Helaas zijn sommige delen van dit interview al binnen een dag achterhaald: we hebben de National Sketch Day in Delft van 16 mei moeten annuleren vanwege de maatregelen rond het corona-virus. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het interview zeker nog de moeite waard is!
Roger Klaassen


door Linda Toolsema

Op 16 mei hopen we de Sketch Day in Delft te kunnen houden. In normale omstandigheden zouden we de inschrijvingen daarvoor al zijn begonnen, maar we wachten de adviezen en maatregelen na 6 april af. En dat allemaal terwijl het Team Delft en wij al zo ver waren met de voorbereidingen! Aanvoerster van Team Delft is Miryam van Es – wat er ook met de Sketch Day in Delft gebeurt, we hebben haar interview en haar tekeningen nog…

Miryam van Es

Miryam (45) is een bezige bij. Op dit moment is ze druk bezig om een eigen studio op te zetten voor tatoeëren, permanente make-up, Reiki, meditatie en illustreren. En ze heeft nog meer in de planning, maar dat blijft nog even een verrassing… Miryam geeft de tip om haar Facebook pagina in de gaten te houden voor nieuwe ontwikkelingen. Verder houdt ze van yoga, wandelen met haar oppasteckel, tekenen (natuurlijk!), schilderen, boetseren en fietsen. Ook is ze regelmatig te vinden in één van de vele gezellige kroegjes van Den Haag met vrienden en kennissen voor een goede cappuccino of een biertje.

Duitsland, Rotterdam en Den Haag

Een aantal jaren geleden heeft Miryam korte tijd in Duitsland gewoond. Omdat ze herstellende was van een aantal zware operaties en zich ging vervelen, is ze alles gaan tekenen wat ze om haar heen zag. “Daar begon het mee. Ik teken al bijna heel mijn leven maar ik wilde meer en hele andere dingen gaan tekenen. Op het moment dat ik me weer een beetje meer door mijn omgeving kon bewegen ging ik daar ook steeds meer van tekenen.” Zoals menig urban sketcher had ze altijd haar tekenspullen en schetsboekje bij zich. Dus ze tekende op het vliegveld, ze tekende als ze ergens moest wachten en ze tekende in de trein. Al snel ontdekte Miryam dat er meer mensen waren die dit deden en dat het zelfs een naam had: urban sketchen. “Toen ging ik helemaal los! Op internet dan hè, want op stap gaan met een groep vond ik nog doodeng.”

In en om het huis in Duitsland. Dit is waar het allemaal mee begon: het schetsen van mijn omgeving in een Moleskine classic notebook. Hier heb ik alleen fineliners gebruikt.

Online zag Miryam heel veel leuke dingen voorbij komen en ze wilde alles zelf ook proberen. Pas toen ze weer terugkwam in Nederland is ze zich gaan aanmelden bij alle Urban Sketchers groepen die ze kon vinden op Facebook. Eerst bij de Nederlandse groepen en daarna ook bij de groepen uit andere landen. Pas na een jaar durfde ze een keer mee te gaan. “Dat was bij de groep van Den Haag, want destijds was de groep van Rotterdam – waar ik toen woonde – niet actief. Toen ik het eenmaal had meegemaakt was er geen houden meer aan!”

Miryam vroeg Jeffrey de Bruin om samen de Rotterdamse groep weer nieuw leven in te blazen en in overleg met de toenmalige beheerders zijn ze enthousiast aan de slag gegaan. Vanaf dat moment organiseerden ze samen iedere maand een sketchcrawl en later zelfs een nationale Sketch Day. Inmiddels woont Miryam zoals gezegd in Den Haag en is ze actief in de organisatie van de groep aldaar.

Sketch Day Rotterdam. Geweldige dag gehad. Chaotisch, te veel gekletst, heel veel mensen ontmoet en ook nog even kunnen tekenen… raampjes! In een Winsor & Newton schetsboek A4 met fineliners en Winsor & Newton drawing ink in de kleur burnt sienna.

Volle tas

Miryam houdt van allerlei verschillende materialen. Sommige urban sketchers maken er een sport van om hun tekenmateriaal zo compact en lichtgewicht mogelijk te maken, maar Miryam niet. “Ik heb een grote rugtas die ik altijd he-le-maal volprop met alles wat ik wel eens ‘nodig’ zou kunnen hebben.”

Vooral over de verschillende schetsboeken die ze gebruikt, kan ze enthousiast vertellen. “Ik heb Winsor & Newton hardcover schetsboeken met 170 grams papier in twee formaten, A4 en A5. Daar kan ik eigenlijk alles al mee doen wat ik wil. Pen, aquarel, markers, het werkt allemaal prima. Verder ben ik ontzettend verliefd op de schetsboeken van Amsterdam Acrylics. Dat papier is zo lekker glad en ik kan er echt alle materialen op smijten. Mijn grote liefde is waar het allemaal mee begon: mijn Moleskine classic notebook. Het papier is super glad en ik hou van de kleur van het papier. Het is echt alleen geschikt voor de lichte mediums zoals potlood en pen maar ik gebruik er ook aquarel en Ecoline brushpennen in en dat vind ik er zelf helemaal niet verkeerd uitzien!”

