door Roger Klaassen

Veel Urban Sketchers kennen we alleen van de tekeningen die ze delen op Facebook of van korte ontmoetingen tijdens schetsdagen. In een serie interviews willen we uitgebreider kennismaken met een aantal van hen. We proberen elke maand een interview te plaatsen op dit blog. Jeffrey de Bruin bijt het spits af!

Jeffrey is 39 jaar en woont in Rotterdam. Hij tekent al zijn hele leven, en daarom koos hij voor een opleiding Grafisch Vormgeven, maar switchte al snel naar een opleiding Multimedia. Hij ging werken bij een bedrijf dat onder andere games en websites maakt. Na een uitstapje in de toeristische branche werkt hij nu al weer een aantal jaren als website-ontwerper.

De liefde voor het tekenen is altijd gebleven, en sinds een jaar volgt hij de avondopleiding Tekenkunst aan de kunstacademie in Antwerpen.

Hoe ben je begonnen met Urban Sketching?

‘Na een aantal jaren websites ontwikkelen, voelde ik een drang om weer iets creatiefs te gaan doen naast mijn werk. Al gauw vond ik iets over Urban Sketching op YouTube (Parkablogs!). In juni 2016 ben ik voor het eerst naar een sketchcrawl gegaan in Den Haag, bij het Binnenhof.’

Mijn favoriete schets 1: Tokyo Skytree – Ik verbleef in Sumida, een gemoedelijke wijk in Tokyo met vooral laagbouw, behalve de hele hoge Skytree tower. Al voordat ik naar Tokyo ging wist ik dat ik een tekening wilde maken van de Skytree tussen de laagbouw woningen met de zo typische elektrische snoeren overal. Op een mooie dag liep ik zigzaggend richting de Skytree, totdat ik een mooie plek en compositie vond. Ik zat daar rustig te tekenen, toen een mevrouw me zag en zonder te twijfelen haar boodschappentas met lunch en drinken gaf. Ik voelde me welkom, op m’n gemak en hoefde me ook geen zorgen te maken over m’n grote eetlust de komende uren… Wat resulteerde in een ervaring en tekening waar ik blij mee ben.

USK Rotterdam

‘Ik was al een paar keer alleen gaan tekenen in Rotterdam en vond het jammer dat de Urban Sketchers-groep daar toen niet zo actief was. In Den Haag ontmoette ik Miryam van Es, ook uit Rotterdam, en zij wilde ook meer doen. We hebben de toenmalige beheerders van USk Rotterdam benaderd of we niet een sketchcrawl mochten organiseren. Toevallig waren zij net op zoek naar iemand om het stokje over te nemen. In juli 2016 organiseerden we samen onze eerste sketchcrawl.’

Inmiddels is de Rotterdamse USk-groep een heel actieve groep: ‘Miryam en ik wilden USk Rotterdam levendiger maken en we begonnen met het actiever op Facebook posten (in het begin vooral onze eigen tekeningen) en het werken met een jaarplanning. Dit bleek te werken en sinds 2017 hebben we een veel grotere actieve groep Sketchers in Rotterdam.’

Mijn favoriete schets 2: StationsHuiskamer – Begin 2017 hadden we een sketchcrawl in het Centraal Station van Rotterdam georganiseerd. Tijdens deze sketchcrawl maakte ik niet m’n beste werk, vond ik zelf. Op het eind dacht ik nog even snel een schets te maken van de bar met een paar mensen ervoor. Ik dacht dat als ik in het midden van mijn schetsboek begon en van daaruit naar buiten werkte, ik altijd kon stoppen, want de sketchcrawl liep al op zijn eind. Uiteindelijk heb ik hem thuis ingekleurd. Bij de StationsHuiskamer vonden ze hem zo leuk, dat ze hem wilden kopen. Toen vroeg ik of ze niet meer tekeningen wilden en of we er een kleine expositie van konden maken. Goed idee, en mijn eerste expositie was een feit.

Materialen

‘Ik gebruik vulpennen, fineliners en waterverf. De laatste tijd teken ik ook weer vaker met potlood, maar dan wel de donkerste potloden die ik kan vinden (o.a. Mitsubishi en Cretacolor Nero). Ik hou van het contrast en de illustratieve tekenstijl van donkere (inkt) lijnen, maar vind potloden toch fijner tekenen.’

