20 april 2024 organiseert Urban Sketchers Nederland samen met Urban Sketchers Leiden een National Sketchday in het centrum van Leiden.

Tekening: Liesbeth van der Burgh


Lees ook ons bericht met wat extra nieuws rond deze Sketch day!

Leiden, stad van ontdekkingen

Leiden is niet alleen een prachtige en gezellige stad, maar ook een levend canvas vol verhalen die wachten om getekend te worden; een ware bron van inspiratie voor urban sketchers! Dwaal langs de grachten met hun schilderachtige bruggen. Slenter door de straten en ontdek de vele verstopte steegjes en hofjes. Bewandel het Singelpark, het langst aaneengesloten park van Nederland.

Tekening: Aaldert Rus


Kijk omhoog naar de mooie historische gevels en leg de unieke architectuur vast die de eeuwenoude geschiedenis van de stad weerspiegelt. Leiden heeft een schat aan onderwerpen voor creatieve verkenningen. Teken de oudste universiteit van Nederland of de botanische pracht van de Leidse Hortus. Beklim de Burcht en verwonder je over de diverse achtergevels en het fraaie uitzicht op de Hooglandse kerk. Vang de energie van de lokale bevolking op de gezellige terrassen of de levendige markt. Ontdek de magie van Leiden en geef je schetsboek een onvergetelijke Leidse touch!

Programma

 • 10.30 – inloop bij Grand Café De Burcht
 • 11.00 – Start van de dag
  Op een aantal plaatsen in Leiden zijn posten waar de hele dag vrijwilligers aanwezig zijn. Zij kunnen je tips geven over het tekenen en/of over de stad. Je hebt er in elk geval fijn gezelschap aan, je hoeft je niet alleen te voelen.
  Er zijn vier workshops, die aansluitend aan de opening beginnen:
  • Kijken in Zwart/Wit- door Ellen de Jong
  • Snelschetsen met Aquarelpotlood – door Nino van Vuuren
  • Snel(ler) schetsen – door Roger Klaassen
  • Reflecties tekenen, met slechts 1 potlood – door Nicky Saliha van Faber Castell: de workshop van Nicky zal drie keer worden gehouden.
 • 16.30 – Show & tell & groepsfoto

Workshops

Hieronder vind je beschrijvingen van de vier workshop die worden verzorgd in Leiden. Je kunt aan slechts één workshop deelnemen. Je moet hiervoor inschrijven, zie helemaal onderaan dit bericht waar en wanneer je dat kunt doen.

Kijken in zwart-wit

Ellen de Jong is een kunstenaar in hart en nieren. Sinds een aantal jaren is ze regelmatig aanwezig bij de urban sketchcrawls in haar mooie Leidse binnenstad, waarbij ze is gaan experimenteren met nieuwe materialen en onderwerpen.

Ellen is een realistisch tekenaar – naast portretten en lesgeven maakt autonoom tekenwerk deel uit van haar kunstpraktijk. Haar tekeningen maakt ze voornamelijk met houtskool en pastelkrijt, waarmee ze snel, direct en zonder zichtbare toets kan werken. Ellen tekent en (onder)zoekt de schoonheid in (kleding)details, lichtval, vormen en stofuitdrukkingen.
Voor meer informatie over het werk van Ellen, bezoek haar website: www.ellendejong.com.

Tekening: Ellen de Jong


“Als je een stadsgezicht bekijkt, kun je overvoerd raken door veel informatie: lijnen, vormen, kleuren, licht, donker, groot, klein, dichtbij, veraf… waar te beginnen? Door je te focussen op het licht en donker, kun je grip krijgen op een onderwerp. In de workshop doen we dat door de donkerste en de lichte partijen te zoeken en als eerste te tekenen. Daarna kun je subtieler te werk gaan door de tussenliggende grijswaarden te tekenen. Al deze licht- en schaduwtinten (‘toonwaarden’) maken een tekening krachtig en geven volume en diepte.”

Materialen – neem ze zelf mee:

 • wit tekenmateriaal, denk aan: witte poscastiften, witte (pastel)potloden, witte gouach, wit aquarel ..
 • zwart tekenmateriaal, denk aan: zwarte markers, stiften of (aquarel)verf, houtskool, pastelkrijt – of potloden
 • als je getint tekenpapier hebt graag meenemen. Je hoeft het niet aan te schaffen, tekenen op bruin karton werkt ook geweldig, Ellen zal een voorraadje meenemen.

Tekening: Ellen de Jong


Snelschetsen met Aquarelpotlood

Nino van Vuuren is een bekend gezicht bij Urban Sketchers Nederland. Zij gaf al eerder een workshop tijdens het schetsweekend in Den Bosch. Nino van Vuuren is al van jongs af aan creatief bezig en heeft zich op verschillende manieren uitgedrukt, onder andere in muziek, kunst, acteren, poëzie, naaien, koken en zelfs mozaïeken. Nadat ze zowel kunst als muziek op de middelbare school als vak had, besloot ze muziek te gaan studeren aan de universiteit, om een decennium later terug te keren naar het maken van kunst.

