Jörg Asselborn

“Ergens zitten en tekenen maakt me werkelijk gelukkig”

Hoewel hij er eigenlijk van droomde om auteur van stripboeken te worden – wie weet komt dat nog – koos Jörg Asselborn uit het Duitse Wiesbaden voor het vak van grafisch ontwerper. “Tijdens mijn studie Communication Design had ik gelukkig de kans om veel te leren over tekenen en illustreren, maar daarna deed ik het nog maar zelden. Tot daar de laatste jaren weer verandering in kwam.”

Nu spelen tekenen en illustreren een steeds grotere rol Jörgs leven. “Ze zijn zelfs een serieus onderdeel van mijn werk geworden en dat heeft direct te maken met Urban sketching. Op dit moment werk ik aan een collectie schetsen, met name Urban Sketches, in de vorm van een boek. Het zal eind 2020 uitgegeven worden in het Frans, Duits en Engels. Ook maak ik illustraties op groter formaat voor een tentoonstelling in Gallery Daniel Maghen in Parijs.”

“Ik wist meteen, hier moet ik iets mee doen”

Jörg ontdekte Urban sketching in 2010. “Ik hoorde in een radio-item over de Urban Sketchers Group in Berlijn en wist meteen dat ik hier iets mee moest doen.” In het begin volgde hij hun Flickr-groep en officiële blog en na een tijdje begon Jörg ook zijn eigen werk te posten. “In 2014 maakte ik kennis met de lokale Urban Sketchers-groep (nu USK RheinMain). Vanuit daar begonnen dingen te stromen. Ik nam deel aan enkele workshops en ontmoette kunstenaars uit binnen- en buitenland.”

“Door live te tekenen, train je je ogen en je hand”

Urban Sketching betekende voor Jörg de weg terug naar tekenen en schetsen. “Omdat ik het in mijn vrije tijd en zonder professionele bedoelingen deed, tekende ik simpelweg wat ik leuk vond. Zo kon ik mezelf vrijuit ontwikkelen en er ook echt van genieten.”

“Door live te tekenen op locatie, train je je ogen – hoe je je omgeving waarneemt – en natuurlijk ook je hand. Je moet dingen nauwkeurig observeren om te begrijpen wat je aan het schetsen bent. Na een tijdje krijg je in bepaalde dingen meer ervaring, zoals perspectief, licht en schaduw en de diversiteit aan vormen in architectuur, techniek en natuur.”

Bibliotheek van beelden

“Ergens zitten en tekenen maakt me werkelijk gelukkig. Ik houd ervan om in een flow te zijn, geconcentreerd op de pagina in mijn schetsboek. Tegelijkertijd sla ik onbewust een heleboel indrukken van mijn omgeving op – geluiden, flarden van conversaties of kleine dingen die er om mij heen gebeuren. Vaak komen die herinneringen later weer naar boven, als ik naar mijn tekeningen kijk.”

Jörg gebruikt zijn schetsen als inspiratie en zelfs als bibliotheek voor grotere illustraties die hij in zijn studio maakt. “Mijn bibliotheek van beelden bestaat niet alleen op papier, maar is ook opgeslagen in mijn geheugen. Ik kan daar naar teruggaan wanneer dat nodig is. Hoewel.. uiteindelijk is het wel een goed idee om ze op te tekenen natuurlijk.”

“Ik houd van de magie van aquarelverf”

Voor zijn Urban sketches gebruikt Jörg meestal een zwarte fineliner – waterproof en lichtvast – met een punt van 0,2 mm. Hij tekent op koudgeperst aquarelpapier dat niet te korrelig is. “Het papier kies ik zorgvuldig uit, want het moet meerdere lagen water kunnen verdragen en gewrijf met kwasten of een doek. Ik vind het ook belangrijk dat mijn materialen duurzaam zijn zodat mijn werk lang mooi blijft.”

“Mijn schetsen kleur ik in met aquarelverf. Ik houd echt van de magie die daarbij komt kijken – hoe bepaalde pigmenten zich gedragen, mengen of onvoorspelbare effecten creëren. Elk pigment is anders en dat is leuk om te ontdekken. Ik kies uitsluitend voor semi-transparante of transparante kleuren, zodat ze de schets niet volledig bedekken en omdat ze heldere mengresultaten geven. Welke kleuren ik het meest gebruik, kun je mooi zien aan mijn aquareldoos. Ultramarijn en Burnt Siena moet ik regelmatig vervangen.”

Wereldwijde uitwisseling

“Urban sketching is voor mij niet alleen de basis voor iets anders, het heeft waarde op zichzelf. Elke keer als ik de kans krijg geniet ik er enorm van. De uitwisseling met andere kunstenaars van over de hele wereld maakt het uniek. Je ontmoet zoveel gelijkgestemde, aardige mensen en krijgt zoveel nieuwe invloeden en inspiratie om te ontdekken. Het heeft mijn leven heel erg verrijkt.”

Voor beginnende Urban sketchers heeft Jörg dan ook de tip: “Teken samen met vrienden of een lokale Urban sketchers groep. Dat maakt het veel makkelijker om openlijk op een locatie te gaan zitten en het is bovendien erg inspirerend.”

Jörgs inspirators

“Dat zijn er velen, om maar paar mede-Urban sketchers te noemen: Lapin, Jenny Adam, Johanna Krimmel, Luis Ruiz, Nina Johansson, Federico Tessandori, Gérard Michel, Pierre Amoudry, Paul Wang en Kiah Kiean.”

“Op het gebied van strips en illustraties zou ik Nicolas de Crecy, Hugo Pratt, Sergio Toppi, Thomas von Kummant, James Gurney, Ian McQue, Kent Williams, George Pratt, Gary Kelley en Gregory Manchess willen noemen. En ik heb diepe bewondering voor het werk van Egon Schiele’s – zijn schetsen, tekeningen, alles.”

Volg Jörg