door Roger Klaassen

Het verschijnsel ‘schetsvriend(in)’ zal iedereen die schetsdagen van Urban Sketchers bezoekt wel herkennen.

John Henniger was zo’n schetsvriend. Ik ontmoette hem tijdens de Open Dak Dagen in Rotterdam een paar jaar geleden, en daarna kwam ik hem tegen op verschillende schetsbijeenkomsten rond Rotterdam en Den Haag. Hij liet ons ook een onverwachte kant van zijn woonplaats Zoetermeer zien tijdens een schetsbijeenkomst in augustus 2016, waar we door John en zijn vrouw Vera gastvrij werden ontvangen.

Zijn lievelingsonderwerpen waren treinen en trams. Hij maakte veel schetsen in werkplaatsen, spoorwegmusea en rond spoorbanen en stations. Maar hij tekende alles wat los en vast zat: bomen, dieren, met name vogels, portretten, huizen, vuilnisbakken… Hij maakte snelle, vlotte schetsen met een feilloos gevoel voor perspectief en kaarsrechte lijnen – zijn werk als ontwerper in stand- en tentoonstellingsbouw liet zijn sporen na. Op basis van deze schetsen maakte hij ook schilderijen en prachtig gedetailleerde pentekeningen, waarmee hij regelmatig exposeerde.

Tijdens bijeenkomsten van Urban Sketchers leerden we John kennen als een vriendelijke, bescheiden en hulpvaardige man. Hij was altijd geïnteresseerd in materialen en werkwijzen van andere schetsers. Ik herinner me met name gesprekken over kleur (Johns schetsen waren grotendeels zwart-wit) en over hoe lastig de combinatie van stadsgezicht en mensen is.

Kort nadat zijn vrouw Vera het afgelopen voorjaar onverwacht overleed, werd John zelf ernstig ziek. Hij bleef tekenen en schilderen, zelfs nog in het hospice. Op 9 december overleed hij.

We wensen de nabestaanden veel sterkte.