door Roger Klaassen

Bianca Berndsen is een vaste deelneemster aan onze Sketch Days. Haar vrolijke humeur en energie zie je ook terug in haar tekeningen. Onlangs bracht ze een prachtig boek uit met urban sketches van haar woonplaats Leidschendam-Voorburg. Alle aanleiding voor een interview!

Bianca in actie


Bianca is zakelijk tekenaar en illustrator en ze startte in 2018 gestart met Studio LEFF, in de regio Den Haag. Als zakelijk tekenaar maakt ze getekende verslagen bij symposia en evenementen, of maakt ze grote praatplaten om ingewikkelde informatie beter behapbaar te maken. Kortom: “Ik teken elke dag om mijn ’teken-jeuk’ tegen te gaan.”

Het begon allemaal serieus met een prijsvraag van het NRC: “In 2018 heb ik bij een NRC-illustratieprijsvraag de eerste prijs gewonnen met mijn visuele dagboek van een reis naar Italië. Ik kreeg de prijs uit handen van illustrator en kunstenaar Siegfried Woldhek. De prijs was een workshop van Woldhek. Dit succes was een zetje in de rug om te starten met tekenen op dagelijkse basis. Ik werkte als adviseur onderwijs creatieve industrie waar ik tegelijkertijd zakelijk tekenen oppakte.”

Van verschillende kanten werd Bianca uitgenodigd om mee te doen met Urban Sketchers Den Haag (inmiddels uitgebreid met Delft). En dat beviel zeer goed: “Ik ben nooit meer weggegaan.”

In mijn boek ‘ALLEEN IN Leidschendam-Voorburg’ staat een tekening van alle molens van de drie stadskernen in de gemeente. Dit laat zien dat ondanks de verschillende kernen we veel meer gemeen hebben dan we denken.


Waar de meeste urban sketchers een vrij beperkt arsenaal aan tekenmaterialen gebruiken, gebruikt Bianca alles – maar dan ook echt àlles. “Alles, maar mijn voorkeur gaat uit naar aquarel, (kleur)potloden, gouache/Posca-stiften en Micron fineliners.” Op de een of andere manier werkt deze combinatie van materialen in de tekeningen van Bianca wonderlijk goed: je zou kunnen verwachten dat materiaal op materiaal op materiaal tot een te ver doorwerkte tekening zou leiden, maar de tekeningen van Bianca blijven open, spontaan en energiek. De matte effen vlakken van de Posca-stiften vormen samen met landschappen in aquarel en kleurpotlood een rijk geheel.

Bianca: “Voor mij is het proces van tekenen belangrijker dan het resultaat. Mijn favoriete schetsen zijn tekeningen waar ik meteen een warm, blij gevoel van krijg als ik ze weer zie. Dit zijn niet per se de technisch beste of mooiste tekeningen.” Dat zien we ook terug in de tekeningen die Bianca voor dit interview heeft uitgezocht.

Tijdens mijn vakantie in Portugal vonden we een heerlijk lokaal ontbijttentje met plastic stoelen, heerlijke gebakjes en goede koffie. Zoals je ziet heeft de tekening meegegeten. Hier is mijn liefde voor felle kleuren ontstaan.


Ervaringen & tips

Van iemand met het goede humeur als Bianca verwacht je alleen maar leuke ervaringen, en dat klopt.

In Brussel merkte ze dat je er ook zonder Frans te spreken goed contacten kon leggen, via haar tekeningen. “We zaten met met een groep te tekenen op de vogeltjesmarkt in Brussel. Geleidelijk aan kwamen er steeds meer marktkoopmannen op krukjes met kopjes thee om mij heen zitten. Ze begonnen te raden wie of wat ik daarna zou gaan tekenen en ze probeerden mij om te kopen om toch ècht die ENE collega te tekenen. Hilariteit alom.”

Nou ja… dan toch wat negatieve ervaringen? Vooruit: “We kennen natuurlijk allemaal die situaties van die ene scooter die wegreed halverwege je tekening of die vrachtwagen die precies parkeert voor het prachtige monumentale pand die jij aan het tekenen bent.”

“Ik teken het liefste met mooi weer, dus: ja, het buitenland trekt enorm. En dan mijn tweede wens is eten en drinken. Het lijkt vaak dat ik eerst neerstrijk op een terras en dan pas om mij heen kijk wat er te tekenen is. Voor mij is een topplek dus elke keer weer anders. Ik wil graag verbaasd worden. Ik vind een geheime locatie voor mensen buiten mijn regio wel echt de sluis aan de Vliet in Leidschendam-Voorburg. Ik ga graag mee!”

Waar het ooit mee begon. De pagina met de citroen op een bordje en het zwembad. Wie had ooit gedacht dat ik met mijn idolen Fokke en Sukke op één pagina zou staan.