Tijdens de National Sketch Day in Enschede van komende zaterdag, zal Nicky Saliha namens Faber-Castell weer een van de posten bemannen. Ze laat je daar dit keer kennismaken met pastelkrijt en je gaat werken op gekleurd papier. Ter voorbereiding heeft Nicky weer een leuke tutorial gemaakt. Wil je haar vorige tutorial bekijken (‘Metallic reflectie op zwart papier’) – klik dan hier).

Tijdens de Sketch Day heeft Nicky een aantal sets materialen beschikbaar, die je kunt gebruiken. Probeer je werk met de sets binnen een half uur af te ronden, zodat zo veel mogelijk mensen het materiaal kunnen proberen. Heb je zelf pastelkrijt in huis, neem het dan mee en je kunt meedoen.

Opbouwen vanuit simpele vlakken met pastelkrijt op gekleurd papier

door Nicky Saliha

Materialen die wij gaan gebruiken:

  • K-0039P006 – Gekleurd papier Kangaro A4 – Pastel grijs 160 gram
  • FC-128419 – Licht Sanguine ongebrand – medium
  • FC-122878 – Sepia Roman
  • FC-122876 – Van Dijck Bruin
  • FC-128300 – Zwart – medium
  • FC-122802 – Wit – soft
  • FC-127220 – Kneedgum grijs

Pastelpigmenten moeten zich kunnen hechten aan het papier. Daarom is pastelpapier meestal wat grover, zodat het pigment goed tussen de groeven van het papier valt. Er zijn veel verschillende merken pastelpapier, en ieder merk heeft zo zijn eigen specialiteit en structuur. Ik maak gebruik van glad papier. Hierdoor ben je beperkt in het aantal lagen pastel dat je kunt toevoegen. Maar je zult zien: zelfs met een paar lagen pastel kun je hele leuke urban sketches maken. Om ervoor te zorgen dat het krijt niet meer uitveegt, kun je het fixeren met fixeerspray. Dit zorgt er ook voor dat je meer lagen pastel aan je tekening kunt toevoegen.

Omdat pastelkrijt wat grover is, kun je op een A4-papier niet al te veel in detail treden. Tenzij je inzoomt op een gedeelte van het gebouw, dan heb je meer ruimte om details toe te voegen.


Stap 1

Met pastelkrijt kun je mooi de brede zijkant gebruiken om grote vlakken van de gebouwen op te zetten. Druk is hierbij heel belangrijk: als je hard drukt, komt er veel pigment op het papier en zal de kleur krachtiger aanwezig zijn. Druk daarom niet te hard; je kunt later altijd meer lagen toevoegen als de kleur te licht blijkt. Je kunt kleuren ook over elkaar aanbrengen om ze te mengen. Door te werken met grote vlakken kun je snel en gemakkelijk de vormen van de gebouwen op het papier zetten.


Stap 2

De pigmenten kun je uitvegen. Dit kan met je vinger, een kwast of andere hulpmiddelen, alles geeft weer een ander effect. Ik heb mijn vinger gebruikt om de pigmenten uit te vegen. Dit helpt om het pigment meer in het papier te werken en maakt het mogelijk om extra lagen aan te brengen. Door niet te hard te drukken met het zwarte pastelkrijt, zie je dat je een mooie donkergrijze tint krijgt. De witte vlakken komen op het pastel grijze papier ook goed naar voren, perfect om de witte delen van een gebouw mee aan te geven.


Stap 3

Met een kneedgum kun je eenvoudig vlakken weggummen. Is je gebouw na het vegen niet meer helemaal recht? Dan kun je dit hiermee corrigeren. Pas de vorm van de gum aan, zodat je bijvoorbeeld witte raampartijen of een gevel die per ongeluk een verkeerde kleur heeft gekregen, kunt uitgummen. Kneed je gum tussendoor schoon, anders kan het pigment op de gum vlekken op je papier veroorzaken.


Stap 4

Met de scherpe zijkant van het zwarte krijt kun je per gebouw details toevoegen. Draai je krijt af en toe, omdat de scherpe rand bij elke lijn die je zet iets afslijt. De nieuwe lijnen vallen scherper op en komen bovenop de vlakken te liggen. Je kunt deze lijnen verzachten door er licht met je hand overheen te strijken. Zo bepaal je welke lijnen meer aandacht krijgen en welke juist moeten samensmelten met de achtergrond.


Stap 5

Met Sanguine kun je eenvoudig rode bakstenen aanbrengen op een wit vlak. Kantel het krijt zodat je optimaal gebruik kunt maken van het smalle deel. Je ziet dat een paar simpele zwarte lijntjes voor ramen, daken of het omlijnen van parasols, ervoor zorgen dat deze elementen sterker naar voren komen ten opzichte van de kerk. Zo kun je heel mooi diepte opbouwen in je tekening.


Stap 6

Breng steeds meer details aan in je tekening, het hoeft allemaal niet perfect; houd het lekker losjes.
Je kunt uiteindelijk met wit wat wolken in de lucht tekenen of met zwart de bomen voor de kerk toevoegen. Blijf altijd goed kijken naar wat je ziet!