door Roger Klaassen

Tijdens het Sketch Weekend in Maastricht, tekende ik een tijdje in het gezelschap van Marijke Zweed-Koning en haar dochter Marianne. Eerlijk gezegd, ik heb er een zwak voor: ouders die met hun kinderen (volwassen of niet) komen tekenen, of stellen of broers en zussen – er zal wel een psychologische reden voor zijn. Maar het maakt me ook nieuwsgierig hoe zo’n gedeelde liefhebberij ontstaat. Tijd om kennis te maken met Marijke!

Van links naar rechts: Marianne, Marijke en nog eens Marijke.


Marijke Zweed-Koning is 75 jaar jong en woont in Abbekerk, dichtbij haar dochters (Marjolein en Marianne) en haar kleinkinderen (Siem en Anna). “Het is fijn en gezellig dat we zo dicht bij elkaar wonen. Zeker nadat in 2019 mijn lieve man Jaap overleed.” Marijke staat vol in het Abbekerkse leven: ze is vrijwilligster bij het zwembad en ze zit in de activiteitencommissie van de ‘Vrouwen van nu’.

Marijke komt uit een creatief gezin: “In mijn jeugd stond er altijd een schoolbord in de keuken, waar we regelmatig op tekenden. Ook kregen we altijd een schetsboek.” Tekenen op een schoolbord, Marijke hield deze gewoonte vast toen ze enkele jaren voor de klas stond. Ze tekende ook veel in de schriftjes van de leerlingen.

Medemblik


Ook bij haar eigen gezin was het kunstzinnigheid wat de klok sloeg: “Onze tweelingdochters Marjolein en Marianne waren altijd creatief bezig. Zij maakten mooie kaarten en we huurden een kraam op een braderie om de kaarten te verkopen. In die tijd begon ik een hobbywinkeltje in een ruimte in ons huis en gaven we cursussen in de huiskamer.”

Marijke stopte na een aantal jaren met deze cursussen, maar dochter Marjolein ging ermee verder in een pand in Abbekerk. “Dat bedrijfje heeft zij nu al bijna 25 jaar. Zij staat op verschillende beurzen, zoals Kreadoe in Utrecht. Ik ga dan altijd mee en verzorg dan demonstraties, onder andere stempelen en het inkleuren daarvan met de brushpennen.”

Wachten op de Afsluitdijk


Op de camping


Buiten tekenen

Het buiten tekenen ontdekte Marijke niet via Urban Sketchers, maar… via de ‘Vrouwenstreken van de Plattelandsvrouwen’. 25 Jaar geleden reisde ze met dat gezelschap naar Frankrijk en Zwitserland. Onder begeleiding van een docent gingen de dames creatief aan de slag. Eén van deelneemsters was een tekenjuf waarbij Marijke zelf cursussen volgde, Tiny Weijers, en deze besloot om zelf schilderweken te gaan organiseren in Nederland. Dat deed ze maar liefst twintig jaar lang met dezelfde groep vrouwen, waar mooie vriendschappen zijn ontstaan.

Met ‘urban sketching’ maakte Marijke een jaar of vier geleden kennis – onder andere door verdrietige omstandigheden. “Na het overlijden van mijn man in 2019 en in de coronatijd daarna ben ik een dagboek bij gaan houden met dingen die mij bezig hielden en maakte daar tekeningen bij. Ik stapte dan op de fiets en nam soms mijn tekenspullen mee.”

Een grasmaaier met een herinnering


In de coronatijd waren we aan huis gebonden, en noodgedwongen vonden veel activiteiten online plaats: “We kregen opdrachten van schilderjuf Tiny en deelden we onze werken via mail of Whatsapp. Ik tekende mee met ‘Virtual sketching’ van Anne Rose Oosterbaan van de Haarlem Urban Sketchers https://www.facebook.com/groups/HaarlemUrbanSketchers>.”

Zodoende vond Marijke de verschillende groepen Urban Sketchers. “Ik werd eerst lid van de groep in Alkmaar. In april 2021 ging ik voor het eerst met hun tekenen. Ik vond het best wel spannend, maar het voelde meteen goed. Ook werd ik lid van de groep in Zaanstad.”

Via lokale urban sketchersgroepen is het makkelijk contact te leggen met andere tekenaars, bijvoorbeeld om gezelschap te vinden voor een last-minute schetsuitje. “Ik zette op Facebook dat ik naar de Zaanse Schans ging en kreeg al snel een reactie van Angelique. Samen reden we naar de Zaanse Schans en zaten op een mooie avond heerlijk een molen te tekenen.”

Zaanse Schans


In de praktijk

Marijke werkt met eenvoudige materialen: “Ik werk het liefst met fineliners (Staedtler en Micron), aquarelverf (onder andere Winsor & Newton) en brushpennen van Talens. In mijn koffertje zitten aquareldoosjes, die ik al heel lang heb. Ik werk ook wel met acryl, meestal binnenshuis maar een enkele keer neem ik het mee naar buiten. Ik volg nu lessen in het schilderen met olieverf les en onlangs zei mijn leraar dat ik aquarelleer met olieverf.”

“Meestal heb ik wel een klein boekje met een pen bij me om te tekenen, bijvoorbeeld als ik moet wachten bij de zwemles van mijn kleinzoon of de tandarts of als je stil staat op de Afsluitdijk. De kleine boekjes van Hahnemühle vind ik fijn om in te werken. Ik heb ook een losbladig systeem van My Art Book en werk dan op 300 grams papier. Als ik kaarten maak met een aquarelletje of een stempelafdruk gebruik ik aquarelkarton van Crafters Companion 300 grams. Dat is heel mooi wit, het zijn vellen van A4 formaat en daar snijd ik dan kleine kaartjes van.”

Egmond aan de Hoef


Samen met haar dochter Marianne genoot Marijke van het Sketch Weekend in Maastricht, van afgelopen juli. “We hebben er zelfs nog een dag aan vast geplakt. Wat was het fijn om zulke leuke mensen te ontmoeten. De eerste die ons begroette aan de Maas was Desiree [Desiree die zo onverwacht overleed afgelopen december], van wie ik steeds die mooie tekeningen zag op Facebook. We genoten van de stad, het mooie weer, de mooie gebouwen, het samen eten op het Onze Lieve Vrouwenplein en van het tekenen.”

Tijdens de Sketch Day in Leeuwarden (oktober) was het weer een heel stuk minder mooi: “Het regende bijna de hele dag, maar we zaten heerlijk droog te tekenen in de voormalige gevangenis. Ook in Leeuwarden werden we hartelijk ontvangen en ontmoetten we ook weer leuke mensen. Het was ook heel bijzonder om met een grote groep samen de scheve toren, Oldehove, te tekenen.”

Kasteel Radboud, Medemblik


De creativiteit wordt inmiddels aan de nieuwe generatie overgedragen: kleindochter Anna ging al een aantal keer samen met Marijke naar de Alkmaar Urban Sketchers.

Kortom: het urban sketchen heeft Marijke te pakken. In juli hoopt ze met beide dochters mee te doen aan het Sketch Weekend in Den Bosch. En verder kunnen we Marijke tekenend aantreffen met een vriendin in Medemblik of op Texel. Marijke: “Vooral de afgelopen 4 jaar was het heel fijn om zo’n hobby te hebben. Het is zo leuk om verschillende mensen te ontmoeten, waaruit fijne vriendschappen zijn ontstaan.”

Texel


Vrijthof, Maastricht


De lente breekt door…