‘Waterverf is handig voor onderweg. En ik hou van de kleurverlopen en de ‘happy accidents’ van dit medium. Je kunt er al best snel mee aan de slag (zeker met die waterbrushes), maar kunt er ook nog heel ver in gaan. Er valt nog zoveel te leren en te ontdekken! Het lijkt me ook leuk om straks nog wat meer te experimenteren met mixed media.’

Mijn favoriete schets 3: Locomotief Katwijk – John Henniger had een sketchcrawl bij het stoomtreinmuseum in Katwijk georganiseerd. Hij kwam hier graag tekenen en had er ook al geëxposeerd. We hebben toen naast elkaar deze trein zitten tekenen. Hij vertelde me dat hij last had van zijn ogen en dat het tekenen hem veel energie kostte. Hij was zenuwachtig voor het onderzoek wat kort daarop zou volgen. Ik zag het aan zijn tekening en later ook aan z’n manier van lopen toen hij me nog een rondleiding gaf. Het werd me duidelijk dat hij daar iedereen goed kende en een gewaardeerde gast was. Een memorabele tekening dus. (Redactie: John Henniger overleed eind 2017)

Urban Sketching in de praktijk

Tekenen op locatie schrikt sommige mensen wat af. Jeffrey heeft uitsluitend leuke ervaringen opgedaan met het tekenen op locatie: ‘Eerst vond ik het nog een beetje eng om zo publiekelijk te gaan zitten tekenen. Maar ik heb nog geen nare ervaring gehad! Soms zijn mensen nieuwsgierig en geïnteresseerd in wat je nu eigenlijk aan het doen bent, maar iedereen is positief en vriendelijk. Sterker nog: ik heb gemerkt dat wanneer je iemand tekent en dit laat zien, mensen vaak moeten lachen en je soms zelfs bedanken. Mensen worden opener en er ontstaan gesprekken. Ook een belangrijk onderdeel van het Urban Sketchen vind ik.’

‘Net zo belangrijk is het samen tekenen en het delen van je resultaten (zowel ter plekke als online).’

En als het echt moet, dan weet Jeffrey toch nog iets vervelends te noemen: ‘Wat ik niet leuk vind, is buiten tekenen in de kou. Maar ’s winters gaan we vaak naar musea en zitten we lekkker warm binnen…’

Wat teken je graag? ‘Ik heb gemerkt dat ik het leuk vind om machines op een organische en humorvolle manier te tekenen. Machines zoals stoommachines, kranen, auto’s, vliegtuigen en schepen. Ik vind het leuk om hier karakter in te leggen en ze menselijke of beestachtige trekjes te geven.’

Waar teken je graag? ‘Ik teken graag bij het Maritiem Museum (voorheen Havenmuseum) in Rotterdam. Bij de oude binnenhavens van Rotterdam, zoals de Leuvehaven, Wijnhaven en Oude Haven kun je allerlei mooie museumstukken vinden in en rond het water. Bij de Kop van Zuid, Katendrecht en Maashaven heb je ook een mooie combinatie van hoogbouw, pakhuizen en schepen. Antwerpen is ook een tekengenieke stad. En het Wereldmuseum is ook een aanrader, zeker de huidige tentoonstelling Powermasks (die tentoonstelling loopt nog tot 18 maart).’

Mijn favoriete schets 4: Lichtschip Vessel 11 – Ik wilde al heel lang dit rode vuurtorenschip tekenen, en op een mooie zomerse dag was het eindelijk zo ver. Toen ik er aankwam was er een leuk festival bezig, met muziek, straattheater en een zwemwedstrijd, een fijne sfeer kortom. Ik denk dat je dit terugziet in de tekening. De eigenares van het schip zag de tekening op Instagram en vond dat deze precies het karakter van haar restaurant weerspiegelde. Ze wilde er meteen een aantal bestellen, omdat ze er ook één mee wilde geven aan haar kok die ging vertrekken. Ik werd hartelijk ontvangen en de kok was er ook heel blij mee. Dit soort waardering doet me toch ook wel wat.

We bedanken Jeffrey voor zijn enthousiaste deelname aan het interview. Wil je meer van Jeffrey’s werk zien: volg hem dan op instagram.

De volgende keer maken we kennis met Sjoukje Ganzevoort uit Groningen.