door Linda Toolsema

In dit tweede deel van onze serie interviews met urban sketchers maken we kennis met Sjoukje Ganzevoort.

Sjoukje Ganzevoort (70) woont in Groningen. Ze heeft twee kinderen en twee kleinkinderen waar ze erg blij mee is. In 1983 begon Sjoukje met de deeltijd Mavo-opleiding. Daar volgde ze onder meer het vak Tekenen, dat ze ook op Havoniveau heeft gehaald. In 1989 kon ze naar de Academie Minerva in Groningen, maar door de cursus ‘Vrouw en Werk’ begreep ze dat ze liever met mensen wilde werken. Sjoukje koos voor de opleiding Arbeidstherapeut, en kreeg in het derde jaar een vaste baan als Activiteitenbegeleidster in een Zorgcentrum. Daar werkte ze tot het niet meer ging, omdat er steeds meer verzorgende taken bij kwamen.

Mijn favoriete schets 1: Molen Noordhorn – Deze tekening is gemaakt in Noordhorn, tijdens het evenement Slag bij Noordhorn waar o.a. de veldslag van 1581 werd nagespeeld. Ik zat hier bij de molen te tekenen tussen heel veel mensen, heerlijk in de zon.

Sindsdien is Sjoukje actief met vrijwilligerswerk en creatieve opleidingen. Ze begon met vrijwilligerswerk in het plaatselijke Buurtcentrum en gaf daar o.a. aquarelleren. In 2013 ging ze naar de tweejarige Avondschool (staat gelijk aan het 1e jaar van de Vakopleiding) van de Klassieke Academie in Groningen. Daarna ging ze door met Etsen op de Academie en koos ze drie vakken bij Noorder Ateliers. Dat laatste beviel erg goed, omdat er drie dagdelen aan dezelfde tekening werd gewerkt. Tegenwoordig tekent Sjoukje veel en geeft ze een cursus tekenen in het Buurtcentrum. Sinds vorig jaar exposeert ze bovendien weer, bijvoorbeeld in instellingen. Daarnaast heeft Sjoukje ook nog tijd om mee te doen met een groep Bewegen op Muziek – daar geniet ze van, omdat ze heel veel van muziek houdt.

Mijn favoriete schets 2: Noorderplantsoen Groningen

In 2014 begon Sjoukje met urban sketching. ‘Op 18 oktober 2014 was ik bij de allereerste sketchcrawl van Urban Sketchers Groningen. Het was de verjaardag van mijn oudste dochter en ze zei, Mam zullen we daar heen? En ik dacht, ja dat lijkt me leuk. Zij was op het laatste moment verhinderd, maar ik ging wel en ik heb er nog steeds geen spijt van!’

Mijn favoriete schets 3: Stroobos – Een gezamenlijke sketchcrawl van USk Groningen en USk Friesland bij Festival ‘Voorbij de grens’ op het landgoed De 4 Elementen in Stroobos (op de grens van Groningen en Friesland).

Sjoukje tekent vooral graag met potloden van verschillende hardheden, en heel soms met kleurpotloden. In haar potloodtekeningen gebruikt ze soms een doezelaar omdat ze daar heel licht mee kan werken. Het gumpennetje vindt ze een fantastische uitvinding voor het fijne werk.

Mijn favoriete schets 4: Piratenboot Zomerwelvaart Groningen – Deze boot trok Sjoukjes aandacht bij het maritiem festival Zomerwelvaart in Groningen.

Sketchcrawls vindt Sjoukje elke keer weer een heerlijke ervaring. Het is leuk om met andere mensen samen te tekenen, en als mensen even komen kijken wat je aan het doen bent. Meestal zijn de opmerkingen heel positief.

Mijn favoriete schets 5: Maastricht – Maastricht, tijdens de sketchcrawl van USk Nederland afgelopen december. Dit was de eerste keer dat Sjoukje een verhaaltje schreef bij haar tekening.

Het favoriete onderwerp om te tekenen zijn oude gebouwen, in Groningen maar ook in andere steden. ‘Mijn tip zou zijn: loop door Groningen en kijk naar boven! Mijn tekenleraar zei dat vroeger. Daar zie je de mooiste dingen.’ Daarnaast houdt Sjoukje ook van portretten tekenen: ‘Ik vind het heel fijn als je net het belangrijkste van diegene op papier krijgt.’

Mijn favoriete schets 6: Fakkeloptocht Groningen – In het rijtje favoriete schetsen mag deze zeker niet ontbreken: de fakkeloptocht tegen de aardbevingen door de gaswinning in Groningen op 19 januari jl.

Bedankt voor dit interview, Sjoukje! De volgende keer is de beurt aan Gerard Beekman.