door Roger Klaassen

Zaterdag 7 april was de eerste Sketch Day van dit jaar van Urban Sketchers Nederland. We waren te gast bij Urban Sketchers Den Haag. 70 deelnemers, 3 workshops en 30 dineerders: de ingrediënten voor een gezellige en productieve dag.

Het weer

Na het koude voorjaar dat we hebben gehad, waren we wel toe aan wat zon. We hadden geen handschoenen of met wodka gevulde waterbrushes meer nodig: het was de eerste warme dag van het jaar! Op de tekeningen van Marike Stokker (hierboven) en Julia Henze (hieronder) voel je de zon!

De workshops

Er waren drie workshops, die alle drie volgeboekt waren.

‘Licht en schaduw’ was het onderwerp van Julia Henze’s workshop. Nou, licht en schaduw was volop aanwezig in Den Haag. Ingrid Terpstra volgde de workshop en maakte daarna deze prachtige zwart-wit tekening, waar licht en schaduw in hun extreemste vorm zijn weergegeven: puur zwart of puur wit.

Eva van Alphen gaf een workshop ‘Mensen tekenen’. Ook mensen waren er volop op het Plein – op zijn minst de deelnemers zelf. Het was tekenen en getekend worden, zoals te zien is op deze schets van Tineke Brouwers.

Bianca Berndsen verzorgde de workshop ‘Who’s afraid of the sketchbook?’ Op de foto zie je haar aan de slag met haar deelnemers – het had effect: ik heb geen bange tekenaars meer gezien.

Het Plein

We verzamelden bij Café-Restaurant Luden aan het Plein in Den Haag, en het Plein was voor veel tekenaars hun plek voor de hele dag. Het contrast tussen de lage, klassieke bebouwing rond het Plein en de daar bovenuit stekende hoogbouw van ministeries en het stadhuis was het onderwerp van veel tekeningen.

Op de tekening van Gwen Glotin zie je dat we niet alleen geluk hadden met het weer, maar ook met de bomen, die nog kaal waren. Anders hadden we een stuk minder gezien op haar schets.

Bij Peter Flohr zien we een expressieve schets van de skyline aan het Plein.

Het Binnenhof

Wie Den Haag zegt, zegt Binnenhof, zegt Ridderzaal.

Op de tekening van Yvette Stephan zien we de Ridderzaal met de fontein ervoor en een hoekje van het gebouwencomplex. Toevallig ging er ook net een ooievaar op het dak zitten, niet voor niets het symbool van Den Haag.

Petra POBSB (ze heeft zoveel achternamen dat ze het zelf afkort) was, zo ver ik weet, de enige die gebruik maakte van moderne digitale techniek. Op de i-pad maakte zij deze tekening van de Ridderzaal.

De Hofvijver

Het Binnenhof heeft ook een buitenkant, en een van de mooiste uitzichten daarop heb je vanaf de Hofvijver.

Dit is René Fijten’s tweede poging om het bekende torentje van de minister-president op papier te krijgen. De eerste poging eindigde met een omgevallen inktpot en was niet meer te herstellen. Ja, ook dat is urban sketching! Maar René is zeker niet afraid of the sketchbook, sloeg een pagina om en begon opnieuw. De aanhouder wint, ook in dit geval.

Ameya Kamat en Marleen Dambrink (een van de organisatoren van de dag) tekenden hetzelfde zicht op de Hofvijver. Vergelijk hun tekeningen en je ziet waarom het zo leuk is om aan schetsdagen mee te doen: we zien en tekenen hetzelfde maar het resultaat is totaal verschillend.

We lopen het hoekje om en ontmoeten dan Zoe Lewis en Erin Taylor (ook een van de organisatoren) die beiden de gebouwen aan de Hofvijver tekenden. Voor Erin was het de eerste tekening in een splinternieuw, extreem smal schetsboek – alsof het gemaakt is voor dit panorama.

Willem van Oranje

De Vader des Vaderlands had niet te klagen over een gebrek aan belangstelling. Er zullen niet veel dagen zijn waarop hij vaker is vastgelegd op papier dan afgelopen zaterdag. Een collage met tekeningen van mijzelf, Gerard Touw, Gertjan Velthuizen, Gwen Glotin, Halewijn Geerts, Ivy Au-Yeung Pui, Karin Grevel Verroen, Kitty van den Heuvel, Peter Flohr, Petra POBSB, Richard Venema en Gertie van der Weiden.

De foto

De gebruikelijke groepsfoto. Alle deelnemers bedankt, workshopinstructeurs Julia, Eva en Bianca bedankt, organisatoren Marleen en Erin bedankt… en waarom ook niet, ook een klein bedankje voor mezelf.

Houd de Sketch Days van Urban Sketchers Nederland in de gaten: 2-3 juni – Amsterdam, 1 of 2 september: Rotterdam en december: Groningen. En tussendoor kun je terecht bij veel lokale groepen.