via Eventbrite inschrijft voor het tekenen op zaal, heb je (gratis) toegang tot het museum. Je hoeft je hiervoor niet bij het museum zelf een ticket te reserveren.

Enkele voorwaarden:

 • Losse potjes of flesjes met vloeistoffen zijn niet toegestaan. Dus wel: fineliners en vulpennen. Werk je met aquarel: uitsluitend toegestaan als je waterbrushes gebruikt. Alle ‘droge’ tekenmaterialen als (kleur)potloden, houtskool, etc. zijn toegestaan.
 • Deelname aan het tekenen op zaal betekent tevens dat Museum Rembrandthuis foto’s mag maken van jou aan het werk en van je tekeningen. Museum Rembrandthuis mag deze foto’s gebruiken in nieuwsberichten op de website en sociale media over deze National Sketch Day.

EEN BEZOEK AAN MUSEUM REMBRANDTHUIS

Op 22 april kunnen urban sketchers gebruik maken van een gereduceerd tarief van 10 euro. Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang. Omdat het museum kleine ruimtes heeft, wordt er gewerkt met tijdsloten.

Je wordt verzocht hiervoor in te schrijven bij het Museum Rembrandthuis zelf, volg deze link: https://tickets.rembrandthuis.nl/nl/urbansketchers/tickets

 • Vink aan of je al dan niet een Museumjaarkaart hebt.
 • Let op! De korting op de ticketprijs (het gereduceerde tarief) wordt pas zichtbaar na het invoeren van deze kortingscode: URBANSKETCHERS2023

Ook op 22 april zelf kun je nog besluiten het museum te bezoeken. Echter: als er veel bezoekers zijn, dan loop je het risico dat je niet kunt worden toegelaten.

Museum Rembrandthuis

INSCHRIJVEN

Zoals gebruikelijk moet je ook voor deze National Sketch Day inschrijven via Eventbrite (inschrijving start 8 maart om 19.00 uur en sluit op 20 april om 16.00 uur – volg deze link). Je kunt hier ook aankruisen of je mee wilt doen met workshops of het tekenen op zaal.