door Roger Klaassen

Afgelopen zaterdag verzamelden ruim 50 urban sketchers zich in Groningen voor de schetsdag tijdens de Winterwelvaart. Het goede nieuws was dat het niet koud was in het hoge noorden, het slechte nieuws was dat het vaak regende. Maar dat mocht de pret niet drukken! Ik maakte een keuze uit tekeningen die ik vond op de sociale media (zie ook de noot van de redactie onderaan dit bericht).

Workshop

Mede-organisator Christiaan Afman verzorgde een workshop, die ‘continuous line drawing’ en het op papier krijgen van complexe situaties combineerde. Ik zag gedurende de dag mooie resultaten van deze workshop.

 

Dit is een tekening van Natasha Maurits, die Christiaans workshop volgde. Een heldere tekening van de schepen met de pakhuizen daarachter.

 

Patricia Coors volgde de workshop ook en maakte deze sfeervolle schets. Patricia heeft de complexe situatie effectief vereenvoudigd: de pakhuizen worden gesuggereerd door een enkele lijn die de dakranden volgt. Mooi gedaan.

 

Christiaan zelf maakte ook een tekening, in zijn herkenbare stijl. Ook hij beheerst de kunst van het weglaten.

Tekeningen met en zonder waterschade

Gerard Beekman maakte een schets die door zijn kenmerkende heldere kleurgebruik het Groningen van afgelopen zaterdag een stuk zonniger maakt. Het zal een weerslag zijn van Gerards opgeruimde en positief ingestelde karakter.

 

Marleen Dambrink vond een beschut plaatsje tussen de brievenbussen in een portiek om deze schets te maken. Een tekening die vrolijk maakt.

 

Gwen Glotin maakte haar schets vanaf het dek van het ‘Theaterskip Bald’r’. Een paar goedgemikte regendruppels maakten kerststerren op de romp van de ‘Jade’.

 

Ook lichte waterschade op mijn tekening, ook vanaf het Theaterschip getekend. De combinatie van scheepsmasten, kale bomen en daarachter de pakhuizen was lastig.

 

Een heel precieze en sfeervolle tekening van een klein detail, door Linda Weijters. Linda doet regelmatig mee met Urban Sketchers-bijeenkomsten, en deze keer nam zij haar vader Jan mee voor zijn eerste schetsdag. Zelf ben ik vader van een tekenende dochter (die ook al een paar keer meeging naar schetsdagen), dus een vader-dochter-schetsuitstapje raakt bij mij sowieso een zacht plekje.

Naar binnen

Wie het risico op waterschade wilde voorkomen, die kon in Groningen ook naar binnen. Mede-organisator Linda Toolsema tekende het uitzicht uit de scheepsraampjes van het zeilschip ‘Mars’.

 

De tekenaars konden ook binnen terecht in het ‘Noordelijk Scheepvaartmuseum’. Inge Leonora-Den Ouden maakte er deze tekening van de ‘Saartje’, die op ons af lijkt te komen door het goedgekozen perspectief. Het lijkt wel of de kleuren van de stempels zijn afgestemd met die van het schip.

 

Last but not least: de tekeningen van Sjoukje Ganzevoort. We hebben Sjoukje’s reisverhalen ingezet om meer tekenaars naar Groningen te trekken, en ik hoorde vrij veel mensen praten over dat artikel en informeren naar Sjoukje. Afgelopen zaterdag speelde ze een thuiswedstrijd: geen treinreis met een bolletje kaas, geen schoolreisjesgevoel, geen kruiswoordpuzzels en zelfs geen pannenkoek, maar ze verzekerde me dat ze toch een prachtige dag had. Helaas is de foto wat onscherp, maar links zie je een tekening van een schip uit het museum, rechts een stuk van een schip voor een straatje in Groningen.

 

De onvermijdelijke groepsfoto. Mensen die achteraan in de groep stonden en korter zijn dan tweeënhalve meter hoeven niet naar zichzelf op zoek – gelukkig hebben we de tekeningen nog.

Hartelijk dank aan de organisatie van de dag: Urban Sketchers Groningen – Linda, Christiaan en Wiltfried – Anne Rose voor het ontwerp van de flyer en aan USK Nederlands Judith! En natuurlijk aan alle deelnemers voor een gezellige dag!

 

Noot van de redactie

Normaal gesproken vragen we altijd toestemming aan tekenaars voordat we jullie tekeningen gebruiken op onze website. Omdat we vanwege de Kerstdagen sneller moesten werken dan anders, hebben we dat deze keer niet gedaan – er was geen tijd voor.

We plaatsen alleen tekeningen die door de makers zijn gedeeld op sociale media (Facebook of Instagram), dus we hopen dat jullie het ook goed vinden dat we ze hier plaatsen. Wie bezwaar heeft tegen de publicatie van zijn of haar tekening in dit artikel: laat dit aub weten aan Roger Klaassen en de afbeelding zal zo snel mogelijk worden verwijderd.

Voor toekomstige verslagen van schetsdagen zullen we jullie gewoon weer om toestemming vooraf vragen, zoals het hoort.

Andere artikelen
%d bloggers liken dit: