door Roger Klaassen, in samenwerking met Anne Rose Oosterbaan

Het 10de Urban Sketcher Symposium in Amsterdam volgend jaar heeft nu al een primeur. Het is het eerste Symposium met zijn eigen mascotte. Jullie hebben hem vast al eens zien langskomen: Adam de reiger, een creatie van de art director van het Symposium, Anne Rose Oosterbaan.

Anne Rose had al veel werk voor Urban Sketchers Nederland gedaan, zoals logo’s voor evenementen en lay-out van flyers. Dus was het logisch dat ze vanaf het prilste begin van de organisatie van het Symposium (het bidbook) verantwoordelijk is voor de vormgeving. Als dat niet het mooiste symposium zal worden!

Hoe is Adam ontstaan? Anne Rose: ‘Elke versie van de Olympische Spelen heeft een mascotte, dat bleef in mijn hoofd hangen. Ik wilde voor ons symposium een soortgelijke mascotte verzinnen, eentje die bij Amsterdam past. Het idee was om de mascotte te gebruiken in korte filmpjes, omdat die opvallen in social media. Als het goed gaat, ga je van onze mascotte houden.’


De eerste schetsen van Adam door Anne Rose

Al snel kwam het idee van een reiger: ‘Dat is een vogel die zich steeds beter aanpast aan de stad. Kijk maar eens naar het filmpje ‘Schoffies‘. Een lekker brutaal stuk vreten.’ Sinds het verschijnen van de eerste Adam-animaties werd een ander reiger-filmpje wereldnieuws, van een reiger die een drogisterij bezoekt. Een bevestiging van de goede keuze voor de reiger.

‘De naam Adam diende zich haast vanzelfsprekend aan. De rode kleur koos ik omdat hij de aandacht trekt, en rood gebruiken we ook in het logo voor Amsterdam 2019.’ Passend voor een urban sketchers-reiger is natuurlijk dat Adam is opgebouwd uit inktspetters.

Elke maand tot aan het Symposium kun je een nieuwe animatie van Adam zien (op Facebook en op Instagram) om de mensen op te warmen voor het Symposium. ‘Adam bevindt zich in typisch Amsterdamse situaties: in de regen, op een bakfiets, patat etend, schaatsend op de grachten, enzovoorts. De filmpjes volgen de seizoenen. In elk filmpje zie je ook een Amsterdammertje – dat moet een feest van herkenning worden als bezoekers van het symposium die in het echt gaan zien!’

Beelden uit de Adam-filmpjes

Andere artikelen
%d bloggers liken dit: