door Ruud Otten

In een serie schetsen en korte verhalen neem ik je mee naar het Noordeiland van Nieuw-Zeeland. Dit zijn de vruchten van mijn verkenningen rondom het Internationale Urban Sketchers Symposium in Auckland in april 2023. Ga mee op deze reis, die een blik biedt op de schoonheid van Nieuw-Zeeland en haar inwoners.


EN: The English version of this article can be found here.

NL: De Engelstalige versie van dit artikel kun je hier vinden.

Het is de week vóór het symposium en ik heb een paar dagen in mijn eentje om mijn tijd te beginnen in Aotearoa, zoals Nieuw-Zeeland in de Maōri-taal wordt genoemd. Gisteren kwam ik aan in Auckland, sleepte mezelf door de eerste dag en gebruikte deze om te rusten zodat ik over mijn jetlag kon komen. Het is donderdagavond 13 april en ik bevind me in Wellington, terwijl ik uit de Northern Explorer-trein stap. Het was een lange maar bijzondere reis van Auckland naar Wellington. De afgelopen 11 uur is mijn trein door diverse landschappen van het Noordereiland gereisd. Elk uitzicht was een nieuwe fotomogelijkheid en ik zorgde ervoor dat ik zo veel mogelijk kon vastleggen vanuit de open wagon van de trein.

De reis was allesbehalve eentonig. Het veranderende landschap was steeds boeiend. De dame naast me, Tony, is een inwoner van Wellington en we raakten snel aan de praat. Haar lokale inzichten en verhalen over de stad maakten dat de reis korter leek en nog aangenamer werd dan deze al was.

Tijdens onze korte stop in Hamilton namen veel passagiers de kans om hun benen te strekken. Ik ben geen trein- of vliegtuigschetser zoals vele andere Urban Sketchers. Ik vind het gewoon niet fijn om te schetsen in een bewegend voertuig. Dus besloot ik deze stop te gebruiken om snel een willekeurig huis bij het treinstation te schetsen, wetende dat ik maar een paar minuten zou hebben. Ik schetste vanuit mijn stoel in de trein en bracht de aquarelverf aan toen de trein onze reis al voortzette.

Deze onverwachte pauze bood een perfect moment om een bijna anoniem stukje van deze reis te vereeuwigen. Als eerste schets van de drie weken in Nieuw-Zeeland zal dit waarschijnlijk de snelste van de reis zijn.

Ik zal tot zondag 16 april in Wellington zijn en ik kan niet wachten om de stad te gaan verkennen. De foto’s hieronder en de schets van de treinreis zijn nog maar het begin van mijn avontuur in dit mooie land. In de volgende blogpost zal ik je meer vertellen over, en laten zien van, mijn verblijf in Wellington.