door Roger Klaassen (met foto’s van Tom Hoekstra)

Afgelopen zaterdag verzamelden bijna 80 urban sketchers zich in Middelburg voor de tweede Nationale Sketch Day van 2019. In de voorbereiding van de schetsdag had mede-organisator Christien van Driel me al gerustgesteld wat het weer betrof: Middelburg heeft altijd een streepje meer zon. En dat werd waargemaakt.

Workshops

In Middelburg waren er drie verschillende workshops te volgen.

Onder de inspirerende leiding van Agnes den Hartogh maakten urban sketchers een sfeerreportage. De groep streek neer rond de Kuiperspoort. Ze maakten daar een compositie van verschillende elementen die ze daar aantroffen. Ik hoorde alleen maar positieve reacties en zag een prachtige resultaten.

De reportage van Jacqueline van Vugt: grotere tekeningen van de omgeving, kleinere tekeningen van interessante details.

En de reportage van Peter Flohr in zijn kenmerkende vlotte stijl: een lust voor het oog.

Gertie van der Weiden wijdde haar groep in in de geheimen van het boekbinden. De deelnemers maakten een schetsboekje van verschillende soorten papier, met een gestoffeerde kartonnen omslag en een leeslint. Gertie had alles van te voren op maat gesneden en geknipt, zodat het ook allemaal binnen de tijd lukte. De meeste deelnemers konden daarna hun schetsboekje in gebruik gaan nemen – een klein aantal wilde het boekje nog even ‘nieuw’ houden.

De boekbinders in actie.

Yvonne Roijen deed mee met haar twee dochters Lisette en Vera. De familie ging terug naar huis met drie schetsboekjes. En tekenen kunnen ze ook!

Onze partner Winsor & Newton verzorgde een workshop over aquarelverf en technieken. Resident artist Robert Rost was de docent die ons de geheimen van pigmenten, bindmiddelen, papier en penselen bijbracht, en enkele basistechnieken. Ik deed zelf mee aan de derde sessie van de dag en stak het nodige op (ik wist eerlijk gezegd ook niets over de verf die ik al jaren gebruik)… ik ga mijn uitrusting nog eens kritisch bekijken.

Een kritische kanttekening: bij een aantal workshops kwam een aantal mensen niet opdagen. Jammer voor de docenten en hun voorbereiding, maar ook heel jammer voor mensen die hadden willen meedoen maar niet konden inschrijven omdat de workshop vol zat. We gaan nadenken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.

Urban sketchers in het wild

Tom Hoekstra was de hele dag in de weer als reporter. Uit zijn enorme berg aan foto’s maakte ik een collage ‘urban sketchers in het wild’. Terwijl de meesten van ons een plekje zoeken op een plein of een rustig steegje, uit het gedrang, zette Robert Huls (rechtsonder) zijn stoeltje neer midden op een belangrijke Middelburgse verkeersader – maar wees gerust, Robert haalde het einde van de schetsdag in goede gezondheid.

Tom heeft een diashow gemaakt van een flinke selectie van zijn foto’s. Deze is te zien op ons Youtube-kanaal: klik hier. Ga er lekker voor zitten en beleef de Sketch Day opnieuw!

De schetsen

Ten slotte een kleine selectie uit de vele tekeningen die er gemaakt zijn. Op Facebook en Instagram zijn er nog heel veel meer te vinden.

Erin Taylor ging in de trein op weg naar Middelburg al aan de slag. Op haar plattegrondje heeft ze haar doelen voor de dag al aangegeven. En die molen helemaal links… die ontbrak op de plattegrond in onze flyer (maar ze vond hem toch).

Gwen Glotin brak een botje in haar voet één dag voor de Sketch Day in Medemblik (in maart). Gelukkig is ze inmiddels mobiel en kon ze weer meedoen. Gwen zal tijdens het internationale Symposium officieel reporter zijn voor Urban Sketchers, dus dan moet ze topfit zijn. We wensen haar een goed herstel!

Jenny Koolen had een geweldige productie – ik denk niet dat ik ooit eerder een deelnemer aan onze schetsdagen met zoveel tekeningen heb gezien. Ze maakte wel een stuk of tien vlotte zwart-witschetsen. Hier zie je er drie.

