Door Kitty van den Heuvel (met foto’s van Kitty, tenzij anders vermeld)

Afgelopen zaterdag was de National Sketch Day in de Bibliotheek Neude in Utrecht. En wat een prachtige dag was het!

Zaterdag 20 januari 2024. De dag begon vroeg, alle organisatoren zijn vroeg op pad en staan al voor het echt licht wordt voor de bibliotheek. Er staat al een rij mensen voor de deur… het zouden toch geen schetsers zijn? Het zijn ‘gelukkig’ mensen voor een ander event, want we moeten nog een hoop doen!

Binnen begint het geschuif met tafels, de nissen in de hal worden afgezet voordat de reguliere bezoekers van de bieb kunnen gaan zitten. De infostand wordt ingericht, de flyers en stickers uitgepakt. De doos met materialen van onze sponsor Gerstaecker wordt uitgepakt en de materialen neergezet voor iedereen die wat nieuws wil proberen en voor de inlopers (bezoekers van de bieb zonder schetsboek of materialen). De workshopleiders zijn er en beginnen aan de voorbereiding van hun ruimte. We zijn er klaar voor!

Onze info-stand is klaar om deelnemers te ontvangen; Julia Henze maakt een mooi welkomstbord (foto: Nuray aka Noeky)


De schetsers beginnen binnen te druppelen, iedereen een flyer en een sticker. De sticker kwam in plaats van de button, sorry verzamelaars! Wat veel mensen niet weten, is dat deze buttons door USK NL met de hand in elkaar worden gezet, en vanwege de hoge opkomst (370 schetsers hadden ingeschreven) zou dit een fulltime taak zijn geweest. Volgende keer weer een button!

Na het welkomstwoord van Roger, de voorzitter van Urban Sketchers Nederland en het welkomstwoord van Martine de Graaff, één van de medeorganisatoren gaat het van start. Iedereen die een workshop plaats heeft kunnen bemachtigen, zit vol spanning te wachten op het begin en de ‘open workshops’ lopen gelijk vol.


In nis 3 geeft Julia Henze een workshop over lettering in je schetsboek. Wie wil er soms niet een tekst schrijven bij je net gemaakte schets? En dan helemaal in prachtige letters.

Workshop van Julia Henze


In nis 4 geeft Koosje Koene een workshop over mensen tekenen. Brrrr… mensen in schetsen, dat is wel een heel eng onderwerp, en sommige schetsers beginnen er niet aan. Maar Koosje leert de groep hoe je met gemak mensen in je schetsen zet. Heel wat geleerd!

Workshop van Koosje Koene – links zien we het schetsboek van Gertie van der Weiden met twee ‘blindgetekende’ portretten (urban sketchers uit de regio Den Haag herkennen vast de geportretteerde dame rechts)


In het laboratorium van de bieb zijn 2 workshops aan de gang; een schetsboekje maken en werken met gouache. Hoe leuk is het dat ik mijn eigen zus Anja heb kunnen strikken voor het geven van een workshop boekbinden! Iedereen zit druk te plakken, vouwen en naaien en iedereen komt naar buiten met een prachtig zelfgemaakt boekje. Nu maar vullen met mooie schetsen!

Workshop van Anja van den Heuvel


Annet van Oord geeft een workshop over het werken met gouache, een materiaal dat ook wat ‘angst’ bij heel wat schetsers teweegbrengt. Maar wat een heerlijk materiaal om mee te werken en ik word vrolijk van de kleuren, gewoon doen!

Workshop van Annet van den Oord – met gouache en afscheurpaletten beschikbaar gesteld door Royal Talens


Wilma Termeer in actie tijdens haar ‘aanschuifworkshop’. Vijf uur met slechts een korte pauze: een prestatie!


Deze Sketch Day zijn er ook twee doorlopende ‘open’ workshops waar je gewoon kan aanschuiven. Wilma Termeer geeft een workshop over handlettering en Nicky Saliha van onze partner Faber-Castell geeft uitleg over de verschillende soorten grafietpotloden. Beide tafels zitten de hele dag vol, en iedereen heeft iets nieuws geleerd en gaat blij weer verder schetsen.

Nicky Saliha – ook zij was vijf uur lang in actie, namens Faber-Castell


De hele dag is het druk in de bieb, schetsers zitten in de hal, in de gangen, hangen over de balustrade om de hal van boven te tekenen, ze zitten in de ramen (of turen naar buiten), je vindt ze tussen de studerende bezoekers van de bieb en eigenlijk overal.

Overal tekenaars in de bibliotheek.


Een hoop bezoekers komen ook even vragen bij de infobalie wat er aan de hand is, en veel bezoekers zijn over te halen om even mee te tekenen. Er zijn kinderen die zich wagen aan de opdracht van Nijntje, anderen gaan heel stoer de tekening van de hal afmaken. En ouders die ook ‘ns proberen te tekenen. Iedereen heeft het naar z’n zin!

En dan is het opeens weer tijd, tijd om alle tekeningen bij elkaar te leggen. Eerst nog even in de rij voor de begeerde stempels en dan is het altijd een logistiek probleem hoe we zoveel tekeningen en mensen in beeld gaan brengen. De foto van bovenaf biedt de uitkomst.

De groepsfoto


Moe maar voldaan gaan de organisatoren naar huis en gezien de vele warme en leuke reacties geldt dit ook voor de aanwezige schetsers, de bezoekers, de bieb, de workshopleiders, onze sponsors en iedereen die betrokken was. Een geslaagde experiment; een indoor National Sketch Day met heel veel deelnemers!

Bedankje voor de vrijwilligers, beschikbaar gesteld door Winsor & Newton (foto: Roger Klaassen)

Tijd om een heleboel mensen te bedanken.
Allereerst de twee Utrechtse initiatiefnemers van de Sketch Day: Kitty van den Heuvel en Martine de Graaff! Annelies Darmstadt is onze penningmeester en betaalt niet alleen onze koffie, maar ze was ook mede-organisator van de Sketch Day.
We bedanken de Bibliotheek Neude voor het openstellen van jullie prachtige gebouw, het meedenken in de voorbereiding en al het sjouw- en opruimwerk op de Sketch Day zelf: Petra, Yop (beterschap), Eline, Dieneke, Alex, Dennis, Karin en alle medewerkers die we niet bij naam kennen.
Bedankt aan alle workshopinstructeurs: Koosje Koene, Annet van den Oord, Julia Henze en Anja van den Heuvel – en een heel diepe buiging maken we voor Wilma Termeer en Nicky Saliha, die maar liefst vijf uur lang de aanschuifworkshops verzorgden.
Bedankt ook Ruud Otten, voor hand-en spandiensten tijdens de Sketch Day.
We bedanken onze partners: Gerstaecker stelde tekenmaterialen beschikbaar voor alle bezoekers die de bieb bezochten en mee wilden doen, Faber-Castell verzorgde een marathon-workshop, Royal Talens stelde materialen beschikbaar voor de workshop van Annet en Winsor & Newton stelde weer mooie tekenmaterialen beschikbaar om onze vrijwilligers te bedanken.
Ten slotte bedank ik alle deelnemers aan de National Sketch Day – jullie energie en enthousiasme zijn een grote stimulans om nieuwe Sketch Days te organiseren!
Namens Team Utrecht & het bestuur van Urban Sketchers Nederland,
Roger Klaassen