door Aaldert Rus


Op 20 april vond de National Sketch Day in Leiden plaats. De start vond plaats in de tuinzaal van het Grand Café aan de voet van één van de oudste plekken in Leiden, de 12e-eeuwse burcht.

Al ruim voor de geplande inloop van 10.30u druppelden de mensen binnen en werden voorzien van een kopje thee of koffie door de enthousiaste medewerkers van het Grand Café die zeer nieuwsgierig waren naar wat al die sketchers in de stad gingen doen. Langzamerhand vulde de ruimte zich met de 250 deelnemers die zich hadden ingeschreven. Om 11.00u werd gestart met een praatje van Aaldert Rus, één van de organisatoren van Urban Sketchers Leiden, en van Annet van den Oord van Urban Sketchers Nederland.

Daarna vertrokken alle sketchers om een mooi plekje te zoeken in de stad om te tekenen of om één van de workshops te volgen waar een ticket voor was bemachtigd.


Foto: Nino van Vuuren

In de burcht gaf Nino van Vuuren een workshop ‘snelschetsen met aquarelpotlood’. Op de foto zie je de deelnemers aan Nino’s workshop – Winsor & Newton stelde voor iedereen een set aquarelpotloden beschikbaar.


Foto: Liesbeth van der Burgh

Op het plein voor de middeleeuwse Hooglandse kerk gaf Roger Klaassen een workshop snel(ler) schetsen. Bij een plots opduikende regenbui konden de workshop binnen voortzetten.


Foto: Marlon Doomen

Ellen de Jong van Urban Sketchers Leiden gaf vanuit de nabijgelegen Stadskamer een workshop ‘Tekenen in zwart-wit’. De deelnemers volgden haar techniek om eerst een tekening in zwart op te zetten op getint papier en dan met wit potlood, gelpen of acrylmarker de lichte vlakken, reflecties en details in te vullen. Na een uitleg door Ellen binnen gingen de tekenaars buiten aan de slag.

Foto: Aaldert Rus

Foto: Liesbeth van der Burgh

Nicky Saliha van Faber-Castell vertrok naar de 17e-eeuwse Lakenhal om daar een workshop te geven hoe je met een enkel aquarelpotlood (het Dark Indigo Albrecht Dürer-aquarelpotlood) een tekening met weerspiegeling kan maken van de voor de Lakenhal gelegen Oude Singel. Alle deelnemers aan de Sketchd Day konden met hetzelfde potlood aan de slag. Nicky gaf maar liefst drie sessies van haar workshop, flexibel opererend tussen droge periodes en regenbuien.


Foto: Liesbeth van der Burgh

Leiden heeft veel te bieden voor de Urban Sketcher. De stad was halverwege de 17e eeuw na Amsterdam de tweede grootste stad van Nederland en veel van die 17e-eeuwse stad is nog intact. Op de plekken die al in de middeleeuwen bestonden, het gebied rondom het Gravensteen en de Pieterskerk, en rondom de Burcht en de Hooglandse Kerk, waren vrijwilligers van Urban Sketchers Leiden aanwezig om de sketchers te ontvangen en op de mooiste plekjes te wijzen.

Dat Leiden veel te bieden heeft bleek ook uit het feit dat al die 250 sketchers zich volop konden verspreiden door de stad en je vaak het gevoel had helemaal alleen of met een klein groepje een mooi plekje te hebben ontdekt. Op die mooie plekjes was het wel vaak bikkelen, want het was fris op 20 april, met een guur windje en af en toe een stevige regenbui. De sketchers lieten zich daar echter niet door tegenhouden en werkten dapper door om een mooi resultaat neer te zetten.

Foto: Aaldert Rus

Toen we om 16.30u verzamelden in de burcht om de resultaten te bekijken en de felbegeerde stempel in het schetsboekje te kunnen laten zetten was iedereen vol lof over de inspiratievolle stad en de mooie dag. Met grote interesse werden de goed geslaagde resultaten bekeken die in de nissen van de burcht werden tentoongesteld.

Een geslaagde dag waar we met veel plezier op terug kunnen kijken!

Foto: Liesbeth van der Burgh

Ik wil graag een heleboel mensen bedanken.
Allereerst de vrijwilligers van de dag van Urban Sketchers Leiden: Aaldert (ook bedankt voor dit verslag!), Oscar, Deborah, Mariska, Julia, Vera, Marianne, Jaap, Liesbeth, Marlon en Martijn. Bedankt aan de workshopinstructeurs: Ellen, Nino, Nicky (Faber-Castell) en … ahum… mijzelf. We zijn altijd blij dat we onze vrijwilligers ook met een cadeautjekunnen bdenken – deze keer was dat een tasje met mooie spullen, beschikbaar gesteld door Royal Talens. Namens Urban Sketchers Nederland was Annet de coördinator van de Sketch Day, maar natuurlijk met de medewerking van mijn collega’s in het bestuur Annelies en Rene. Onze Sketch Days worden mogelijk gemaakt door jullie donaties en door de steun van onze partners Winsor & Newton, Gerstaecker, KTC (o.a. Faber-Castell) en Royal Talens.
Ten slotte: bedankt aan alle deelnemers die het wisselvallige en koude weer trotseerden en prachtige tekeningen maakten van Leiden!
Roger Klaassen – voorzitter Stichting Urban Sketchers Nederland

Foto: Roger Klaassen