Soms begint Miryam haar tekening met potlood en tekent ze direct met pen. Als ze met potlood begint dan is dat een Rotring 0.35 die met tape bij elkaar gehouden wordt vanwege ouderdom. Daarna gaat ze met fineliners aan de slag. Ze gebruikt van alles door elkaar, als het maar watervast is en het liefst ook nog geschikt voor markers. Favoriete merken fineliners zijn Unipin of de wat duurdere Copic Multiliners. Voor aquarel gebruikt ze de bekende Cotman serie van Winsor & Newton en ook haar markers zijn van dat merk (“tja, ik ben fan geloof ik”).

Begraafplaats St. Petrus Banden. Deze schets is van een evenement wat ik had georganiseerd voor de Den Haag groep. Het thema was ‘sketching with poems’ maar we kwamen op een prachtige begraafplaats terecht. Het gedicht komt van een gebouw waar we op de terugweg langs kwamen. In een Winsor & Newton schetsboek A4 met fineliners en aquarel.

Het is altijd leuk

Op de vraag of Miryam wel eens nare ervaringen heeft gehad met tekenen op locatie antwoordt ze stellig: “Nooit! Het is altijd leuk.” Inmiddels is ze eraan gewend dat mensen stoppen om te kijken, maar in het begin wilde ze het liefst zo verdekt mogelijk opgesteld gaan zitten om dat te voorkomen. Nu vindt ze het juist fantastisch. En het tekenen met een groep vindt ze altijd zó gezellig. “Het is vaak gebeurd dat we zo zaten te kleppen dat we ons moesten haasten om nog te kunnen tekenen. Haha, stelletje theetantes hoor.” Miryam zou iedere dag wel op pad willen om te tekenen, alleen of met een groep. De beheerders van Urban Sketchers Den Haag gaan regelmatig ’s middags of ‘s avonds met elkaar op pad om te kletsen, koffie te leuten en natuurlijk te tekenen. En als het een beetje mooi weer is, gaat Miryam zelf in de ochtend op pad voor een snelle schets.

Meer en Bos, een landgoed midden in Den Haag waar ik in de ochtend vaak heen ging. Winsor & Newton schetsboek A4 met fineliners en aquarel.

Raampjes

Miryams favoriete onderwerp om te schetsen? “Raampjes! Daar sta ik geloof ik wel een beetje om bekend.” Als er een gebouw is met enorm veel raampjes dan tekent Miryam ze ook echt allemaal. Heerlijk vindt ze dat. Een soort van meditatie of flow. “Ik teken het liefst oude gebouwen. Al die vormen en de details die erin zitten vind ik zo mooi. Ik kan me in Den Haag dan ook behoorlijk uitleven.”

Met moderne architectuur heeft Miryam naar eigen zeggen helemaal niks, dat vindt ze zo koud en kil. “Ik heb in Rotterdam wel eens een poging gedaan om het Centraal Station te tekenen en het eindigde er mee dat ik een uur bezig ben geweest met het tekenen van de boompjes die voor het station op het plein staan. CS zelf kon me gestolen worden.” Tips voor mooie locaties in Den Haag wil Miryam wel geven, maar helaas is dit interview daar te kort voor. “Den Haag is een prachtige stad met veel verborgen plekjes en een rijke geschiedenis. Ik heb ze zelf nog niet eens allemaal gezien!”

Het Anna Paulownaplein, een heel gezellig verborgen plein aan de rand van het centrum in Den Haag. Deze keer was ik alleen met Zoë Lewis op pad. Winsor & Newton schetsboek A4 met Winsor & Newton markers en een beetje aquarel geleend van Zoë.

Op naar Delft! (?)

Hopelijk kunnen de Nederlandse urban sketchers elkaar treffen in Delft op 16 mei. Urban Sketchers Den Haag organiseerde begin 2018 al een Sketch Day in Den Haag. “Maar we hadden er zo’n zin in om er weer een te organiseren. Zo kwamen we op het idee om naar Delft te gaan. Delft heeft geen lokale groep maar wel een heleboel geweldige schetsers. En zeg nou zelf, Delft kunnen we gewoon niet overslaan. Zoveel mooie gebouwen, straatjes en grachtjes. Delft ademt geschiedenis.” Daarom heeft Urban Sketchers Den Haag samen met tekenaars uit Delft een voorstel ingediend bij Urban Sketchers Nederland voor een Sketch Day in Delft.

De organisatie heeft zich enorm in moeten houden om het aantal schetslocaties beperkt te houden en er zijn een heleboel leuke workshops. Zelfs de Delftse winkeliers en restauranteigenaren zijn enthousiast en komen met allemaal leuke ideeën. “Jammer dat we maar één dag hebben om te tekenen! Maar ik weet zeker dat er na de Sketch Day een heleboel mensen zijn die zeker nog eens naar Delft terugkeren om te tekenen of om gewoon op een van de gezellige terrasjes te hangen, dat kan ook natuurlijk. We hopen dat het allemaal kan doorgaan. Hopelijk tot ziens in Delft!”

Miryam in actie.

Bedankt voor je verhaal en je tekeningen, Miryam!