Albert Kiefer

“Promarkers, fineliners en een schetsblok zijn alles wat ik nodig heb”

Naast zijn werk als grafisch ontwerper en digital visualisation artist, is Albert Kiefer sinds 2016 verknocht aan zijn nieuwe liefde: Urban Sketching. “Toen ik in de zomer van dat jaar mijn eerste schetsen op social media postte, werd ik benaderd door Wiltfried Pathuis van de Nederlandse Urban Sketching community. Of ik wel eens van Urban Sketching had gehoord… Dat had ik niet, dus zocht ik snel wat websites af en sindsdien ben ik verkocht.”

Vrijelijk ronddwalen

“Wat ik zo heerlijk vind aan Urban Sketching? De directheid en spontaniteit. Het haalt me achter de computer weg en je hebt er geen stroom voor nodig. Bovendien houd ik er gewoon van om urban scenes, huizen, straten en verlaten steegjes te tekenen.”

“Een bekende Urban Sketcher, James Richards, schreef eens: “Streef er niet naar om groots te worden, of zelfs origineel. Streef ernaar om productief te zijn.” Dat advies heb ik ter harte genomen. Mijn doel is om elke dag minstens één schets te maken. Vanwege mijn andere opdrachten ben ik niet altijd in de gelegenheid om vrijelijk rond te dwalen, maar op die momenten gebruik ik foto’s die ik eerder op locatie heb gemaakt.”

“Alsof ik de scène opschrijf”

“Het voelt geweldig en het werkt haast meditatief om te focussen op datgene wat zich voor je bevindt en dat te vertalen naar papier. Ik probeer snel en vloeiend te zijn, bijna alsof ik de scène opschrijf. En hoewel het door mijn karakter soms een uitdaging kan zijn om erop uit te gaan, blijkt Urban Sketching juist een goede en zachte manier om deze angst geleidelijk achter me te laten.”

“Promarkers passen bij mijn temperament en snelheid”

Albert werkt nog steeds met de materialen waar hij in eerste instantie mee begon: markers, fineliners en een schetsblok. “Daar ben ik mee vertrouwd geraakt en altijd mee blijven werken. Het voordeel van markers op alcoholbasis is dat ze snel drogen. De Promarkers van Winsor & Newton passen wat dat betreft perfect bij mijn temperament en snelheid. Je hoeft nooit te wachten tot ze droog zijn. Ook ben ik fan van de punten aan beide zijden. Zelf gebruik ik bijna uitsluitend de brede punt, want je kunt de breedte variëren van één enkele stip tot een grote brede strook. In de toekomst wil ik ook meer gaan experimenteren met aquarel.”

“Met elke nieuwe schets wordt je techniek beter”

“Aan iedereen die met Urban Sketching begint, zou ik willen zeggen: Wees niet bang! Met elke nieuwe schets wordt je techniek beter. Het is net als met leren lopen. Stel je voor dat we dat maar één keer zouden proberen en nadat we een keer zijn gevallen, besluiten ‘dat is niets voor mij’. Dan zou er helemaal niemand op deze wereld rondlopen.”

“Ik zie mezelf ook nog steeds als leerling. Op het gebied van kleurgebruik heb ik nog veel te ontdekken. Geleidelijk begin ik kleuren meer intuïtief te gebruiken en lukt het me de regels steeds meer los te laten. Ook wil ik nog meer leren over compositie, versimpeling, focus en storytelling. En hoewel ik nu nog niet van Urban Sketching kan rondkomen, gaat ook dat langzaam de goede kant op. Ik hoop dat ik, als de omstandigheden het toelaten, een switch kan maken naar fulltime Urban Sketching en hopelijk ook les kan gaan geven in deze kunstvorm.”

Alberts inspirators

Volg Albert