Gerard Beekman in actie als schilder bij Huize Eerbeek (foto: Ingrid Terpstra)


door Roger Klaassen

In de afgelopen jaren maakten Linda Toolsema en ik ruim 70 maandelijkse interviews met urban sketchers. Lang geleden, in april 2018, was Gerard Beekman de derde geïnterviewde in deze lange reeks. We interviewden niet eerder iemand voor een tweede keer, maar voor Gerard maken we een uitzondering om zowel een mooie als een droevige reden.

Tekenen en schilderen zijn al heel lang een passie van Gerard. “De mogelijkheid om iets te creëren en te scheppen heeft me altijd gefascineerd. In 2016 kwam ik in aanraking met het fenomeen urban sketching, tijdens de allereerste National Sketch Day in Utrecht. Het was een warm bad. De ontmoetingen en de verbindingen met en tussen tekenaars, het plezier en de laagdrempeligheid tijdens het urban sketchen in Utrecht waren inspirerend.”

Enthousiast geworden, richtte Gerard de Gelderland Urban Sketchers op. Samen met Ingrid Terpstra en Dineke Romeijn organiseert hij sindsdien maandelijks een sketch event. In 2019 organiseerden zij samen met ons een National Sketch Day in Arnhem en opnieuw op 22 juni aanstaande de National Sketch Day in Zutphen. Gerard: “Het organiseren van al die sketch events is een feestje. Al die plekken waar je komt en de ontmoeting met al die tekenaars is fijn en ontspannend.”

Teheran


In de coronatijd, toen we allemaal thuis moesten blijven en niemand konden ontmoeten, ontdekte Gerard een nieuw fenomeen: virtual sketching. Ofwel, vanuit je stoel achter de computer kon je meedoen aan virtual sketch meetings, waar de deelnemers elkaar online ontmoetten en mooie plekken tekenden via Google Streetview. Gerard deed er enthousiast aan mee en al gauw werd het een project: eerst tekende hij alle provinciehoofdsteden van Nederland, daarna alle hoofdsteden van Europa en uiteindelijk – waarom niet – alle hoofdsteden van de wereld. Het duurde maar liefst zeven jaar, maar toen had Gerard ze allemaal. Gerard had de droom om ze ooit eens te bundelen in een boek.

En nu komen we bij het droevige deel van Gerards verhaal: hij is ziek. “In 2022 werd ik voor het eerst ernstig ziek, ik had endeldarmkanker. Na vele behandelingen was de tumor weg. In 2023 was ik weer volledig aan het werk en draaide ik weer helemaal mee met de Gelderland Urban Sketcher. Maar in maart 2024 sloeg het noodlot toe: ik kreeg te horen dat ik terminaal ziek ben en niet meer te genezen. Hoeveel tijd mij is gegeven, is en blijft een mysterie.”

Gerards motto is, zeker sinds maart: NIET LATER MAAR NU. Tijdens de voorbereiding van de National Sketch Day in Zutphen mocht ik zelf ervaren hoe nuchter en ook gemotiveerd Gerard omgaat met de slechte vooruitzichten. Een indrukwekkend voorbeeld van een sterke wil en levenskracht.

De droom om zijn tekeningen van alle hoofdsteden van de wereld te maken kwam met kracht terug. Met hulp van Anne Rose Oosterbaan kon de droom worden gerealiseerd en wordt het boek nu werkelijk gemaakt. De titel: ‘Alle Hoofdsteden van de Wereld’.

Gerards boek


Het boek is voor Gerard veel meer dan een verzameling tekeningen. “Elke tekening in dit boek is een stukje van mijn reis. Het zijn niet zomaar afbeeldingen, maar mijn interpretaties van steden vol geschiedenis, cultuur en unieke verhalen. Deze tekeningen zijn bedoeld om de schoonheid en diversiteit van onze wereld vast te leggen. Ik hoop dat ze je inspireren om de wereld met nieuwe ogen te zien.”

Deel van Gerards reis is ook zijn ontwikkeling als tekenaar. “Ik heb door de jaren heen veel technieken uitgeprobeerd. Uiteindelijk heb ik mijn eigen stijl gevonden: tekeningen gemaakt met watervaste inkt, van kleur voorzien met aquarel. Dit werd mijn favoriete kleurrijke tekentechniek voor alle hoofdstadtekeningen. Soms maakte ik een uitstapje naar een ander materiaal of een andere ondergrond.”

Twee pagina’s uit het boek ‘Alle hoofdsteden van de wereld’


“Met dit boek nodig ik je uit om samen met mij een virtuele wereldreis te maken, door de lens van aquarel en inkt. Ontdek de pracht van verre steden en laat je meevoeren door de kleuren en details die elke tekening tot leven brengen. Wellicht haal je hier ook inspiratie uit die je kan gebruiken voor urban sketchen. Hoewel ik weet dat mijn tekeningen geen urban sketchen zijn – want getekend vanaf foto’s – wil ik jullie er toch kennis mee laten maken.”

Zoals gezegd doet Gerard volop mee aan de organisatie van de Sketch Day in Zutphen. Hij zal daar zijn boek ook graag aan jullie laten zien. En dat niet alleen: Gerard zal één van de posten bemannen en je daar uitdagen om een urban sketch op Kraftpapier te maken, zoals je kunt zien op zijn tekeningen van Teheran (uit zijn boek) en Zutphen (geen wereldhoofdstad…).


Je kunt Gerards boek bestellen via zijn website: https://www.gerardbeekman.nl/webshop
Als je het boek wil bestellen, help Gerard en doe het snel, zodat hij weet hoeveel hij er moet laten drukken.

Zutphen