Ik laat ook altijd graag tekeningen zien van een ‘debutanten’, tekenaars die voor een eerste keer meedoen aan een Sketch Day. Dit keer een heel bijzondere debutante, want het gaat om mijn eigen vrouw, Janneke Froon. Samen genoten we op een bankje van de zon, van een appelflap en van deze twee oude winkelpanden – boven haar tekening, onder mijn versie. Daarna scheidden zich onze wegen: workshops en plichtplegingen zorgden ervoor dat we elkaar pas aan tafel weer terugzagen.

Een mooie tekening van Els Lakerveld met op de voorgrond een woonboot en de huizen aan de kade en daarachter de ‘Lange Jan’ die boven alles uitsteekt. Middelburg ten voeten uit.

Op het Abdijplein waren veel urban sketchers te zien. Eén van hen was Dineke Romeijn, die deze mooie schets maakte. Eenvoudig en sfeervol.

Gertie van der Weiden gaf niet alleen een workshop, maar had ook nog tijd om deze tekeningen te maken. Net zo mooi als haar tekeningen zijn de woorden die ze erbij schreef: ‘Wat ben ik toch blij met deze heerlijke hobby en alle lieve fantastische mensen die ik hierdoor leer kennen.’ Helemaal mee eens!

Inge van de Storm maakte deze prachtige tekening van de huizen aan de kade. Vereenvoudiging en abstractie en de zachte kleuren maken van dit stadsgezicht een visueel gedicht.

Een uitdaging, zo mogen we de Vleeshal of het Stadhuis van Middelburg best noemen. Vanwege de vrijwilligersmarkt was het zicht erop ook nog eens beperkt of van heel dichtbij. Een uitdaging die niet veel urban sketchers zijn aangegaan, maar wel René Onclin. Met succes!

Ook Sjoukje Ganzevoort tekende een deel van het stadhuis. Ik zeg het ronduit: ik hou van Sjoukje. Om kwart over vier ’s nachts vertrok zij van huis in Groningen om op tijd in Middelburg te zijn. Daar maakte ze een schetsboek in de workshop van Gertie, maakte er haar eerste tekening in, dronk een glaasje bij de ‘Show and tell’ en ging vervolgens weer met de trein terug naar het hoge Noorden, waar ze rond middernacht zou aankomen. En dan vond ze in een winkeltje in Middelburg ook nog een perfect stukje stof voor een wiegendoekje voor haar eerste achterkleinkind, waarvan de komst haar net was aangekondigd door haar kleindochter. Gefeliciteerd!

De groepsfoto

De traditionele groepsfoto, gemaakt tegenover ‘Stoom’, onze vertrek- en aankomstplek in Middelburg.

Als mede-organisator van de Sketch Day weet ik hoe hard er gewerkt is om deze dag tot een succes te maken. Ik wil Agnes en Gertie bedanken voor hun workshops, die tot in de puntje waren voorbereid. Ik bedank Robert Rost en Winsor & Newton voor de workshop – een mooie eerste keer die benieuwd maakt naar de volgende, in Arnhem.

En ik bedank Christien van Driel: ze hapte enthousiast toe toen ik haar vroeg of ze in 2019 een schetsdag met ons wilde organiseren in Middelburg. In januari fietsten we door Middelburg op zoek naar ‘slecht weer-locaties’ (die we gelukkig niet nodig hadden), en toen had zij al afspraken gemaakt met café-restaurant Stoom. Ze regelde de workshoplocaties, ging tafels opmeten, poetste verwarring rond gemaakte afspraken weg, lichtte de lokale en regionale pers in, maakte tekeningen voor de flyer en het logo, etc, etc. Het was een plezier om met je samen te werken! Hartelijk dank! En natuurlijk ook hartelijk dank aan Christien’s man, Tom, voor de ondersteuning, het vinden van een workshoplocatie en voor de foto’s in dit verslag.

En, ten slotte, hartelijk dank aan alle deelnemers!

We gaan een paar spannende maanden tegemoet in aanloop naar het Internationale Urban Sketchers Symposium in Amsterdam in juli, waar we jullie hopen te zien, als vrijwilliger, als deelnemer of als bezoeker. Op 5 oktober hebben we dan weer een Nationale Sketch Day, in Arnhem. Tot ziens!