door Richard Venema & Roger Klaassen

Kitty van den Heuvel en Richard Venema zijn de drijvende krachten achter de Utrecht Urban Sketchers. Vorig jaar werd het idee geboren voor een ‘Beeldenstorm’: een schetstocht door de stad om vijf beelden te tekenen, 30 minuten tekentijd per beeld. Zondag 19 augustus was het eindelijk zo ver. Zo’n 25 deelnemers uit alle windstreken verzamelden zich om 11.00 uur in het centrum van Utrecht.

De Beeldenstorm begon op het Janskerkhof met het beeld van F.C. Donders, een belangrijke figuur uit de geneeskunde. Zijn geleerde wijsheid straalt af van deze schets van Gemma de Rooij.

Op het Domplein poseert Graaf Jan van Nassau al sinds 1883 voor tekenaars. De graaf was initiatiefnemer van de Unie van Utrecht, dus hij is hier wel op zijn plaats. Minny Timmer maakte een kleurrijke schets van het bronzen beeld. Ik weet niet of de Graaf een ijdele figuur was, maar dit zou hem vast plezier hebben gedaan. Even was er bij de organisatoren twijfel of het onderwerp van beelden wel interessant genoeg was voor urban sketchers, maar de reacties waren positief: ‘Wat leuk!’ en ‘Gaaf om te doen!’

Achter de Dom staat het beeld van de Franse dichter François Villon. Een brutaal baasje zo te zien op deze schets van Jacqueline Hendriks, en daar moest je in de 15e eeuw mee oppassen: hij eindigde dan ook aan de galg…

De enige Nederlander die het ooit tot paus schopte was Adrianus. Hij werd geboren in Utrecht en heeft daar een vrij bescheiden beeldje. Jettie van Aartsen maakte deze mooie heldere tekening.

Het eindpunt van de Beeldenstorm was de Winkel van Sinkel op de Oudegracht. We tekenden daar de zuilen (kariatiden). Op deze tekening van Inge van de Storm kijken ze dromerig voor zich uit. Ten slotte gingen we bij de Winkel van Sinkel naar binnen om onder het genot van een kopje koffie en live pianomuziek elkaars tekeningen te bewonderen.

Het leuke van een schetswandeling als deze is dat elke deelnemer aan het eind de dag een serie tekeningen heeft. Dit is de serie van Peter Flohr.

Kitty en Richard hebben eer van hun werk als organisatoren: ‘Wat is het fijn om met deze groep samen te tekenen. Vanwege het enthousiasme staat de Beeldenstorm volgend jaar weer op de agenda… maar dan net anders.’

Op de Facebook-pagina van Utrecht Urban Sketchers staan (bijna) alle resultaten: allemaal schitterend en uniek.