door Roger Klaassen

Urban Sketchers Nederland bestaat dit jaar 10 jaar. Ik probeer elke maand in het archief te duiken en even terug te kijken. Deze keer: de allereerste National Sketch Day.

In 2016 was de Facebook-groep al flink gegroeid tot 550 leden. Niet alleen een grote groep, maar ook een actieve groep die veel tekeningen deelde. In april 2016 werden we erkend als een officieel chapter van de wereldwijde Urban Sketchers-organsiatie.

Het werd tijd voor een nieuwe stap: een National Sketch Day. Als locatie werd gekozen voor Utrecht, in het midden van het land. De tickets waren al gauw op… er werden extra tickets beschikbaar gesteld, die ook weer snel weg waren. Een teken aan de wand – tegenwoordig gaat het om meer dan het dubbele aantal tickets en die zijn ook snel ‘uitverkocht’ – soms al binnen een paar uur.

Hier zien we de organisatoren van de eerste National Sketch Day: Ruud Otten, Wiltfried Pathuis en Richard Venema.


Op 28 mei was het zo ver: er kwamen ongeveer 60-70 tekenaars bij elkaar op het Centraal Station. Er was een rondwandeling door de stad, er was een workshop… en aan de hand van een plattegrond werden tekenaars naar de mooie plekken van Utrecht geleid. Klinkt bekend!

Wat ik erg leuk vond toen ik het verslag van de dag nog eens doorkeek, was dat op de foto’s nog zo veel mensen te zien zijn die we ook nu nog mogen begroeten op onze National Sketch Days.

De groepsfoto op het Domplein in Utrecht


Het succes van deze eerste Sketch Day was een aanmoediging om een tweede Sketch Day te organiseren, in december 2016 in Maastricht. En daarna in een ritme van drie tot vier Sketch Days (en Weekends) per jaar tot nog toe…