door Roger Klaassen

Voor de tweede keer organiseerden we een ‘indoor’ Sketch Day – het helpt ons allemaal om de koude wintermaanden even te doorbreken, denk ik zo. Het Spoorwegmuseum was vanaf het allereerste overleg enthousast om ons te ontvangen en gaf ons de ruimte voor maar liefst 350 deelnemers! Bekijk hier de aftermovie van de dag. 🍿🎬

Al om half negen ’s ochtend mochten we onze spullen klaarzetten, zodat alles in orde was bij de opening van het museum. Leuk om eens mee te maken om buiten openingstijden in een museum te zijn – je ziet niet elke dag hoe een stoere stoomlocomotief met een plumeau wordt schoongeveegd.

Vanaf 10 uur stroomden de urban sketchers binnen en veel mensen hadden al voor de openingsspeech van Evertjan (Spoorwegmuseum) en Linda een eerste schets in hun boekje.

Overal sketchers! (Foto: Clara Spook)


Post 1: Expo

De dag begon officieel in de Expo-ruimte. Daar hadden de mensen van Gerstaecker een mooie kraam ingericht waar je materialen kon uitproberen en aanschaffen.

Artiest aan het werk


’s Middags verzorgden Evelien en ik in de Expo-ruimte een tekenworkshop voor kinderen, mede mogelijk gemaakt door Royal Talens. Al bij de entree was het ons opgevallen dat er veel jonge kinderen het museum bezochten. Een leeftijdscategorie die het werk voor ons vrij makkelijk maakte: als deze kinderen een wit vel papier en kleurpotloden of stiften voor hun neus krijgen, dan weten ze wat de bedoeling is en gaan ze aan de slag. De stap-voor-stap-instructie werd door de meeste kinderen nauwkeurig gevolgd.

Tip voor alle ouders en grootouders: de Bruynzeel Plakkaatverfsticks waren razend populair bij de kinderen!

Een aantal van de treintekeningen – de regenboogtrein was een hit!


Post 2: Tekenen op zwart papier (Nicky Saliha – Faber-Castell)

Nicky Saliha verzorgde de tekenuitdaging op post 2: tekenen op zwart papier met de BlackEdition-potloden van Faber-Castell en de metallic rollerballs van Schneider. Er was de heel dag flink belangstelling voor om dat uit te proberen.

Wil je zelf nog eens aan de slag met tips van Nicky, bekijk dan de tutorial die ze voor ons maakte.

Op deze tekening van Letty van Drie is het effect van de metallic rollerballs goed te zien.


Anneke Denekamp tekende de locomotief van de zijkant. Zwart kan een lastige kleur zijn, maar met het zwarte papier als basis en het licht erin tekenen is het Anneke goed gelukt.


Vincent Geels maakt er met elk materiaal een expressieve tekening van.


Post 3: Een sfeervolle tekening (Julia Henze – Winsor & Newton)

Op het sfeervolle dorpspleintje liet Julia Henze de tekenaars aan de slag gaan met onder andere de metallic aquarelverf van Winsor & Newton. Ook hier werd er ijverig gewerkt, en werd het bewijs geleverd dat het kunnen uitproberen van nieuwe materialen mensen over de streep kan trekken. Ik hoorde iemand zeggen ‘dat het dus ècht werkt, metallic aquarelverf op donker papier’!

Wil je zelf aan de slag? Julia maakte alweer een hele tijd geleden een tutorial van de methode die ze in het Spoorwegmuseum heeft uitgelegd.

Zwart papier, metallic aquarel, silhouet knippen en plakken op een gekleurde ondergrond: de deelnemers werden aan het werk gezet door Julia. Op de tekening van Jacqueline van Vugt is goed te zien dat de verschillende kleuren metallic verf de warme sfeer van de plek goed weergeven.


Eveline van Beek koos ervoor om de achtergrond van haar tekening flink wat energie te geven. We zijn duidelijk in de tijd van kolen, vuur en stoom terechtgekomen.


Eva Huang koos daarentegen voor een rustigere achtergrond. Dat is één van de leukste dingen van een schetsdag: mensen tekenen hetzelfde onderwerp, maar de tekeningen zijn allemaal anders – misschien verraden ze wel iets van onszelf.


Post 4: Door het raam!

Er werd ook ijverig door het raam gekeken en getekend! Het perron bij de Oriënt Express stond geregeld helemaal vol met urban sketchers. Doordat het licht in deze ruimte steeds verandert – de reis met de Oriënt Express duurde dagen en nachten – was het aanbrengen van kleur best een uitdaging, maar de meeste tekenaars brachten het tot een goed einde.

