“Als ik ga schetsen, begint alles meteen te stromen”
Nina Johansson doceert illustratie en grafische vormgeving aan de Mälardalen University in Zweden. Tekenen doet ze in haar vrije tijd al zolang ze zich kan herinneren. “Van alles en nog wat, zowel vanuit observatie als fantasie. Het is voor mij een manier om de wereld om me heen én mijn innerlijke wereld te verkennen.”
In 2008 sloot Nina zich aan bij Urban sketchers, nadat ze een brief van kunstenaar en illustrator Gabi Campanario uit Seattle ontving. Hij vroeg of ze met hem en anderen wilde meewerken aan een blog over Urban sketching in hun eigen steden. “Ik deed dit al uit mezelf in Stockholm en was zo blij om een groep gelijkgestemde mensen te vinden. Sindsdien is het zo’n leuke reis geweest!”
Tijd nemen om te zien
“Urban sketching voelt voor mij alsof ik een knop indruk waardoor alles meteen begint te stromen. Heel erg in het nu, actief maar toch vredig. Bijna meditatief dus, ondanks dat ik vaak met anderen op pad ben en tegelijkertijd aan het kletsen of koffiedrinken ben. Het geeft me heel veel energie, en ik word zelfs een beetje kriebelig als ik niet vaak genoeg kan schetsen.”
“Voor mij gaat Urban sketching over zóveel dingen. Ten eerste de gewoonte om de tijd te nemen om te zien. Ergens neerstrijken om een hoekje van je eigen stad te tekenen of een stad waar je op bezoek bent, is beleven hoe het leven zich daar voltrekt. Je hoort de geluiden, praat misschien met voorbijgangers en leert de stad kennen. Door plaatsen te tekenen, voelt het alsof ik ze me eigen maak.”
Chronologisch verhaal van mijn leven
“Ook gaat Urban sketching om het vertellen van een verhaal. Het is altijd leuk om effectieve manieren te bedenken om het verhaal van een plek zo goed mogelijk over te brengen. Door verschillende materialen, kleuren en composities uit te proberen, krijg je veel oefening. Je bouwt een heel repertoire aan technieken en handigheidjes op en leert perspectief en kleuren te begrijpen. Dit kun je ook allemaal weer voor ander werk gebruiken. En omdat ik meestal in schetsboeken werk, worden de boeken ook een soort chronologisch verhaal van mijn leven.”
Schetsen maakt alles interessant
“Ten derde – en dit is vrij belangrijk voor mij – is dat schetsen alles interessant maakt, zelfs als het onderwerp iets heel sufs of gewoons is. Het laat me mijn alledaagse leven en omgeving met nieuwe ogen zien. Vaak gebruik ik mijn urban sketches als basis voor aquarelschilderijen of om posters, magazines of andere grafische producten samen te stellen.”
Aan alle beginnende Urban sketchers geeft Nina het advies: “Pak een schetsblok, een pen of potlood en wat kleuren, ga eropuit en begin gewoon! En ga ermee door. Wat ik zelf één van de leukste dingen vind aan Urban sketching is de verbinding in de enorme wereldwijde gemeenschap aan urban sketchers en de gewoonte om samen te schetsen.” Op de vraag wat de grootste uitdaging is voor Nina bij Urban Sketching kan ze kort zijn: “Het weer.”
Te veel meenemen geeft alleen maar gedoe
Als ze op pad gaat voor Urban sketching, heeft Nina standaard fineliners, vulpennen en professionele aquarelverf van Winsor & Newton bij zich. Daarnaast wisselt ze diverse materialen af. “Het is leuk om de dingen wat op te schudden door iets compleet anders te gebruiken dan je gewend bent. Soms heb ik een tijdje een blauwe en rode balpen bij me, dan weer kleurpotloden of verschillende kleuren inkt. Ik probeer te vermijden om álles mee te nemen – het is gewoon een gedoe om te veel spullen te dragen en juist een uitdaging om jezelf een beetje te limiteren.”
Professional Watercolours voelen inmiddels heel vertrouwd
De Professional Watercolours van Winsor & Newton gebruikt Nina nu al zoveel jaar dat ze inmiddels heel vertrouwd aanvoelen. “Ik ken de kleuren, weet precies hoe ze met elkaar mengen en kan verfijning aanbrengen wanneer ik dat wil. Door de hoge kwaliteit kan ik erop vertrouwen dat de kleuren lang mooi blijven.”
“Ook de fineliners van Winsor & Newton vind ik prettig werken, hoewel ik deze nog niet zo lang gebruik. Vooral het feit dat ze richting de punt smaller worden is erg fijn, hierdoor kun je makkelijker zien wat je aan het doen bent. Een tip die ik kan geven is om ook eens een waaierpenseel te gebruiken, bijvoorbeeld om spetters of speelse oneffenheden toe te voegen.”
Mijn schetsboeken overleven mij wel, welke inkt ik ook gebruik
“Urban sketching gebeurt niet altijd netjes en mijn spullen vallen weleens op de grond, dus ze moeten wel tegen een stootje kunnen. Ook let ik enigszins op duurzaamheid. Ik vermijd kleuren die zware metalen bevatten en probeer niet teveel onnodige spullen te kopen. Verder maak ik me niet zoveel zorgen. Ik weet haast zeker dat mijn schetsboeken mij wel zullen overleven, welke inkt ik ook gebruik.”
Nina’s inspirators
“Er zijn zoveel kunstenaars die mij inspireren! Vaak ben ik een tijdje geïnteresseerd in een bepaald onderwerp – nu bijvoorbeeld textuur en penseelstreken – en dan kan iedereen voor mij een inspiratiebron zijn, van een beroemde oude meester tot een beginnende Urban sketcher.”
Recente reacties