door Annet van den Oord

Even lijkt het weer ons afgelopen zaterdag niet goed gezind, maar de wolken en druppels verdwijnen uit de Weeronline-app en zo krijgt de zon de kans haar stralen te laten schijnen over Hanzestad Zutphen. Deze zomerse dag begint voor mij met een treinritje vanaf station ’s-Hertogenbosch. Ik kan er stiekem altijd van genieten om mee te luisteren met de praatjes van andere reizigers. Naast mij zit een jongen die zich bijna verslikt in de slappe lach als hij zijn vriend vertelt dat hij zijn inzet van een euro voor de EK-pool in muntjes van 5 cent heeft gedaan.

Rond 9.30 uur kom ik aan op mijn bestemming Zutphen. De stad moet nog even wakker worden. “Hollandse aardbeien, 2 doosjes zeven euro!” De marktkooplui verkopen hun eerste waren. Er glibbert zelfs al een nieuwe haring van de viskraam voor de deur van onze venue, Dat Bolwerck.

De banner staat. Links Roger, rechts de nieuwe bestuursleden Linda en Manon.


Om de entree van Dat Bolwerck duidelijk aan te geven, rol ik de USk banner uit, ondertussen zijn Annelies, Roger, Rinske, Linda en Manon druk in de weer met dozen flyers, buttons, en ‘The New Twinmarker’ van Schneider. Tijdens het binnendruppelen van de deelnemers, maken een ruimte verder de heren Schepping namens KTC hun kraam gereed. Even snuffelen in deze snoepkraam. Niets nodig, jij wel? Een schetser kijkt naar een zoet-roze schetsboek van Kangaro “… voor een meisje van 8 die, als ze groot is, misschien architect wil worden.”

De plattegronden, buttons en goodies liggen klaar. Het ontvangstcomité bestaat uit Manon, Rinske en Linda.


Tijd voor een kopje koffie of thee. De lijst met deelnemers wordt afgevinkt. Helaas moeten we zo nu en dan iemand zonder ticket teleurstellen, maar geen ticket is geen toegang, een limiet is nodig om overzicht te kunnen bewaren.

Zo rond elven heten Gerard en Roger de deelnemers welkom. Daarna kan iedereen de stad in.

Gerard Beekman heet de sketchers van harte welkom in Zutphen. Tijdens de voorbereidingen van de schetsdag kreeg Gerard slecht nieuws over zijn gezondheid, maar hij bleef zich vol inzetten om van de dag een succes te maken.


Workshops

Kitty van den Heuvel geeft haar workshop ‘Who’s afraid of the white page?’ in de tuin van Dat Bolwerck. Kitty laat de deelnemers onder andere tekenen met de pipetjes van de Liquitex acrylinkten.

Kitty aan het werk bij haar workshop (foto: Alma Mekking)


Om de angst voor het witte vel te overwinnen, moet je zorgen dat het niet wit meer is: verf of plak er vlakken op voordat je gaat tekenen. Zo maakte Annette Vlasveld een achtergrond met verf, inkt en collage. Ze nam hem later mee naar de Sint Janskerk waar ze deze tekening maakte.


Roger laat zijn workshop deelnemers ‘Sneller schetsen’. De deelnemers doen drie oefeningen om te zien hoe snel ze zijn en hoe ze snel een indruk van een plaats kunnen weergeven.

Roger en een aantal deelnemers aan zijn workshop. (Foto: Angelique Beerenhout)


Marjo Icks laat de tekening zien die ze maakte bij één van de oefeningen. Eerst met Ecoline brushpens vlakken neerzetten, daarna de tekening afwerken met pen.


Nicky Saliha geeft namens FaberCastell twee keer een workshop ‘Groen in de stad’, Nicky maakt hiervoor gebruik van de Schneider Twinmarkers.

Nicky in actie (foto: Marjolein Zweed)


Het groen in Zutphen, getekend door Meike Moltzker.


Posten

Sinds de Sketch Day van vorig jaar werken we met opdrachten of uitdagingen op onze posten in de stad. Ingrid Terpstra had een briljant idee om meer deelnemers te trekken voor deze opdrachten: een korte omschrijving op de plattegrond en een loterij voor de mensen die aan minstens twee van de uitdagingen meededen. En ja hoor, hiervan wordt de gemiddelde Urban Sketcher erg enthousiast en het was dus gezellig druk bij de posten!

