Twee keer Marlon in actie.

door Roger Klaassen

Wie het Symposium in Amsterdam heeft bezocht, zal haar ongetwijfeld gezien hebben, want ze bemande daar elke dag de informatiebalie: Marlon Doomen. Met vriendelijkheid en kalmte stond ze met haar balie-collega’s de oververhitte, soms lastige, deelnemers te woord. Op Instagram vielen me al een tijdje Marlons tekeningen in gouache op, een vrij ongebruikelijk materiaal voor urban sketchers. Tijd voor een interview!

Marlon: ‘Ik ben 33 en woon in Amsterdam. Ik kom oorspronkelijk uit Noord-Brabant, en dat is ook nog goed te horen. Voor mijn studie zat ik zes jaar in Rotterdam (Kunstacademie), voordat ik naar onze hoofdstad vertrok voor werk. In het dagelijks leven ben ik Visual Designer (ik ontwerp websites en apps) en illustrator.’

‘Elke vrijdag organiseer ik Sketch&Breakfast met twee vriendinnen. We gaan dan tekenen, eten en kletsen in een café ergens in Amsterdam. Iedereen kan meedoen, we kondigen het aan op Instagram ! Dat is iets wat ik heel belangrijk vind: tijd maken voor je creativiteit!’

Deze maakte ik op het Museumplein in Amsterdam. Hier heb ik Katya en Ema ontmoet, en zij werden later goede vriendinnen. Er stond toen een mooi beeld van Klibansky voor het Rijksmuseum dus aan de tekening kun je zien dat ik hem maakte in de zomer van 2018.

Het leven mooier maken

‘Ik werk graag aan projecten die iets goed doen voor mens of milieu en projecten rondom taboe-onderwerpen. Eigenlijk alles wat te maken heeft met het alledaagse leven. Daarom vind ik urban sketching ook zo leuk: het vastleggen van gewone momenten.’ Op haar website legt Marlon het nog iets uitgebreider uit. Met name onderwerpen als verlies, rouw en omgaan met ziekte zijn de onderwerpen waar meer aandacht voor moet komen, die meer besproken mogen worden. Marlons eigen ervaringen tijdens ziekte van haar moeder en rondom het overlijden van een vriendin verwerkte ze onder andere in tekeningen en een visueel dagboek. In de toekomst wil ze hier meer mee gaan doen.

Terug naar urban sketching: wanneer ben je daarmee begonnen?

Marlon: ‘In 2015 was ik een paar weken op vakantie op Maui, een eiland van Hawaii. Het leek me leuk om de mooie uitzichten van het strand te tekenen. Later tijdens diezelfde reis tekende ik stadsgezichten in San Francisco. Dit ben ik tijdens vakanties blijven doen, en ik kwam in 2017 de term ‘Urban Sketching’ tegen. Sindsdien ga ik af en toe naar de Sketchcrawls in Utrecht, Haarlem, Amsterdam en Noord-Brabant.’

Dit is misschien wel mijn snelste Urban Sketch in kleur ooit, die ik maakte tijdens een workshop die ik gaf op een art-retreat afgelopen zomer. Dit is ‘Het huis van Niets’ dat op de dijk staat bij Slootdorp, aan het IJsselmeer. Hier leerde ik anderen hoe vergevingsgezind gouache is, en hoe fijn het is te tekenen wat je voor je ziet. Je hoeft niet na te denken, en kunt lekker je hoofd leeg maken.

Materialen

Al een tijdje vielen mij de gouache-tekeningen (met accenten met kleurpotlood) van Marlon op. Dit is een materiaal wat ze pas sinds kort gebruikt en haar ontwikkeling is mooi te volgen op instagram.

‘Toen ik startte met urban sketching gebruikte ik zwarte fineliner (hoe dunner hoe beter) en waterverf. Doordat ik gouache ben gaan gebruiken, raakte ik langzaamaan de zwarte lijn kwijt in mijn urban sketches.’

Wat is er fijn aan gouache? ‘Gouache is dekkende verf, en daarom kun je nog aanpassingen maken. Dat gaf me meer zelfverzekerdheid, waardoor ik nu nooit meer met potlood een voorschets maak.’

‘Ik gebruik gouache van verschillende merken, zoals Talens, Holbein en Winsor&Newton. Dit doe ik in een palet, net zoals waterverf, en laat het drogen. Op locatie gebruik ik een kleine spray flacon om alles weer te activeren. Soms neem ik ook ‘verse’ gouache mee, in kleine bakjes die bedoeld zijn voor pillen. Deze zijn afsluitbaar waardoor de verf nat blijft.’

Deze sketch maakte ik vanuit mijn camper raam in Nieuw Zeeland afgelopen september op Fletcher Bay Camp Ground. Urban sketching begon voor mij tijdens een vakantie en ik vind het nog steeds heel fijn om hier tijd voor vrij te maken. Een fijne vorm van ontspanning.

Marlon gebruikt voor het werken met gouache, wanneer ze onderweg is, meestal een waterbrush. Ze gebruikt ook wel acrylverf-kwasten – echte aquarelpenselen houden naar haar smaak te veel water vast voor gouache. Ze heeft een los waterbakje en een lapje bij zich om het penseel schoon te maken – bij gouache blijft er meer kleur in het penseel hangen dan bij aquarel.

Voor gouache gbruikt ze hetzelfde papier als voor aquarel: liefst glad papier (hotpress), omdat ze dan het fijnst details kan tekenen/schilderen.

‘Ik maak vaak gebruik van het effect van het materiaal. Potlood op mixed media papier geeft automatisch een ruwe textuur, die goed te gebruiken is voor steen, zand of bomen in de verte. Posca markers of fineliners zijn juist geschikt voor strakke kleine details zoals paaltjes en bordjes.’

‘Compositie en kleurgebruik gaan bij mij vanzelf, ik denk door al die jaren grafisch lyceum en kunstacademie.’

Urban Sketching

‘Wat ik leuk vind aan op locatie tekenen is dat elke tekening een herinnering wordt. Ik weet vaak nog hoe warm of koud het was en of het regende die dag. Ook de praatjes die je maakt vind ik leuk. Vaak komen mensen kijken wat ik aan het doen ben en vertellen dan over wat ze zelf maken of over vroeger. Ik hoop anderen ook enthousiast te maken om meer te gaan tekenen.’

Ik probeer van elke tekening te leren. Ik heb eigenlijk altijd een schetsboek in mijn tas zitten en op z’n minst één zwarte pen. Dit is een snelle schets van het gemeentehuis in Gouda. Ik maakte hem tijdens een sketchcrawl die was georganiseerd door Liz Steel, vlak voor het Urban Sketch Symposium. Mijn uitdaging: in tien minuten proberen de sfeer en het hele gebouw op één pagina te krijgen.

‘Ik hou erg van groene natuur, bomen, bergen en water. Dat vind ik ook het leukste om te tekenen, helemaal als daar dan een of meerdere ‘man-made’ items in staan, zoals huizen, palen, bordjes, auto’s, boten, machines, fabrieken of kranen. Zijn ze in vervallen staat, dan móet ik het vast leggen!’

‘Ik vind het ook leuk om rijtjes gebouwen of skylines te tekenen. Ik heb een zwak voor kleine autootjes, huisjes, busjes, campers: als het maar mini is.’

Hartelijk dank voor je verhaal, Marlon! Wie weet zien we vanaf nu meer urban sketchers met gouache in de weer.