door Roger Klaassen

Urban Sketchers Nederland bestaat dit jaar 10 jaar. Ik probeer elke maand in het archief te duiken en even terug te kijken. Deze keer: Our tribe – onze stam.

Na de Sketch Day in Den Bosch plaatsten we de gebruikelijke groepsfoto in onze Facebook-groep. Ruud Otten zette er de opmerking ‘Our tribe’ onder, een term die me is bijgebleven omdat ik het in deze serie artikelen een keer wilde hebben over ons als groep.

Urban Sketchers komen bij elkaar omdat ze allemaal eenzelfde manier van tekenen leuk vinden: buiten op straat tekenen wat je voor je ziet. We delen eenzelfde hobby en het enthousiasme daarover, we moedigen elkaar aan en proberen elkaar te helpen met tips. Dat is in elk geval al een goed begin! Urban sketchers-bijeenkomsten – zowel de lokale bijeenkomsten als de landelijke Sketch Days – hebben voor veel van ons vanaf het begin aangevoeld als een warm bad.

In de loop van de tijd zijn er ook vriendschappen ontstaan die verder gaan dan gesprekken over pennen, papier en verf.

Zo is mij uit de maandelijkse interviews gebleken dat het meedoen aan urban sketchers-bijeenkomsten voor ex-pats en immigranten een fijne en veilige manier is om kennis te maken met anderen en met ons land. In de coronatijd bleek er ook een grote behoefte om samen te komen – toen het niet anders kon deden we dat via online bijeenkomsten. Met veel urban sketchers die ik al jaren tegenkom praat ik meer over onze kinderen dan over het tekenen zelf.

In de loop van tien jaar maakten we ook verdrietige dingen mee. Zo zijn een aantal vaste deelnemers aan urban sketchersbijeenkomsten de afgelopen jaren overleden. Een aantal van ons werd ernstig ziek of kreeg te maken met andere persoonlijke drama’s en krabbelt langzaam weer op; zij konden en kunnen rekenen op aanmoedigingen en medeleven van andere urban sketchers.

De term ‘our tribe’ mogen we best met trots dragen. Laten we ook de komende tien jaar openstaan voor nieuwe urban sketchers en hun een warm welkom bieden.