door Roger Klaassen

In de meer dan 50 interviews die Linda en ik de afgelopen jaren maakten, kwam al vaker naar voren dat ‘urban sketching’ voor velen van ons niet zomaar een hobby is. Voor sommigen helpt het om zich beter thuis te laten voelen in een nieuw land, voor anderen een groepsactiviteit waaraan je kunt meedoen door in je eentje te tekenen. Voor Rinske is het één van de manieren om haar leven invulling te geven.

Rinske Meutstege


Want voor de nu 33-jarige Rinske uit Lochem is het leven niet makkelijk geweest. Samenvattend: chronisch ziek, zes openhartoperaties, een bacteriële infectie met algeheel orgaanfalen, therapie om weer te leren lopen… geen wonder dat ze 100% afgekeurd is om te werken. En dan ontdekt ze ‘urban sketching’: een hobby waarbij ze even alle zorgen kan vergeten en zich normaal kan voelen, een invulling voor haar dagelijks leven.

Tekenen

Rinske tekent al haar hele leven. “Er op uit gaan dat wil natuurlijk niet altijd omdat mijn lijf niet mee werkt. Maar tekenen kun je ook vanaf de bank of vanuit je bed doen. Dat maakt het zo leuk, tekenen kun je eigenlijk altijd doen!”

“Als kind tekende eerst gewoon huisje, boompje, beestje. Vanaf mijn tiende tekende ik veel manga-figuren. Vanaf mijn veertiende lag ik steeds vaker en langer in het ziekenhuis en dar kreeg ik een kleurboek voor volwassenen. Dat heb ik jarenlang gedaan. Zo had ik iets omhanden.”

Rinske vond het wel leuk om te doen, maar ze miste toch iets: “Dat kleuren deed ik altijd alleen en thuis, ik ging op zoek naar een hobby waar ik creativiteit, sociale omgang en bewegen in één kon stoppen.”

Het Sketch Weekend Maastricht in juli 2022 was zonovergoten. Dat is ook te zien op deze zonnige schets.


“Op een dag kwam ik op Youtube een video over urban sketching tegen van Teoh Yi Chie. Ik was meteen verkocht: dit was waar ik naar zocht! Ik probeerde het eerst uit door thuis een foto na te tekenen. Wat was dat lastig, al dat perspectief! Mijn vader en oom hebben me af en toe tips gegeven hoe ik de lijnen beter kon neerzetten.”

Rinske ontdekte een urban sketchersgroep bij haar in de buurt: De Gelderland Urban Sketchers. “Ik ben daar een keer mee gaan doen. Dat was erg leuk! Daar verteleden ze mij over de Sketch Days van Urban Sketchers Nederland. De Sketch Day in Eindhoven was de eerste waar ik aan meedeed. We hadden ontzettend mooi weer, en het was een leuke groep mensen. Sindsdien probeer ik altijd te gaan zolang mijn portemonnee en mijn lijf het trekken!”


Materialen

Rinske werkt vooral met pen, inkt en aquarelverf. “Mijn favoriete vulpen is de Lamy Allstar met ‘extra fine’ punt. Ik hou van pennen die dunne lijnen geven. Ook de fineliners van Winsor & Newton zijn erg fijn!”

“Voor aquarel gebruik ik de verf van Winsor & Newton en Van Gogh. De mooiste kleuren, vind ik, zijn cobalt blue en cobalt turqoise light. Voor papier gebruik ik het liefst Arches cold press.”

Rinske houdt ook van andere materialen: “Op zijn tijd wissel ik af door te werken met balpen of goauche. Ik combineer niet vaak meerdere materialen in dezelfde schets, maar per schets wissel ik af. Als ik op pad ga, heb ik altijd te veel spullen mee… Meestal ga ik toch voor mijn aquarel, maar ik wissel dan van pen of van potlood. Mijn favoriete kleurpotloden zijn Faber Castell Polychromos, die blenden ook makkelijk. “

Afgelopen herfst fietste ik in het bos rond Ampsen (in Lochem) en vond ik deze boom met ontzettend mooie kleuren. Ik fietste nog verder om te kijken of ik nog iets mooiers vond, maar ik de kleuren spraken me zo erg aan dat ik ben teruggekeerd en hem heb geschilderd.


