door Roger Klaassen

De derde Nationale Sketchcrawl was een succes: 70 deelnemers tekenden de mooiste plekjes van Haarlem. De stralende zon kwam helaas kracht tekort om de koude wind de baas te zijn.

Eén van de leukste dingen van sketchcrawls is het vergelijken van elkaars werk: de persoonlijke toets, stijl en techniek maken iedere schets uniek. Dit is het best te zien als verschillende tekenaars hetzelfde onderwerp kiezen voor hun schets.

Een populair onderwerp in Haarlem was de Gravestenenbrug, een ophaalbrug over het Spaarne. Ik verzamelde een aantal van jullie schetsen – het zijn er heel veel, een volgende keer zal ik misschien selectiever moeten zijn. Ik houd de bijschriften kort, anders wordt het wel een heeeel lang stuk.


We beginnen voorzichtig, met een halve brug. Ingrid Terpstra tekende haar schetsen in een leporello, een lekker soort zigzag-boekje. Eenvoudige en heldere tekeningen zijn haar handelsmerk.


We gaan verder met… anderhalve brug, getekend door Marjolein van Braam. Ook al zo eenvoudig en doeltreffend. Het witte standbeeld op de schets links is een blikvanger vlak naast (of voor of achter, zo u wilt) de brug.


Linda von Bridgen: what’s in a name? Ze maakte hem helemaal waar met deze schets. Drie-vier kleuren: waarom meer kleuren gebruiken als het zo effectief kan?


Minder eenvoudig, maar juist flink doorwerkt is deze schets van Marike Stokker. Ze gebruikt verschillende materialen op en over elkaar – het stickertje en haar eigen stempeltje maken het af.


Marleen Dambrink maakte deze kleurrijke schets van de Gravestenenbrug en de prachtige huizen erachter. Marleen tekent zich als een dolle door het ene na het andere schetsboekje heen, zo konden we zien, en die oefening baart kunst.


Jeffrey de Bruin zat lekker dicht bij Marleen, afgaande op deze schets. Het zonlicht spat van de knalrode daken af.


Nog een tekenaar die op min of meer dezelfde plek zat: Erin Taylor. Heldere zwartwit lijnen geven een mooi beeld van de brug en de rij gevels daarachter (Thuis kleurde ze de tekening in met aquarelverf. Zoek maar op op Facebook).


En nog een schets van een internationale deelnemer, Gwen Glotin. Gwen legde niet alleen de brug vast in trefzekere lijnen, maar ook van een aantal schetsvrienden. Door juist een aantal van de huizen achter de brug wit te houden, blijft de aandacht geconcentreerd op de brug. Bien fait!


Beheersing en precisie, die woorden komen bij mij op bij deze prachtige potloodtekening van Jeroen Coert.


De centrumzijde van de brug hebben we nu gehad, we gaan de brug op in deze tekening van Andie Wieringa. De bruine en grijze tinten geven deze schets iets nostalgisch.


Uit het hoge noorden komt onze éminence grise, Sjoukje Ganzevoort. Haar doel is elke dag een tekening te maken, en daar bovenop komt dan nog de tekeningen die ze moet maken als huiswerk van haar tekencursus. Ik vermoedde dat zij al tekende voor de Tweede Wereldoorlog, maar dat ontkende ze stellig… heel veel korter zal het toch niet zijn. Ergens in Groningen moet er een flinke bibliotheek met volgetekende schetsboekjes staan.


Linda Toolsema aan het werk: ze maakte een prachtige tekening van de brug en de Haarlemse skyline. Op deze foto (van Wiltfried Pathuis) zien we iets van haar techniek: de pentekening wordt van grijstinten voorzien door met penseel inkt op te nemen vanaf de punt van de vulpen. Deze tekening zette René Fijten en mij op het spoor van deze toplocatie.


René Fijten is een veteraan op het gebied van Urban Sketching, hij was al in de weer met zijn schetsboekje lang voordat Urban Sketching Urban Sketching heette. Hij beperkt zijn lijnen tot een minimum en dan maakt hij de schets schilderend af met heldere, felle kleuren. De grijze inkt en de aquarelverf vormen een prachtig geheel.


Deze schets is van mijzelf, vanuit diezelfde hoek getekend. In tegenstelling tot René ben ik een echte lijntrekker. Met kleur ben ik dan weer wat eenvoudiger en zo bleek dat we toch ongeveer gelijk klaar waren om ons op te warmen in het café.


Een toegift! Anne-Rose Oosterbaan organiseerde een groot deel van de sketchcrawl in Haarlem: ze zocht de mooiste plekjes voor ons uit, maakte de plattegrond, tekende het logo, maakte uitgebreid reclame op internet en op de lokale omroep, stond zondagochtend broodjes te bakken en eieren te koken voor het USK bestuur, maar kwam zelf nauwelijks aan tekenen toe tijdens de sketchcrawl. Maar ze kan het wel hoor, en dat zien we op deze tekening van de inmiddels vertrouwde brug (grotendeels verdwenen onder haar arm…). Ze maakte hem op de dag voor ‘Hartje Haarlem’, bij een laatste verkenning van het terrein. Bedankt voor de organisatie!