Tekening: Gerard Beekman


Op zaterdag 22 juni organiseren Urban Sketchers Nederland en de Gelderland Urban Sketchers een National Sketch Day in Zutphen.


Zutphen is een mooie stad met een prachtig centrum. Historische gebouwen, stadspoorten en stadsmuren, groene hofjes, de IJsselkade, stegen en straatjes vol kleur: er valt wat te tekenen deze zaterdag!
We hebben een programma met workshops, met opdrachten of uitdagingen op een aantal posten en natuurlijk kun je op eigen gelegenheid gaan tekenen in Zutphen.

Voor deelname aan deze Sketch Day moet je je inschrijven: zie onderaan deze pagina waar je dat doet.


Programma Sketch Day

 • 10.30 uur: inloop bij Dat Bolwerck
 • 11.00 uur: start van de dag
  • Aansluitend zijn er drie workshops: ‘Don’t be afraid of the white page!’ door Kitty van den Heuvel, ‘Groen in de stad’ door Nicky Saliha (FaberCastell/Schneider) en ‘Sneller schetsen’ door Roger Klaassen. Voor uitgebreidere omschrijvingen: zie hieronder.
  • We hebben in de stad drie posten waar tot ongeveer 15.00 uur vrijwilligers aanwezig zijn. Zij hebben een uitdaging of opdracht voor je (als je dat wil, natuurlijk). Voor een korte omschrijving van de opdrachten: zie hieronder.
  • Op de plattegrond die je krijgt bij de opening geven we natuurlijk weer tips voor mooie plekken. We willen hier alvast noemen dat het in de middag mogelijk zal zijn om vanaf de toren van de Sint Janskerk het uitzicht op Zutphen te tekenen.
  • Dan is er de hele dag de mogelijkheid om de producten van FaberCastell, Schneider en Kangaro aan te schaffen in een verkoopstand bij Dat Bolwerck
 • 15.30 uur: we keren terug bij Dat Bolwerck voor de Show & Tell.
  • Wat vroeger dan jullie gewend zijn, zodat je wat te drinken kunt kopen bij de mensen van Dat Bolwerck en je even kunt rondsnuffelen in de verkoopstand van FaberCastell. En natuurlijk maken we er onze groepsfoto.

De Groenmarkt, door Jan Baggen


De workshops

Voor de workshops moet je inschrijven – zie de informatie over inschrijven onderaan deze pagina.

Don’t be afraid of the white page! – Kitty van den Heuvel

Kitty van den Heuvel is een urban sketcher maar maakt nu vooral mixed media en textielkunst. Tot voor kort was zij één van de coördinatoren van Utrecht Urban Sketchers en ze was de mede-organisator van de Sketch Day in de bieb in Utrecht (in januari 2024).

Don’t be afraid of the white page!

 • Heb jij ook soms angst om te beginnen met tekenen?
 • Staart de witte pagina in je schetsboek je aan?
 • Ben je bang om een fout te maken en de pagina te verpesten?

Ga dan met Kitty op ontdekking, zij gaat je verschillende technieken laten zien om al van je witte pagina af te komen vóórdat je gaat schetsen én dus ook van je angst om te beginnen. We gaan werken met verf, papier, inktvlekken en lijnen. Kitty gaat je ook nog een paar oefeningen laten zien om los te komen van je angst voor imperfectie.

Tekeningen: Kitty van den Heuvel

We gaan spelen met:

 • Aquarel, inkt, spatten, vlekken en lijntjes
 • Afplakband, papiertjes en stickers
 • Vlakken afplakken / tekenen

En een paar oefeningen om los te laten, b.v.:

 • Continuous line-drawing
 • Eén onderwerp, meerdere tekeningen (in de vlakken)
 • Tekenen met het tipje van je inktpotje

Zelf meenemen:

 • Je schetsboek met meerdere lege pagina’s of los papier
 • Je eigen schetsmaterialen
 • Lijmstift

Kitty neemt zelf ook mooie materialen mee om kennis mee te maken. Een aantal daarvan worden beschikbaar gesteld door Winsor & Newton.


Groen in de stad – Nicky Saliha (Faber-Castell/Schneider)

Nicky Saliha kennen we al van de workshops die zij verzorgde tijdens onze Sketch days in Utrecht en Leiden. Deze keer gaat ze aan de slag met ‘groen in de stad’: niet voor iedereen een makkelijk onderwerp – zeker niet om de juiste kleur te gebruiken.
Nicky gaat met jullie aan de slag met Twin Markers van Schneider in combinatie met het aquarel grafiet potlood van Faber-Castell.