Post 1: Dineke legt de opdracht ‘Durf met kleur’ uit. Er waren aquarelpotloden van Gerstaecker aanwezig voor wie de juiste kleuren niet bij zich had.


Post 1: Natascha Beets tekende Zutphen met een bijzonder kleurenpalet, zoals de bedoeling was van de opdracht.


Post 2: Gerard en René hielpen de deelnemers op weg bij het tekenen op gekleurd papier


Post 2: Vivien Doornekamp tekende dit mooie beeldje op Kraft papier.


Post 2: Zsuzsi Borbely tekende de ingang van het oude stadhuis op een ander soort gekleurd papier, met een fijne structuur, het papier van ‘Lana Colours’.


Post 3: Ingrid en Kasia hadden hun post aangekleed met vlaggetjes.


Post 3: Gebruik collage in je schets, dat was de opdracht bij deze post. Het resultaat van Yv Devo heeft alles in zich wat je van deze techniek mag verwachten – wie wordt hier nu niet vrolijk van?


Post 3: de sfeer zat er goed in op Post 3.


Er kon ook getekend worden in de toren van de Sint Janskerk. Peter Flohr tekende er dit uitzicht op Zutphen.


In de tuin met zijn allen

Zo rond 15.30 uur druppelen de deelnemers weer binnen bij Dat Bolwerck, waar we met zijn allen nagenieten in de tuin. Met een drankje in de hand, zie ik een rij ontstaan voor de stempeltafel. Met het idee: heb je geen stempel op je schets, dan ben je er eigenlijk niet bij geweest, plaats ook ik de rode stempel op een schets die ik maakte.

Het is min of meer traditie dat de lokale groep een stempel kan laten maken, als ze die nog niet hebben. Wilma Termeer maakte het ontwerp voor de stempel van de Gelderland Urban Sketchers, die dan ook een prominent plekje kreeg in haar schetsboek.


De dag afsluiten met een show and tell en dan proberen alle schetsers op één foto te vangen – dat kunnen we intussen. Een filmpje met voorbijlopende schetsers gaat me minder goed af. Het was een leuk plan, uitvoering blijkt minder succesvol – volgende keer beter.

De groepsfoto


Nog even nagenieten en met Gerard en de andere vrijwilligers proosten op deze heerlijke dag die niemand ons meer kan afnemen. Met een schetsboek, potloden, penselen, verf en leuke mensen om je heen, kan een dag niet meer stuk!

Op deze foto van Melda Wibawa is goed te zien wat een toplocatie het was, de tuin van Dat Bolwerck. Jan Baggen, de enige Zutphenaar in Team Zutphen, wees ons op deze plek. Bij de eerste verkenning in januari zagen we de mogelijkheden van de tuin, maar het weer moet natuurlijk meewerken. Ingrid verzekerde ons: “Maak je geen zorgen, de zomer begint dit jaar op 22 juni.”


Zoals altijd wil ik weer heel veel mensen bedanken. We bedanken de mensen van Gelderland Urban Sketchers: Ingrid, Dineke, Gerard en Jan! Dit was de tweede National Sketch Day die we samen organiseerden en de samenwerking was opnieuw heel plezierig. Op de Sketch Day waren er extra krachten om de posten te bemannen: dank je wel Rinske, Kasia en René. We bedanken natuurlijk de workshopinstructeurs Kitty en Nicky (en mezelf). Mede namens de Gelderland Urban Sketchers bedank ik Wilma Termeer voor het ontwerp van hun stempel. Dank ook aan Malik de Kok die het mogelijk maakte dat we vanuit de Sint Janskerk konden tekenen. Dank aan de mensen van Dat Bolwerck! Onze partners worden bedankt voor zowel hun financiële bijdragen, maar zeker ook voor de mooie materialen die ze beschikbaar hebben gesteld: dank je wel Gerstaecker, Winsor & Newton (& Liquitex), KTC (FaberCastell, Schneider, Kangaro en hun kraam) en Royal Talens. Ik bedank mijn mede-bestuursleden Linda, Manon, Annet, Annelies en Rene. En ten slotte wil ik alle deelnemers bedanken voor jullie enthousiasme en energie!
Namens Urban Sketchers Nederland,
Roger Klaassen