Een nare man en een sterk antwoord

Het komt niet vaak voor dat we horen van mensen die iets vervelends overkomt wanneer ze buiten aan het tekenen zijn. Dubbel erg als dat gebeurt bij de allereerste keer dat je op straat bezig bent. Gelukkig redde Rinske zich knap uit de situatie.

Rinske vertelt: “De eerste keer dat ik buiten ging tekenen was ook nog eens in het centrum van mijn woonplaats Lochem, dus ik kwam veel bekenden tegen. Die vonden het allemaal stoer dat ik het deed en dat ik er voor ging. Maar toch: ik was ontzettend gestrest om te beginnen met tekenen omdat ik het graag goed wil doen, en dat ik hoop dat andere mensen mijn tekening leuk vinden om naar te kijken.”

Rinske was er ook bij tijdens de Sketch Day in Leeuwarden, in oktober 2022. Natuurlijk tekende zij daar ook de Oldehove.


“Er kwam een meneer bij me staan, die vond dat ik veel meer oefeningen kon gebruiken. Hij vond dat ik maar beter kon stoppen met buiten tekenen buiten, want het was helemaal niet goed.”

“Ik antwoordde hem dat het er niet zozeer om ging dat het goed getekend was, maar dat ik het aandurfde om buiten te gaan tekenen. En dat het ging om de gezelligheid om mij heen. Toen durfde deze meneer niks meer te zeggen en liep weg zonder gedag te zeggen.”

“Een wat oudere mevrouw die een stukje verderop zat, kwam daarna naar me toe. Ze vertelde dat ze het knap vond hoe ik met die meneer om was gegaan en hem beleefd te woord had gestaan. Dat deed me erg goed. Nu ik dit had doorstaan, durfde ik steeds meer.”

“Ik leerde online ook wat tips voor als ik niet wilde dat mensen achter me gingen staan om te kijken naar mijn tekeningen.” Rinske doelt onder andere op ons artikel over ‘omgaan met omstanders‘.

In Nijmegen had ik helaas veel last van regen dus ik kon niet veel gebouwen tekenen. Gelukkig kon ik op een terrasje droog onder een parasol zitten, met uitzicht op dit beeld van Vera van Hasselt. Een erg bekend beeld in Nijmegen.


Tips van Rinske

Rinske houdt van afwisseling. “Ik verander graag van materiaal of omgeving. Ik teken graag mensen, gebouwen en af en toe natuur. Als ik in de natuur ben, ben ik alle geuren en geluiden aan het opnemen en vergeet ik vaak te tekenen.”

“Ik vind het leuk om eerst even de stad of plaats te verkennen en daarna een plek uit te zoeken om te tekenen. Dat kan nogal lastig zijn als je heel veel mooie plekjes ziet – ik denk dat iedereen dat gevoel wel eens heeft!”

Rinske tekent graag in de plaatsen bij haar in de buurt. “Ik was pas geleden in Kampen, wat is dat een mooie stad met veel mooie gebouwen en natuurlijk ook natuur! Daar kun je een heel stuk langs het water lopen. Zutphen is ook een leuke stad met veel oude pandjes en je kunt er ook lekker op een van de vele terrasjes zitten en tekenen!”

Pasgeleden heb ik met een mede-schetser afgesproken in Kampen. Wat een mooie stad is dat! Overal heb je plekjes die je kunt tekenen, je kijkt je ogen uit! Die dag heb ik verschillende de tekeningen gemaakt maar dit vind ik de leukste, ook vanwege het formaat. Dit is een A5 portrait schetsboek.


“Zwolle heeft een hele mooie stadspoort die veel mensen misschien al hebben getekend. Toen ik er was, heb ik helaas niet veel kunnen zien want het regende – een nadeel van buiten tekenen. We vonden bij de Stadspoort een mooie grote boom waar we droog onder hebben gezeten.”

Rinske heeft wel een idee wat ze een volgende keer wil proberen: “Ik wil graag nog een keer boten tekenen en de omgeving daarin mee betrekken. Er is nog zoveel moois te ontdekken!”

Ik had met een mede-sketcher mijn eten getekend in een café. Ik had al even niet getekend en moest er even inkomen. Ik was niet helemaal tevreden. Omdat ik toch even moest wachten op mijn rit terug naar huis ben ik gaan proberen om het interieur van het café te tekenen met wat mensen erin. Deze vond ik wel erg leuk gevonden. Ik heb een kleurenpalet met slechts een paar kleuren gebruikt, waardoor het wat meer samenhangt.