Christien in actie tijdens het Urban Sketchers Symposium in Manchester. Foto: met dank aan Marc van Liefferinge

door Roger Klaassen

Toen we Christien van Driel benaderden om mee te doen aan onze interviewserie, reageerde ze meteen enthousiast: ‘Natuurlijk: alles voor de kunst!’

Christien is 66 jaar en woont nu ruim een jaar in Middelburg. Daarvoor woonden zij en haar man in België, waar Christien als business developer werkte bij een e-business integrator (ga dat maar eens googelen). Nu is ze met pensioen en heeft ze alle tijd om te tekenen en te schilderen. En: ze wil Middelburg meer laten meespelen in USK Nederland!

Berlijn – Brandenburger Tor: Berlijn is een heerlijke stad en het had niet veel gescheeld of we hadden daar gewoond.

Elke week gaat ze terug naar België naar Academie Noord. Daar voltooide ze de opleiding Tekenen en nu zit ze in het vierde jaar van de opleiding Schilderen: ‘Als ik het goed heb uitgerekend, ben ik 70 als ik klaar ben met de schilderopleiding. Maar ik had een klasgenote van dik in de tachtig!’

Christien en Urban Sketching

‘Een aantal jaren geleden kwam ik per toeval op de website van Urban Sketchers en dat was een openbaring. Ik ben dat gaan volgen en via Google kwam ik er achter dat in België een groep actief was onder de bezielende leiding van Corinne Raes (klik hier voor hun Facebookpagina). Ik ben toen naar een van hun sketchcrawls gegaan en was vertrokken.’

Wales: dit soort thumbnails zijn een oplossing om snel een complexe omgeving weer te geven in 15 minuten.

‘Wat mij aantrekt in USK is het tekenen in de groep, op locatie, snel en… fouten maken is geen punt. Op de academie ligt dat toch anders. Wat mij echt verbaast is dat zij ook geen aandacht besteden aan deze manier van tekenen en ook niet aan urban sketching, terwijl er vanuit de studenten wel belangstelling is.’

Materialen

Wat tekenmaterialen betreft is Christien niet eenkennig: ‘Ik gebruik van alles: inkt, potlood, aquarelverf en aquarelpotlood, inktense pans (inkt die net als met aquarelverf in napjes verkocht en gebruikt wordt, maar na drogen permanent is), kleurpotlood en soms gouache.’

De (watervaste) inkten van Noodler, De Atramentis en Super5 gebruikt Christien in vulpennen. Geen enkele van de inkten heeft ooit tot verstoppingen geleid. ‘Ik heb uiteraard de Lamy Safari in alle pendiktes, maar de Kaweco Sport vind ik ook een heerlijk pennetje – en ik zeg pennetje omdat deze klein is. Met de dop erop ligt de Kaweco prima in de hand. De Kaweco is niet duur en heeft een heel goede nib, in diverse maten. Ik heb er ook de converter bij om de pen te vullen – geen standaard converter want deze pen is daarvoor te klein. Neem niet de squeeze converter, die werkt niet goed.’

Stoffencircus Turnhout: veel kleuren, stofbalen, veel mensen, snel tekenen… heerlijk om te doen.

‘Thuis teken ik ook met een Sailor vulpen, een rietpen en soms ook met takjes. Maar niet op locatie.’

Wat aquarelverf betreft zijn er geen slechte merken, vindt Christien, maar de heel goedkope merken zou ze niet aanbevelen. ‘Goed van prijs/kwaliteit vind ik ‘White nights of St. Petersburg’, en niet alleen vanwege de poëtische naam! En verder natuurlijk de bekende aquarelverven van Schmincke, Winsor & Newton of Daniël Smith.’

St. Janskathedraal in Den Bosch: de combinatie van kerkinterieur en de typische houdingen van de toeristen vond ik interessant.

Ook op het gebied van schetsboeken heeft Christien tips: ‘De schetsboeken van Seawhite of Brighton zijn goed: goed papier, niet te wit, verdraagt ook goed aquarel. De mixed media van Seawhite vind ik ook goed. Bij deze schetsboeken heb je veel keuze in formaten. De aquarel schetsboeken van het Gerstaecker-huismerk: ook goed. En dan vind ik de schetsboeken Cachet van Daler & Rowney uitstekend. Dit zijn spiraalboeken, maar dat kan soms ook wel handig zijn.’

Ik denk dat Christien een flinke tas nodig heeft als zij gaat shoppen!

Ervaringen

We moeten de eerste urban sketcher met echt nare ervaringen (erger dan kou of regen is het nog niet geworden) tijdens het tekenen nog tegenkomen. Ook Christien heeft uitsluitend positieve ervaringen meegemaakt.

‘Laatst kwam er een jongen van een jaar of twaalf bij mij kijken. Hij vertelde dat hij ook tekende, al vanaf zijn zesde jaar, samen met zijn opa. Hij liet zijn tekeningen zien op zijn mobieltje. Ik wist niet wat ik zag: zo goed! Het was die dag snikheet en heel vroeg in de ochtend had hij al getekend, een echte USK’er.’ Een tip voor alle opa’s en oma’s onder ons, lijkt mij!

Favoriete onderwerpen en tips

‘Bij tekenen gaat mijn voorkeur nog altijd uit naar mensen. Alhoewel, ik doe nu ook graag de huizen, monumenten en de bruggetjes in Middelburg, maar ik heb toch wel veel moeite met perspectief. Veel oefenen maar!’

Kuiperspoort Middelburg: dit is een mooi en stil straatje. Je waant je in 1700, zoveel historie voel je hier. Perspectief, schaduw en licht zijn interessant. Middelburg, nog geen dag spijt van.

De tip voor een mooie tekenlocatie ligt voor de hand: ‘Kom naar Middelburg! Je kijkt er je ogen uit, je kunt er eindeloos tekenen! En als je komt naar Middelburg, geef een seintje en ik kom meetekenen!’

Hartelijk dank voor je medewerking aan dit interview, Christien! We weten nog niet zeker met welke urban sketcher we in ons volgende interview gaan kennismaken – je ziet het vanzelf!