Tekeningen van Nino van Vuuren


Over de workshop: aquarelpotlood is een veelzijdig materiaal, waarmee je snel grote vlakken kunt vullen maar juist ook kleine details kunt toevoegen. Het is daarmee een fantastische techniek voor snel schetsen. Ideaal voor het gebruik tijdens een reis met familie of vrienden waar je maximaal 15 minuten hebt om een scène vast te leggen in je schetsboek. In deze workshop ga je door leuke oefeningen, trucjes en een stappenplan, de mogelijkheden van dit medium oprekken om aan het eind losser, en vooral sneller te kunnen schetsen.

Materialen lijst – neem zelf mee:

 • Penseel en potje water OF een waterpenseel
 • Keukenpapier
 • Puntenslijper
 • Schetsboek of losse vellen papier (moet tegen water kan, dus ideaal mixed media- of aquarelpapier)
 • Als je de aquarelpotloden hebt, neem ze mee. Winsor & Newton heeft sets beschikbaar gesteld voor de workshop.

Snel(ler) schetsen

Roger Klaassen is een enthousiaste urban sketchers en voorzitter van Stichting Urban Sketchers Nederland.

In zijn workshop gaat hij je leren om sneller te schetsen. Je hebt vaak maar beperkt tijd om te tekenen (zeker als je met andere mensen op pad bent), dus dan is het fijn als je snel een impressie kunt tekenen. Als je sneller kunt tekenen, zal de drempel om aan een schets te beginnen lager worden.

Tekening: Roger Klaassen


Het doel van de workshop is dus om snel te tekenen, niet om een mooie tekening te maken. Je zult echter merken dat snelle schetsen hun eigen schoonheid hebben vanwege de spontaniteit en de energie. Je innerlijke criticus zal geen tijd krijgen om de kop op te steken.

De workshop bestaat uit drie eenvoudige oefeningen, waarin we op drie verschillende manieren tekeningen gaan maken. De verschillende aanpakken kun je ook goed inzetten als je later in een wat rustiger tempo aan de slag gaat.

Voor de workshop heb je genoeg aan eenvoudige tekenmaterialen – neem zelf mee:

 • papier – schetsboek of losse vellen
 • iets om lijnen mee te tekenen: pen (vulpen, balpen, fineliner) of potlood
 • iets om vlakken te kunnen maken: aquarel, markers, ecolinestiften of krijt

De workshop duurt ongeveer een uur, dus je hebt een groot deel van de middag nog om met hetgeen je hebt geleerd aan de slag te gaan.

Noot: Roger gaf deze workshop eerder tijdens de Sketch Day in Eindhoven. Schrijf er dus niet voor in, als je hem destijds hebt gevolgd.

Reflecties tekenenen, met slechts 1 potlood

Voor Faber-Castell laat Nicky Saliha zien hoe je de reflecties in het water met het Albrecht Dürer aquarelpotlood kunt opbouwen. We gaan aan de slag met één kleur, namelijk Dark Indigo. We maken hiermee een monochrome urban sketch met focus op de reflectie van het water. (Bij slecht weer zullen we moeten omschakelen en gaan we aan de slag met de lucht).

Nicky Saliha


Er zullen verschillende tips en tricks voorbij komen hoe je met het Albrecht Dürer aquarelpotlood kunt werken en we gaan ervaren hoe mooi de combinatie kan zijn met en zonder water.

Neem vooral je schetsboek mee zodat je meteen kunt zien hoe dit hierin zou werken. Faber Castell stelt de aquarelpotloden beschikbaar.

Nicky geeft deze workshop drie keer: de eerste aansluitend aan de opening (ze loopt dan met de deelnemers vanaf De Burcht naar de workshoplocatie), daarna om 13.15 en om 14.45 uur. Maak je keuze bij inschrijving.

Tekening: Nicky Saliha


Bereikbaarheid

Vanaf station Leiden Centraal loop je in ongeveer 15-20 minuten naar Grand Café De Burcht.

Je kunt op Leiden Centraal ook een van de volgende bussen pakken en uitstappen op de Breestraat, vandaar is het 4 minuten lopen naar de Burcht:

 • 169 – Alphen aan de Rijn
 • 4 – De Vink
 • 6 – Leiderdorp
 • 2 – Leiderdorp
 • 187 – Boskoop
 • 182 – Alphen aan de Rijn

Kom je met de auto? Dan is parkeren op Haagwegterrein handig. Een pendelbusje brengt en haalt je dan gratis waar je moet zijn – kijk ook op https://parkingleiden.com/nl/. Op loopafstand van de Burcht vind je parkeergarages Levendaal, Hoogvliet, Hooigracht en iets verder (ca 1 km) Beestenmarkt en Morsweg.

Tekening: Jaap van der Meij


Inschrijven

Zoals gebruikelijk moet je ook voor deze National Sketch Day inschrijven via Eventbrite, volg deze link. Inschrijving start 18 maart om 19.00 uur. Je kunt dan ook inschrijven voor een van de workshops.

Tekening: Marlon Doomen