door Anne Rose Oosterbaan

Dit is het begin van een serie, boordevol inspiratie. Vrijwel dagelijks zie ik op internet een tekening die ik bijzonder vind, die me intrigeert. Ik zie dan hoe een urban sketcher een oplossing vindt voor een probleem dat ik eerder had. Vaak verrast die keuze me. Soms laat iemand maar een deel van het uitzicht zien. Een andere keer zie ik hoe iemand overdrijft met kleur, lijn of materiaal. Keer op keer ben ik blij verbaasd.

In deze serie deel ik mijn vondsten. Het is mijn eigen keuze; er zijn zeker meer en betere voorbeelden te vinden. Ik neem je graag mee op mijn reis door tekenland. Geniet van wat je ziet; misschien brengt het je op een idee.
Bij alle tekenaars staan internetlinks naar meer werk van ze; volop inspiratie dus. Zo kan het ook.

Een mooie, egaal blauwe lucht in je tekening doet je meteen denken aan een stralende dag. Heerlijk, maar er is meer tussen hemel en aarde. Soms heeft een tekening geen lucht nodig, zegt het witte papier voldoende. Maar je kunt ook door middel van de lucht aan je schets een extra lading meegeven waardoor de sfeer verandert.

Waarom geen gele lucht, of oranje? Of een donkere, dreigende lucht? Alles kan, kijk maar naar de tekeningen die volgen.

Laat je inspireren, en kijk ook af en toe eens omhoog, als je buiten bent. Kijk en geniet: zo kan het ook.

James Oses is een veelgevraagd freelance illustrator uit Londen. Hij tekent vrijwel altijd ter plekke; op zijn website staat een foto van hem, aan het werk. Hij zwerft bij voorkeur door zijn eigen wijk, maakt er prachtige tekeningen van, vaak in opdracht. Hij tekent het liefst met een kroontjespen, waardoor zijn lijnen verschillende diktes krijgen. Verder gebruikt hij vrijwel altijd waterverf.

Kijk eens naar zijn lucht boven Orford, Suffolk: wat een lef om het zo aan te pakken, simpel en doeltreffend. Flink wat verf aan je dikke penseel, en hup, de lucht staat op het papier.

Don Gore uit Missouri (Verenigde Staten) is een gepassioneerd aquarrellist. Op zijn website vertelt Don dat hij eens in een lokale galerie een aankondiging zag voor een aquarelworkshop en daar zijn passie vond. Het belangrijkste advies van zijn lerares was: ‘Just paint’, gewoon doen! Don zegt sindsdien het meest geleerd te hebben van zijn eigen fouten.

In deze tekening laat hij zijn penseel dansen over het papier. Hij kleurt niet het hele papier vol; juist de witte stukken papier geven leven aan zijn lucht.

Inma Serrano uit Sevilla (Spanje) tekent waar en wanneer ze maar kan, ze heeft altijd tekenspullen in haar tas zitten.

Het maakt haar niet uit waar ze mee werkt, soms wisselt ze midden in een tekening van kleur of materiaal.

In deze tekening die ze maakte in het Maria-Luisapark in Sevilla gebruikt ze kleurpotloden voor de lucht, ze tekent een paar simpele streepjes. Het werkt!

Cathy McAuliffe, grafisch ontwerper uit San Fransisco (Verenigde Staten) maakt hier met grote streken en een paar kleuren verf een dramatische lucht, snel neergekwast. Deze tekening staat op Flickr, waar haar werk te vinden is onder de naam van GusMcDuffie. Laat je niet bedotten door haar profielfoto.

Alfonso Garcia Garcia uit Sevilla (Spanje) is zelfstandig architect en gaat, als het maar even kan, de straat op om zijn eigen stad te tekenen. Hij draait zijn hand niet om voor de meest ingewikkelde gebouwen. Ik was verbaasd over de keuze van zijn uitsnede: geen torenspits, geen onderkant. Hij zegt er zelf over: ‘Als ik teken, denk ik nooit na over hoe de schets te beginnen of hoe te eindigen.

Er zijn voor mij geen regels; schetsen is voor mij plezier hebben. Terwijl ik teken, laat ik mijn geest stromen. Hoe? Ik weet het niet, ik laat het gewoon gaan. Soms heb je een mooie schets, en soms niet, maar het maakt me niet uit want het is gewoon leuk om te doen’.

In deze tekening van een detail van de Giralda, de klokkentoren van de grote kathedraal in Sevilla, heeft hij een gele lucht getekend. Raar? Ik vind het prachtig, de zon straalt je tegemoet.