Ik stel me zo voor dat mensen op stations waar de Oriënt Express stopte vroeger met hun neus tegen het raam van de Oriënt Express stonden om te kijken naar de onbereikbare luxe en rijkdom. Zoals Liesbeth van der Burgh deed om de gedekte tafeltjes te tekenen
Op de foto hieronder zie je Liesbeth aan het werk. (foto: Leideke Steur).


Post 5: In het gezicht!

Op de post midden tussen de treinen kon je de treinen recht van voren tekenen, een mooie manier om je even helemaal niets van perspectief aan te hoeven trekken.

Een goed voorbeeld van treinen recht van voren is te zien op deze tekening van Marijke Zweed. Ik heb de indruk dat de moderne treinstellen net even wat saaier zijn dan deze oude locomotieven – of word ik oud?


Op de tekening van Leideke Steur lijken de treinen op je af te komen. Leideke kwam er ongedeerd vanaf.


Daphne Renting maakte deze prachtige tekening. Ik weet niet hoe het komt, maar de trein op haar tekening maakt een buitengewoon vriendelijke en opgewekte indruk – knipoogt hij nu?


Ander moois

Hieronder een kleine selectie van tekeningen die ik niet kon laten liggen.

Er waren niet alleen treinen te zien in het Spoorwegmuseum. Martine Brink maakte een overzichtje van lantaarns en klokken, met hier en daar nog een logo of een verkeersbord.


Een prachtige pagina uit het schetsboek van Marc Decoux.


Dineke Romeijn maakte ook twee prachtige pagina’s met kleinere tekeningen, die samen het verhaal vertellen van een dag in het Spoorwegmuseum.


Overal in het Spoorwegmuseum zag je urban sketchers afgelopen zaterdag. Op de tekening van Lucy Schouten is te zien dat sommigen van hen een plekje zochten in de paardentram.


Omdat het zo’n mooi gezicht was: overal tekenaars! (Foto: Leideke Steur)


Nog zo’n mooie tekening in zwartwit. Leonie van Wijk tekende het zicht vanaf het perron – ook hier urban sketchers in beeld.


Jeff Eickhoff ging aan de slag met verf (ik vermoed gouache). We zien het niet vaak bij urban sketchers – de moeite waard om ook eens te proberen, lijkt me.


Arnold Vermeeren ging naar buiten toen de zon even doorbrak. Bruine inkt en je bent meteen in de tijd van de vergeelde zwartwit foto’s.

Show & Tell en de Groepsfoto

Aan het eind van de dag kwamen de meeste tekenaars weer bij elkaar en konden we elkaars resultaten bekijken. En natuurlijk werd de gebruikelijke groepsfoto gemaakt.

Schetsboekjes, schetsboekjes, schetsboekjes…. (fot: Erwin Perdijk)


De groepsfoto – klik op de foto voor een grotere versie (foto: Annet van den Oord)


Bedankt!
Zoals gebruikelijk mag ik weer heel veel mensen bedanken voor deze mooie Sketch Day. In de eerste plaats onze vrijwilligers, die de posten bemanden: Annette, Daniëlle, Leideke, Jeroen, Letty, Wlilma, Evelien, Han, Deniz, Tina en Winnie – namens Winsor & Newton mochten we hem een cadeautje geven. Bedankt aan Nicky Saliha (Faber-Castell) en Julia Henze (Winsor & Newton) voor het inrichten van een post. Bedankt aan Manouk, Robert en Marijn van Gerstaecker voor het inrichten van een mooie kraam in de Exporuimte. Mede namens alle tekenende kinderen wil ik Royal Talens bedanken voor het ter beschikking stellen van de tekenmaterialen.
Dank aan alle mensen van het Spoorwegmuseum en met name Evertjan en Ivo voor de samenwerking in de voorbereiding en aan Julia en Paula voor de bijstand op de Sketch Day zelf.
Ik bedank mijn mede-bestuursleden Linda en Manon voor een vlekkeloze voorbereiding van deze Sketch Day. Ik bedank ook de andere bestuursleden Annet, Annelies en René voor hun ideeën en voor hun inzet op de Sketch Day.
Tenslotte bedank ik alle deelnemers aan deze Sketch Day, voor jullie enthousiasme en jullie aardige woorden. We zien elkaar weer in Enschede.