Tekening: Nicky Saliha

Mocht het toch regenachtig zijn dan schakelt Nicky over op een ander onderwerp op een andere locatie – maar we hebben toch altijd mooi weer?

Neem zelf je schetsboek mee! Nicky zorgt voor de tekenmaterialen.

Nicky zal de workshop twee keer geven: aansluitend aan de opening (dus rond 11.30-45 uur, ze loopt dan met de deelnemers naar de juiste plek) en om 13.30 uur.


Sneller schetsen – Roger Klaassen

Roger Klaassen is een enthousiaste urban sketchers en voorzitter van Stichting Urban Sketchers Nederland. In zijn workshop gaat hij je leren om sneller te schetsen. Je hebt vaak maar beperkt tijd om te tekenen (zeker als je met andere mensen op pad bent), dus dan is het fijn als je snel een impressie kunt tekenen. Als je sneller kunt tekenen, zal de drempel om aan een schets te beginnen lager worden.

Het doel van de workshop is dus om snel te tekenen, niet om een mooie tekening te maken. Je zult echter merken dat snelle schetsen hun eigen schoonheid hebben vanwege de spontaniteit en de energie. Je innerlijke criticus zal geen tijd krijgen om de kop op te steken.

Tekening van Roger en Roger zelf

De workshop bestaat uit drie eenvoudige oefeningen, waarin we op drie verschillende manieren tekeningen gaan maken. De verschillende aanpakken kun je ook goed inzetten als je later in een wat rustiger tempo aan de slag gaat.

Voor de workshop heb je genoeg aan eenvoudige tekenmaterialen – neem zelf mee:

 • papier – schetsboek of losse vellen
 • iets om lijnen mee te tekenen: pen (vulpen, balpen, fineliner) of potlood

Roger neemt ook nog andere tekenmaterialen mee, die beschikbaar worden gesteld door Royal Talens.

De workshop duurt ongeveer een uur, dus je hebt een groot deel van de middag nog om met hetgeen je hebt geleerd aan de slag te gaan.

Noot: Roger gaf deze workshop eerder tijdens de Sketch Days in Eindhoven en in Leiden. Schrijf er dus niet voor in, als je hem destijds hebt gevolgd.


Posten

Aansluitend op de opening en tot ongeveer 15.00 uur zijn er drie posten in Zutphen, waar je bij vrijwilligers terecht kunt voor verschillende uitdagingen – of gewoon voor het gezelschap. De locaties van deze posten kun je vinden op de plattegrond die je van ons krijgt bij de opening.

Een korte omschrijving van de opdrachten die je kunt verwachten:

Foto & collage: Ingrid Terpstra

Gebruik collage in je urban sketch – materiaal om collages te maken is aanwezig. Ingrid Terpstra geeft je tips!


Tekening: Gerard Beekman

Tekenen op gekleurd papier – gekleurd papier is aanwezig. Neem zelf mee: pen/fineliner en witte tekenmaterialen. Royal Talens stelt een aantal Sakura Gelly Roll-pennen beschikbaar. Gerard Beekman helpt je op weg.


Tekeningen: Dineke Romeijn

Gebruik eens andere kleuren in je urban sketch. Zie voor inspiratie ook het artikel van Anne Rose Oosterbaan: De echte kleur. Of niet. Dineke Romeijn daagt je uit!

Neem je eigen tekenmaterialen mee om mee te doen aan deze opdrachten. Zoals je hierboven ziet, zijn bijzondere materialen die je nodig hebt op de post aanwezig.


Inschrijven

Let op: we dagen je uit om mee te doen aan deze opdrachten! Aan het eind van de dag verloten we een aantal prijzen aan de tekenaars die aan minstens twee van de opdrachten hebben meegedaan.

Zoals gebruikelijk moet je ook voor deze National Sketch Day inschrijven via Eventbrite, volg deze link. Inschrijving start 15 mei om 19.00 uur. Je kunt dan ook inschrijven voor een van de workshops.

Tekening: Ingrid Terpstra


Extra: Vrijdag 21 juni

We weten dat er vaak al wat tekenaars van te voren afreizen naar de stad van de Sketch Day. Wie al in Zutphen is, kan op vrijdag 21 juni meedoen aan een kleine schetsbijeenkomst.

Om 16.00 uur komen we bij elkaar op de IJsselkade, in de buurt van café ‘Lekker aan de IJssel’. Iedereen (ticket of niet) kan meedoen!


Graag tot ziens in Zutphen!
Team Zutphen,
Gelderland Urban Sketchers & Urban Sketchers Nederland


Luxor Theater, door Dineke Romeijn