Santi Sallés is een veelzijdig zelfstandig illustrator en grafisch vormgever uit Barce­lona (Spanje). Hij tekent alles, ook heerlijke gerechten; Santi gaf op het symposium in Amsterdam een workshop over het tekenen van bomen en struiken. Er is in oktober een boek van hem uitgekomen over tekenen van ‘groen’: Verde al Natural. Técnicas de dibujo para ilustrar la Naturaleza, waarin hij stap-voor-stap uitlegt hoe je het best bomen en struiken kunt tekenen.

Tijdens een verblijf in Venetië maakte hij deze potloodtekening, met een blauwgroene lucht. Groen? Ja, groen!

Yap Yeen Yee uit Kuala Lumpur (Maleisië) is design director. Ze tekent het liefst op grote vellen papier. Vaak begint ze met een enorme platte kwast, zet grote kleurvlakken op en voegt later waar nodig lijnen en toefjes felle kleur toe. Ze tekent lang niet alles, alleen wat ze belangrijk vindt. Ook haar zwartwit tekeningen van mensen op de markt en bij eetstalletjes zijn treffend, het is of je er zelf bij bent, alles beweegt. Op internet zei iemand: ‘Ik vind je stijl geweldig.’ Yee antwoordde: ‘Ik heb geen stijl, ik doe maar wat’.

Inma Serrano, Sevilla (Spanje). Een deel van Plaza Cibeles in Madrid. Aan deze potloodtekening zie je dat het een druk, dynamisch plein is. Rechtsonder passeerde een protestmars met mensen die het oneens waren over de gezondheids­bezuinigingen. Inma hoorde het geluid van de fluitjes en mensenstemmen, maar het werd gedempt door het glas waarachter ze zat te tekenen. Je ziet ze niet, maar voelt dat ze er zijn. De lucht zindert van de hitte.

Meer weten over Inma’ s tekeningen? Kijk dan eens naar het filmpje van Parka op YouTube.

Johji Kato is een tekenaar uit Kasugai, Aichi (Japan). Ik kan vrijwel geen informatie over Kato te vinden, maar de man praat door middel van zijn tekeningen. Hij tekent in weer en wind, ook als het regent of sneeuwt, maar hij tekent ook heel vertederend de eerste veldbloemen in de lente. Of een torretje op het strand.

Dit was de eerste tekening die ik van hem zag: ik vroeg me toen af hoe het mogelijk is dat iemand op deze manier een lucht tekent. Er volgden nog veel prettige verrassingen, zoals een rijtje schapewolkjes, die als kralen aan een draad zijn geregen. Sindsdien volg ik Johji trouw op Facebook, hij is inspireert me met zijn persoonlijke kijk op zijn wereld.

Pat Southern Pearce uit Blackburn (Engeland) is wat mij betreft de koningin van de luchten. Hier twee tekeningen die ook haar na aan het hart liggen. Deze tekening is gemaakt vanaf de Academia-brug in Venetië, waar de toeristen in de gloeiende hitte in vijf rijen dik langs haar liepen. Als verf gebruikte ze Viviva-kleurvelletjes, handig als je in zo een mensenmassa werkt. Deze tekening is gemaakt op wit papier; vaak tekent ze op gekleurd papier, liefst twee kleuren in één schets , die ze ingenieus aan elkaar tekent.

Deze tekening (ook van Pat Southern Pearce) is gemaakt op een stormachtige, regenachtige dag in Accrington, samen met de Ribble Urban Sketchers. Pat zat in haar Mini, met de ruitenwissers aan, op maximum snelheid. De luchten van Pat zijn kleurexplosies, ongeacht het weer. Ze hebben een energie van jewelste, spetterend van levenslust.

Dit zijn maar twee voorbeelden, kijk alsjeblieft verder op internet naar haar andere tekeningen. Zo kan het ook.

Wil je zelf meteen aan de slag? Kijk dan eens naar deze filmpjes op YouTube.

Vind je het handig om deze inspiratieblog te bewaren? Klik dan HIER om de pdf te downloaden. Handig voor later, als je voor hetzelfde probleem staat. Op deze pdf staan veel klikbare internetlinks, zodat je op je gemak nog wat verder kunt rondsnuffelen. Veel plezier! Zo kan het ook.

De volgende keer: Focus. Wat wil je tekenen?

Van al deze tekeningen heb ik de maker benaderd en toestemming gevraagd om de tekening te mogen plaatsen. Johji Kato is lastig te bereiken en heeft (nog) geen toestemming gegeven.