door Roger Klaassen

Pas geleden opende café-restaurant DeDakkas in Haarlem haar deuren: een flinke kas (met daarin het café-restaurant) met een terras bovenop een parkeergarage. De Haarlem Urban Sketchers waren er als de kippen bij om er een tekenmiddag te organiseren.


Op de tekeningen van Gertie van der Weiden is duidelijk te zien wat DeDakkas is: een gezellig terras met een prachtig uitzicht over de stad. Het panorama wordt gedomineerd door de Grote of Sint Bavokerk.


Die reusachtige kerk is prachtig in beeld gebracht door Jekatarina Nesterova. In haar grote schetsboek maakt ze flinke aquarellen.


Antonio Pliz kwam pas naar Haarlem nadat hij al aan een sketchcrawl in Amsterdam had meegedaan. Petje af! Heel snel maakte ook hij een schets met de kerk.


Marjolein van Braam Morris deed een bekentenis: ze vindt het tekenen van huisjes en urban landschappen helemaal niet leuk! Ze tekent liever een verhaal: bijvoorbeeld de zich opstapelende afwas op het terras – het was zo druk dat de keuken alle zeilen bij moest zetten om de bestellingen bij te kunnen houden.


De drukte op het terras van De Dakkas is ook goed te zien en te voelen op deze kleurrijke schets van Miranda Nell.

 


Natuurlijk tekende ik ook de Grote of Sint Bavokerk – daar was geen ontsnappen aan. Maar dit is mijn schets van het uitzicht in een andere richting – om te laten zien dat er meer is in Haarlem.


En tot slot nog een schets van Gertie van der Weiden, met het uitzicht naar weer een andere kant… met ook een Sint Bavokerk (de Nieuwe Sint Bavo).

Anne Rose, bedankt voor de organisatie! DeDakkas, bedankt voor de ontvangst!